Ђукановићев ДПС политички монструм

Политички аналитичар Светозар Јовићевић у интервјуу за РСЕ каже да се из резултата локалних избора могу извући одређене поуке од којих је најважнија та да је ДПС постала политички монструм који чини све да би остао на власти и кога не могу зауставити ни реформисани изборни систем ни строжија изборна правила.

Свијет 28.05.2014 | 07:42
Ђукановићев ДПС политички монструм

Јовићевић каже да је политичка ситуација након избора у недјељу додатно закомпликована и да је кључ у рукама коалиције СДП и Позитивне која ће морати да донесе тешке политичке одлуке.

Или ће се поново приклонити ДПС или ће ризиковати и довести до неопходних промјена, каже Јовићевић.

“Ко хоће заиста може да извуче неке поуке из ових избора. Основна поука је да се владајућа партија ДПС одавно развила у једног политичког монструма, без имало оклијевања употребљавам ту ријеч, способног за све и спремног на све само да би остао на власти и то утолико способнијег и опаснијег што му пријети већа опасност од губитка власт", истиче професор Јовићевић.

И додаје: "То се и на овим изборима показало. Уз то, не мислим само на оне елементарне врсте крађе које су одавно присутне на политичкој сцени него мислим на оне много опасније, скривеније, вјештије које ДПС успјешно проводи. У заблуди су били многи у опозицији који су мислили да ће промјеном изборног закона, промјеном Закона о финансирању политичких партија, промјеном неких других норми спријечити ДПС да ради то што ради. То је била велика заблуда. То је толико нарасли орвеловски механизам који се на стандардан начин не може смијенит и који ће даље са истом бескрупулозношћу радити све оно што чини годинама.“ 

-Уз слаб резултат на овим изборима компликована је и позиција и улога СДП-а, што у коалицији са Позитивном што самостално. Чини се да им је некако сада наметнуто да они одлуче о политичкој будућности Црне Горе?

Јовићевић: СДП да је имала довољно политичке мудрости и политичке храбрости и обичне људске храбрости одавно је морала да схвати да се ова власт не може промијенити осим ако не буде смијењена. Све друго је чисто поигравање судбином и сопствене странке и што је најважније судбином ове државе. Кључ је у рукама СДП одавно и поред свег лошег изборног резултата они ако имају политичке мудрости и политичке храбрости могу да учине да добију власт у великим градовима, наравно прије свега у Подгорици. Бојим се да им истиче вријеме за такву крупну и важну могућност, ако они то стварно желе. Једини легалним пут је споразум са опозицијом, обарање Владе на државном нивоу и стварање техничке владе за одређени период у коме би се полуге власти истиснуле из руку ДПСа.

-Да ли ће лидер социјалдемократа Ранко Кривокапић убрзо морати да донесе неке тешке политичке одлуке?

Јовићевић: То је можда једино и најкоринсије искуство које се мора извући из ових локалних избора. Просто је сада огољена позиција СДПа до краја. Он мора да учини ово о чему говоримили да се приклони ДПСу и направи неке компромисе на нивоу неких општина а да на државном нивоу све остане исто. Рецимо да направи компромисе са опозицијом у неким мањим општинама а да то не учини у Подгорици и на државном ниову. То личи на начин како се СДП до сада понашао. Али они немају више времена. Или ће урадити ово о чему сам говорио или ће се приклонити ДПС остати њихов прирепак. Али морају да знају да ће ДПС у тој варијанти учинити све да их ослаби јер они то раде са онима који им из било којег разлога сметају.

-Колико ово све може дуго да траје, та политичка неизвјесност, односно политичка криза?

Јовићевић: Па може да траје дуго ако се деси ово компромисерство у Подгорици и још неким значајнијим општинама. Ако се даље буде правило компромисерство на државном ниову онда све ово може да траје до наредних регуларних избора. Ако, међутим покажу храброст па у низу општина гдје им стоји таква могућност повуку јаке потезе, озбиљно поремете снагу ДПС на локалном и државном нивоу онда то не може и не треба дуго да траје.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 0

Оставите коментар