Штета је могла бити мања да смо радили по пропису

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је штета од поплава сигурно могла да буде мања да су постојали јаки одбрамбени системи и да се све радило према правилима.

Република Српска 28.05.2014 | 07:17
Штета је могла бити мања да смо радили по пропису

Она је поручила да ће одговарати сви који треба да одговарају, те додала да нису све локалне заједнице подједнако добро реаговале на ову ситуацију.

"То не значи да се катастрофа могла зауставити, али су се посљедице могле свести на мању мјеру. Нису сви спремно одговорили на тај очигледно велики проблем или изазов који је био пред нама и мораћемо да лоцирамо одговорност", рекла је Цвијановићева за БХТ1.

Према њеним ријечима, кад се десе такве ствари сви морају да буду одговорни и на заједничком задатку. "Ту се не гледа ко је мушко, а ко женско, ко је из које политичке опције, са ког нивоа власти...", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да се катастрофама мора бавити уз системски приступ, те додала да се мора мијењати законодавство да би се могло дјеловати лакше, утврдити и санкционисати пропусти и како би била унапријеђена легислатива за неку наредну катастрофу.

Цвијановићева је рекла да је генерала Момира Зеца поставила за повјереника у Добоју, јер је у том граду од првог дана била тешка ситуација и зато што је хтјела да држи ствари под контролом.

"У том периоду нисмо могли да добијемо на телефон било којег од локалних званичника, а катастрофа не познаје нивое власти, него вам налаже да сарађујете и комуницирате. Непотребне су биле квалификације да уводим војну управу. То су глупости", рекла је Цвијановићева, која очекује од локалних да нормално комуницирају са републичким властима.

Цвијановићева је рекла да ће у градовима и општинама у којима је на снази ванредна ситуација тако остати још неко вријеме, с обзиром да предстоје веома тешке активности које долазе након катастрофе.

Она је истакла да је несрећна и тужна што се, заједно са властима Српске, у таквој несрећи морала борити са дезинформацијама пласираним у медијима.

"Не могу да замислим да један медиј може да продукује информацију коју назива незваничном у таквој ситуацији. Много су нам отежавале послове дезинформације које су говориле да десетине тијела плутају по води, како нећемо да објавимо да су страдали људи, да ће Бањалука бити поплављена од хидроелектране и друго", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је Влада Српске настојала да направи одбрамбени механизам и "зид" према тим дневнополитичким стварима и политизацији.

Цвијановићева је истакла да у вријеме великих катастрофа и трагедија не треба вршити политизацију и упадати у политичке замке, те додала да се ту поставља питање нечије људске димензије.

"Када је дан жалости, није вријеме за политичка препуцавања. Неморално је тог дана износити политичке ставове. У ситуацији када људима односите конзерву хране, млијеко или нешто да преживе, неморално је тог дана да се бавите политичким темама - да критикујете или да хвалите", сматра Цвијановићева.

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Милош983

28.05.2014 05:26

Наса највеца стета је сто сте ви на власти! Ово је само једна у низу стета за које је одговорна Влада РС и Милорад Додик! Да је Додик испунио обецање дато 2010 године до овога не би ни досло, али нас ниста не изненадјује, његова обецања су свакако само једна велика лаз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

28.05.2014 05:32

Како сте радили тако нам је и било! Засто се није радило како треба, ко је одговоран? Јасно као дан, одговорност је на врху РС-А! Једино сто радите је давање лазних обецања! Да имате имало образа и савјести дали би оставке ОДМАХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузно Воце

28.05.2014 05:40

,,ТО ЗНАЦИ" ,,ФАКТИЦКИ" да сте постено радили у задних 9 година вецина би ствари била боља!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

28.05.2014 06:27

Али је поштено и у реду да ви једни другима дијелите одликовања. Ти да знаш шта је поштено бавила би се неким другим послом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

28.05.2014 06:30

Па бих била мања да је Мициц дао да се јаловина с РИТЕ УГ истреса поред Дрине исаве тако бих се заститило силно изљевање рјека и не би потопила Семберија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЛА

28.05.2014 06:32

Какве везе има њихов рад с поплавама мајке вам знател сто писете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

28.05.2014 06:41

Која незналица мора бити овај што пише да је требало истресати јаловину из РиТЕ на Дрину. Требало је затрпати Дрину, па још свећа штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевчан

28.05.2014 06:53

Цитирам:"У ситуацији када људима односите конзерву хране, млијеко или нешто да преживе, неморално је тог дана да се бавите политичким темама - да критикујете или да хвалите." Колико ја знам да више од 80% становништва РС и прије ове катастрофе се бори да састави крај са крајем, а сад дефинитивно не зна шта да ради. А да не причам још о политици и препуцавањима а то сви добро знамо како је. Наравно сад су се нашли да буду цвијећке и да измишљају топлу воду, како их није срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изгубљена премијерка

28.05.2014 07:08

А где се то могао крај реке направит бент од викендица и ресторана ваших страначких кадрова. Јел нормално да се уместо бента на Дрини изгради уз само корито ресторан,,Дринска ружа,,ваш члан иде ко водич испред слепца кад Додик дође у Бијељину да му ослободи пут.Погледајте 2010 изборе и пролазак Додика на видеу.Шта је са Савом, страначки лидери имају куће поред саве веће од 100м2 а живе у становима од 50м2 нормално те су викендице без документације па тако и непостоје за пореску управу нити имовински картон.Зар воде српске нису ваша надлежност као и бентови-насипи на њима. Јел знате колико донираних чамаца од прошле поплаве су регистровани као приватни погледајте како се региструју,,потврда да је приватно лице са чамцом спасавало поплављена лица и регистрација без и једне марке,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

28.05.2014 07:09

ре ЛАЛА "Завршетак изградње одбрамбеног насипа на Сави и изградња насипа на Дрини једино могу дугорочно смањити опасност од поплава у Српској и огромне штете које Република тешко може да санира - казао је у недељу председник Додик и најавио да ће тражити да тај посао буде завршен у што краћим роковима. - Систем одбране од поплава на овом подручју, односно насип који брани Семберију од изливања реке Саве, стар је 30 година, зато планирамо да „Водопривреда РС“ почне што је могуће пре тај сегмент послова како би се дугорочно ово подручје заштитило од опасности које проузрокује висок ниво Саве..." извор Вецерње новости 05.12.2010. Обеца Миле, али не испуни. Ево засто има везе њихов рад са свим десавањима, тацније нерад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦТОЈАХ

28.05.2014 07:10

У преводу, све сто је било добро урадјено је од стране владе и предсједника, а све сто је лосе греска је локалних заједница, осим оних у којима је СНСД власт јер се ту није могло реаговати, стогодисње воде бла, бла, ускоро це октобар, бла, бла......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријана

28.05.2014 07:16

Наравно да је могла бити мања стета, да имамо нормалну Владу и да је реаговала како треба! Залосно је сто хоце своју кривицу да пребаце на друге! Народе опамети се и мијењајмо власт!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛЦАН БОY

28.05.2014 07:44

НЕМА ВЕЦЕ СТЕТЕ ОД ТЕБЕ И ОНОГ ТВОГ ТУЉАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

28.05.2014 08:00

Казе да је несрецна и тузна због дезинформација у неким медијима,Зељка јс сам несрецна и тузна због поплављених људи,због опсте биједе,због незапослености младих,због пензиха које су срамотне.......могу до сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

могле су

28.05.2014 08:05

Штете су могле бити мање да је умјесто вас госпођо преводилац на челу Владе неко способан и компетентан. Умјесто што сте попунили снсд булументом и неспособњаковићима све важне институције и руководеће позиције, ипак сте мало требали одабрати и питати струку и људе који се разумију у посао. Али они вама могу само да сметају у вашим крађама. Стручни људи ће постављати питања и противити се вашим криминалним радњама. Вама требају људи који су као и ви, који само намичу, краду, па макар то били и чамци, цигле и шта све не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

28.05.2014 08:36

Људи су презивљавали у РС са конзервом на дан и прије поплава,само сто им је мало лаксе било доци до те конзерве.Ех како це данас не знам!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свијетло на крају тунела

28.05.2014 09:15

Будућност изгледа обећавајуће као и њен израз лица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђурица

28.05.2014 09:52

ШТЕТЕ СУ НАРАВНО МОГЛЕ БИТИ МАЊЕ ДА ЈЕ ВЛАСТ СНСДа ВОДИЛА РАЧУНА О БЕЗБЈЕДНОСТИ СТАНОВНИШТВА ПОДИЗАЊЕМ НАСИПА.КОЛИКО СУ НОВЦА ОД РЕГИСТРАЦИЈЕ ВОЗИЛА ЗА ДОПРИНОС ЗА ВОДЕ СРПСКЕ ПОТРОШИЛИ У ДРУГЕ СВРХЕ Н.П.ШАТОРСКО- ЈАЊЕЋЕ ПРЕДИЗБОРНЕ СКУПОВЕ.ДА ИМАТЕ ИМАЛО ЉУДСКОГ МОРАЛА ,МИЛОРАД И ЦИЈЕЛА ВЛАДА СТЕ ТРЕБАЛИ ПОДНИЈЕТИ ОСТАВКЕ.С Р А М О Т А...

ОДГОВОРИТЕ
Name

адука

28.05.2014 10:03

Сад је сљедеца ситуација; Додик нема пара и морат це просити а да би добио пара морат це играт како странци казу условно рецено добицес помоц потписи Све сто требас потписати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

28.05.2014 10:33

ФАКТИЦКИ ИМАМ ОСЕЦАЈ ДА ЗЕЉКА НАПУСТА БАЈУ?!:-)

ОДГОВОРИТЕ