Свјетска банка нам “солидарно помаже” зајмом?

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и директор Свјетске банке за југоисточну Европу Елен Голдштајн разговарали су данас о могућности да БиХ упути захтјев Свјетској банци за припрему хитног зајма за опоравак од поплава у износу већем од 50 милиона долара.

Босна и Херцеговина 26.05.2014 | 21:10
Свјетска банка нам “солидарно помаже” зајмом?

Беванда је током разговора упознао Голдштајнову да су поплаве помјериле више од 950.000 становника са својих имања.

Он је истакао да је девастирано више од 100.000 кућа и зграда и више од 230 школа и здравствених установа, те да посебан проблем представља огроман број клизишта, као и велике штете у пољопривредним газдинствима, индустријским објектима и саобраћајној инфраструктури.

Током сусрета, Беванда је захвалио за саосјећање и солидарност поводом катастрофалних поплава које су задесиле БиХ и проузроковале огромне посљедице, првенствено у људским жртвама, а потом и штету на имовини и инфраструктури.

Посебну захвалност упутио је за заједничко хитно и ефикасно реаговање Свјетске банке, ЕУ и УН у провођењу активности процјене потреба за опоравак од поплава, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Експертски тимови су већ у БиХ и припремају процјену штете који ће властима у БиХ бити достављен 18. јуна. Накнада штета финансираће се из грант средстава Глобалног фонда за опоравак од катастрофа, наводи се у саопштењу.

Изражавајући саосјећање са народом БиХ, Голдштајнова је упознала Беванду о могућношћу релоцирања средстава у оквиру постојећих пројеката Свјетске банке који се могу преусмјерити на приоритетну реконструкцију у погођеним подручјима.

Беванда и Голдштајнова су разговарали и о могућности да БиХ упути за припрему хитног зајма за опоравак од поплава који ће обухватити реконструкције, набавку робе и услуга и техничке студије.
 
Речено је да се за овај пројекат могу очекивати средства у износу већем од 50 милиона долара до краја јуна и да би аванс за припрему пројеката у износу до 10 милиона долара могао бити расположив веома брзо након примљеног захтјева.
 
Беванда је захвалио Свјетској банци за подршку коју ова организација пружа БиХ.
 
Данашњем састанку присуствовала је и шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Анабела Абро.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Српско Сарајево

26.05.2014 20:23

Све што наше "вође" знају је кредит, кредит и само кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

27.05.2014 07:46

Исто је и у Србији. Доста висе са кредитима!!!

ОДГОВОРИТЕ