Владика Хризостом апелује за помоћ

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом упутио је данас апел за помоћ Шамцу и Добоју и рекао да су посљедице незапамћених поплава у овим крајевима стравичне.

 

Република Српска 26.05.2014 | 19:23
Владика Хризостом апелује за помоћ

"Апелујемо и позивамо све - помозите и спасимо Шамац и Добој“, рекао је владика Хризостом новинарима у Бијељини по повратку из данашње посјете Шамцу и Добоју.

Владика је позвао Владу Републике Српске, Савјет министара БиХ и међународне хуманитарне организације да помогну у овој невољи и у овом, како је рекао, тешком тренутку у историји Шамца и Добоја.

Владика Хризостом је посебно апеловао да локални органи власти учине све да становништво општина пострадало од поплава практично осјети и види њихову бригу за сваког човјека, без разлике на политичку, националну и вјерску припадност.

Владика је позвао свештенство, вјернике, све грађане и све расељене широм свијета да помогну обнову епархије, парохија, градова и села, кућа и школа, болница и домова здравља, цркава и манастира.

"Нека наша слога и јединство, доброта, вјера и љубав побиједе и ова искушења, ово масовно и стравично страдање народа наше епархије незапамћено у историји", поручио је владика Хризостом.

Епископ зворничко-тузлански захвалио је свима који су до сада помогли пострадалима од поплава.

"Нека Бог буде на помоћи свима пострадалима у поплави, а људима да отвори срца да добро чинимо", закључио је владика Хризостом.

Помоћ се уплаћује на хуманитарни рачун епархије у Павловић банци, за уплате у КМ на број 554-001-00004739-26 и на девизни рачун број 554-780-000850-01-41.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

аxxе

25.05.2014 19:52

Какав је ово сад рацун одкуд њему право да отвори рацун ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

25.05.2014 21:34

Сву помоћ требамо слати преко СПЦ, мислим да је то најсигурнији пут до пострадалих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

26.05.2014 06:38

Ста казе овај владика није ни црква сто је била и сто би трбала бити. Мислим на свестенство сто је води,а светињи СЛАВА И ЦАСТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЋО М.

26.05.2014 08:37

ШТО НАС БОГ НАПРАВИ ОВАКВЕ И КАЖЊАВА НАС ИАКО СМО ЊЕГОВО ДЈЕЛО И ШТО НАМ ПОДАРИ ОВАКВЕ ПАСТИРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.05.2014 08:40

Требао би се поштовати апел Синода и Сабора, а Хризостом је оставио траг свог рада задузујуци бившу епархију за неких 200 000 , толико о његовим добрим намјерама ка народу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

26.05.2014 09:03

Јесмо бозије дјело уколико нас није запосјео дјаво а вецину јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуни

26.05.2014 09:24

један је Качавенда

ОДГОВОРИТЕ
Name

келе

26.05.2014 10:30

Све је пошло наопако од када нам овај додје

ОДГОВОРИТЕ
Name

иииииии

26.05.2014 10:33

Овај кренуо стопама кацавенде страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

26.05.2014 12:06

Пратим, јер сам и сам погођен поплавама, клизиштима, а ријеку Босну хвалим. Она је показала онима који државу БиХ мрзе, а гле и успут помене. И овај црквени службеник , а не људски службеник након катастрофе се сјетио да то каже. Бог даде БиХ ријеке, поплаве и клизишта да покаже људима ду су највећи глупаци на планети, јер цртају границе. Додок би извео геометра да одваја ентитет од енититета, а ријека Босна га направи глупаком. Она то брише, људе добре воље уједињује и спаја. Успут и и један афоризам: Политика трује душу, а вјера лијечи!. Само како ко вјеру злоупотребљава Бог види и кажњава. Људи крв није вода, крв не плави, она нам говори да се крвне групе дијеле, како би једни другима могли помоћи, а моја ријека Босна је доказ да је била Нухова лађа, која је спашавала добре од лоших...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Хрисцанин

26.05.2014 12:25

Апел насег архијереја је апел прије свега вјерујуцим људима, тако да ови који прозивају насег епископа и нису позвани да дају помоц, тако нека заобидју ове критике на рацун Цркве. Једино Црква помазе народу и у добру и у злу, сто показују дјела насих архијереја и свестенства и вјернога народа, а ови који коментарису овако злорадно о цркви, нека се покају и врате у послусност цркви. Покајте се јер се приблизи Царство Бозије. П.С: СДС-овци и СНСД-овци (и сви остали): Црква је изнад политике па цак и изнад нације, Црква је универзална и свеобухватујуца, у њој има мјеста и за праведнике и за греснике, па и за вас који пљујете по цркви. Поредеци цркву са обицним странацким фракцијама и доводе до ових критика. ЦРКВА ЈЕ НАДПОЛИТИЦКА, НАДНАЦИОНАЛНА, УНИВЕРЗАЛНА- САБОРНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

26.05.2014 13:16

Свако ли се зове пастир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

26.05.2014 13:16

Доста блиједо је то све звучало.Ко може да помогне тај иначе често и навраћа код владике па стога пвај апел неће бити од неке користи. Молитва?Искрена и од срца,ДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

26.05.2014 13:39

Гдје је црква помогла?Нека помазу у тисини,а овај рацун је за уплате коме?нека иду на крсну славу некима,а народу наплацују све.Сви цемо помоци колико моземо и како моземо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Хрисцанин

26.05.2014 14:11

Кад смо вец код теме цркве, да покусам одговорити онима који се питају засто нас Бог казњава када смо његова створења: Бог је апсолутна љубав, радост, милост и доброта. Бог нас не казњава, вец смо се ми сами себе казнили изабравси гресни зивот. Бог нам даје слободу да бирамо хоцемо ли бити уз Њега или без Њега. Посто смо изабрали као народ ово друго, Бог само саље ОПОМЕНЕ да би се вратили на прави пут, као добар отац који забрани своме дјетету рецимо да изадји напоље са друством ако је био безобразан у куци према родитељу своме. То је опомена, или ако хоцете да назовете једна педагоска казна, али никако казна из мрзње вец је то дјело оцинске љубави, јер сви смо ми дјеца Бозија. Ми као православни Хрисцани требамо да цувамо своју вјеру, идентитет, обицаје и да будемо ЉУДИ. Ова несреца је погодила све нације у Босни, сад не моземо кривити друге нације да су нам зла нанијели, а ни они нас не могу кривити. Сад помаземо једни другима, као добре комсије. Требамо и после ове несреце да зивимо у Босни као добре комсије, једни поред других, са толеранцијом да свако исповједа своју вјеру како год зели, али да не заборавимо да су сви људи Иконе Бозије, и Бог заиста све нас воле, и добре и лосе, и Србина и Хрвата и муслимана. Црква и ово пара сто сакупи неце дјелити по националној или вјерској основи, вец дјелице свим људима небитно које нације и вјере били, јер сви су људи барем по крви браца. По Духу су само православни Хрисцани браца, а ми као истински следбеници науке Христове смо позвани да помаземо СВИМА који су у невољи. Само љубав побједјује несреце, а мрзња нам доноси нове несреце. Опаметимо се

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја2

26.05.2014 18:47

Исламска заједница из Бјељине је урадила конкретан потез позвала Турску да помогне Бијељини и они се одазвали и досло 40 људи и 19 возила да помогну градајнима Семберије,а Имам стао на цело и лопату у руке и ради и казу да це се вратити кад се заврси посао,не треба пуно паметовати него конкретне потезе сви који могу требају урадити да се становниству помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Хрисцанин

26.05.2014 20:13

Слазем се да је Исламска Заједница у Бијељини урадила добар потез, али и СПЦ је као прво одмах дала 10 милиона динара на располагање за помоц угрозенима, а да не говоримо колико је помоци скупљено по парохијама. Свестеници су и физицки помагали у овој невољи, има слика по интернету (ко зели да види- видјеце, ко не зели- неце видјети). Црква је увијек била уз вјерни народ и у добру и у злу. А најприје ми сами себи моземо помоци МОЛИТВОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хришћанка

26.05.2014 21:18

"Православни Хришћанин", слажем се апсолутно са тобом у свему написаном. Ја сам такође мишљења да је овај "потоп" био ОПОМЕНА од Бога за народ и то са добром намјером. Народ је страдао, али мислим да политичари ипак нису извукли поуку, јер само гледају ко ће сакупити више поена. Нисам вјеровала, али сада сам се увјерила и у превртљивост опозиције. И они су спремни да жртвују све, само да би имали власт, моћ и кеш! Ако се овако настави, мислим да нам онда следи следећа елементарна непогода, а то је земљотрес! Много смо грешан народ, а најгоре је што се сви праве безгрешним! Па чак и само један зао или пакосно написани коментар на овом порталу, јесте "гријех"!

ОДГОВОРИТЕ