У Братунцу активна бројна клизишта, Шамац и даље под водом

У општини Братунац око 126 клизишта угрозило је многе стамбене објекте из којих је евакуисано 170 људи, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

Република Српска 25.05.2014 | 12:54
У Братунцу активна бројна клизишта, Шамац и даље под водом

И даље су блокирани локални пут Братунац-Дрињача у мјесту Полом и пут Братунац- Скелани у мјесту Жлијебац. 

У општини Лопаре до сада је евидентирано 270 клизишта која су угрозила електро-инсталације, ПТТ инсталације и више од 150 кућа. 

Шамац је и даље под водом чија дубина на појединим мјестима износи и до метар, иако граду више не пријети непосредна опасност од поплава. 

Врши се збрињавање људи који се налазе у поплављеном подручју. У дијеловима општине гдје се вода повукла, у току је чишћење и дезинфекција објеката, као и уклањање угинулих животиња уз надзор ветеринарских служби. 

У поплављеним дијеловима врши се испумпавање воде. Ангажоване су двије пумпе већег капацитета од којих једна из Њемачке, а друга из Пољске. 

У Зворнику се асанација терена приводи крају и током викенда ће се прикупљати подаци о појединачним случајевима који из објективних разлога - затворена кућа, одсуство или непотпуни подаци - није извршена
дезинфекција. 

Један од већих проблема на подручју општине Власеница и даље су бројни одрони на путним комуникацијама. 

У Милићима се и даље ради на отклањању последица поплава. И ова општина као и све у окружењу има проблем са клизиштима. 

Клизиште на локацији Угљевик-Приградско угрожава један стамбени објекат, клизиште у Богутовом селу угрожава двије куће и људи су евакуисани, а у Средњој Трнови једна кућа је угрожена и из ње је извршена евакуација. 

Тимови Републичке управе Цивилне заштите за уклањање неексплодираних убојних средстава у току дана биће ангажовани на подручју Костајнице, Лакташа, Прњавора и Добоја. 

Деминерски тимови ангажовани су на подручју Добоја и то у мјесним заједницама Костајница, Сочковац, Карановац и Пијескови на прегледу површине и на прегледу депоа Окружног суда у Добоју. 

Ситуација на подручју Бијељине постепено се стабилизује и проводе се неопходне активности ради њеног побољшања. Врши се контрола и, по потреби, радови на старом дашничком насипу на коме се налази око 50 лица са стручним координатором. 

На прикупљању угинуле стоке на заплављеном подручју - Бродац, Балатун, Велино село ангажована су три чамца цивилне заштите са посадом и пар чамаца мјештана, затим ветеринарска екипа и двије екипе предузећа "Комуналац". 

Велике заплављене површине у граду су: Улица Ћирила и Методија, Мачванска, Јурија Гагарина, Василија Острошког, Светозара Ћоровића, Лазе Костића, 27. марта, и насеље Интергај. 

У прихватним центрима - спортска дворана Гимназије "Филип Вишњић", Хотел "Свети Стефан" Дворови, Основна школа "Петар Кочић" Бродац и ОШ у Међашима смјештено је око 400 лица.  На 16 пунктова врши се подјела хране и других потрепштина становништву.

Стигла је екипа Амбасаде Француске за пружање помоћи у шаторима,  која је отишла на подручје Мјесне заједнице Јања ради сагледавања ситуације у најугроженијим домаћинставима. 

У Добоју се ради на чишћењу и дезинфекцији стамбених објеката. Одвози се смеће и кабасти отпад са улица, као и угинуле животиње по пријавама грађана. 

Највећи дио града има струју, а врше се припреме за укључење
струје у најугроженије дијелове града.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мо

25.05.2014 12:04

Па шта је више може ли се вода икако испумпати из тог Босанског Шамца, људи тражите пумпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драско цуп

25.05.2014 12:17

Наравно да су функционери досли у војницким цизмама спасавати оно сто се могло спријецити или рецимо намјерно изазвана растерецења система како би веци градови остали нетакнути. И даље је 50 % незапосленог радно способног становниства БиХ, наравно плус стета послије ових непогода. Природа је ових дана показала своје лице. Како улозити новац у изградњу насипа или несто корисно када је корисније финансирати КК Игокеа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

25.05.2014 13:15

Тацно је да је велики број незапослених и да је кривица ове власти, подраска за младе у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ