Вода однијела доказе и оружје

Сви судови и Окружно тужилаштво у Добоју престали су да раде због катастрофалних поплава, а бујица је осим опреме уништила и однијела доказне материјале међу којима има и оружја и архиву.

Република Српска 24.05.2014 | 15:47
Вода однијела доказе и оружје

Министар правде РС Горана Златковић рекла је за бањалучке медије да су подрумске просторије Окружног суда у Добоју, у којима је смјештена архива, у потпуности девастиране, те соба за заштићене свједоке.

- Просторије овог суда које су смјештене на првом спрату зграде нису поплављене, па је ту рачунарска и остала канцеларијска опрема сачувана - истакла је Златковићева.

Кад је ријеч о Окружном привредном суду у Добоју уништена је архива у подруму и приземље.

- Сервер соба је девастирана. Рачунарска и остала канцеларијска опрема и аутомобил су сачувани - истакла је Златковићева.

И добојски Основни суд изгубио је архиву, а подрум, приземље и сервер соба у потпуности су девастирани. Просторије овог суда које су смјештене на првом спрату нису поплављене, па је рачунарска и остала канцеларијска опрема сачувана, а није оштећен ни аутомобил.

Златковићева је истакла да су сви запослени у судовима у Добоју даноноћно били ангажовани на чишћењу судских просторија.

У Окружном тужилаштву у Добоју архива у подруму и приземље су у потпуности девастирани.

- Архива и соба са доказима су потпуно уништени. Посебно је опасно што су у соби за доказе била минско-експлозивна средства, која сада представљају опасност по људе - нагласила је Златковићева и додала да је сервер соба овог тужилаштва такође девастирана.

Истакла је да су рачунарска и канцеларијска опрема на првом спрату и аутомобил тужилаштва сачувани.

- Ово тужилаштво је и даље оспособљено за поступање у предметима који захтијевају хитност - казала је она.

Истакла је да ће уништени дио рачунарске и електронске опреме донирати Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

Предсједник Окружног суда у Добоју Душко Нинковић изјавио је да суше предмете изнесене из зграде, а да је дио премјештен на више спратове, јер су од изузетног значаја. Нинковић је рекао да је уништено много архиве и доказа, међу којима је било и оружје, додавши да ће специјалне екипе помоћи да у муљу буду детектовани опасни предмети.

- Суд ће покушати да спаси предмете из потопљених рачунара. Предмети ратних злочина углавном су били смјештени на вишим спратовима - рекао је Нинковић.

Хитни процеси, као што је одређивање притвора, привремено ће бити вођени у Теслићу и сусједним градовима.

Сви судови, Окружно тужилаштво и дио Правобранилаштва РС у Бијељини нису поплављени и раде без већих проблема. Златковићева је рекла да је у подрумским просторијама ових институција, у којима је архива, дошло до појаве подземних вода, али без већих посљедица и материјалне штете, тако да је архива сачувана.

Из ВСТС-а су рекли да су поплаве у БиХ нанијеле штету и правосудним институцијама у Приједору, Какњу, Санском Мосту и Градачцу, те да ће у неким од њих одређено вријеме бити обустављени поступци. Чланови ВСТС-а, те представници УСАИД-а и ЕУ посјетили су правосудне институције у поплављеним градовима и општинама, у којима су оштећени списи, докази и судска архива.

- Имајући у виду да је стање на подручју Посавског кантона и даље критично, добили смо информацију из Општинског суда у Орашју да зграда и људство нису угрожени, али да суд до даљег неће радити - рекли су у ВСТС-у.

У Казнено-поправном заводу у Добоју дошло је до плављења подрума и приземља, али су наоружање, муниција, документација и највећи дио архиве и компјутера на вријеме изнесени.

- Сви осуђеници су евакуисани у пријемно и притворско одјељење. Стање безбједности у КПЗ Добој прије, током и након поплаве је на задовољавајућем нивоу - истакла је Златковићева.

КПЗ Бијељина несметано ради и није поплављен, изузев њиховог ресторана у насељу Амајлије.

- Сва запослена и осуђена лица била су даноноћно ангажована на одбрани КПЗ-а од поплава, те свакодневно спремају 300 оброка за евакуисано становништво - рекла је Златковићева.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

24.05.2014 15:22

Нека су спасили аута да могу да се возикају,а архива боље сто је отисла тако це лопови сад бити као јагњици а мозда неко и познат има записан па овако сад смо сви добри момци

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

24.05.2014 16:40

Е па просто не могу да верујем да у оваквој ситуацији овакве коментаре остављате! Људи пуни проблема који су им наметнути,за које нису криви.Цовек се просто пробуди и у том дану му се зивот преокрене, наметне му се рузна реалнист, надје се у ситуацији где зивот мора да поцне испоцетка јер је поплављено све сто има. Елеманарна непогода - поплава - аутомобил -логицно да су их извезли и да их је налаксе спасити! Умјесто рада, медјусобне подрске, солидарности, разумевања Ви се препуцавате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

24.05.2014 17:10

Ама дајте људи престаните све политизовати и помозите једни другима јер је сада ставрно потрено а после се препуцавајте!!!Бице времена! Народу је доста препуцавања!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

25.05.2014 05:03

Ово је у најмању руку чудно јер гдје год да настрада суд прво настрада канцеларија у којо се налазе докази??

ОДГОВОРИТЕ