Влада повлачи повјеренике из Добоја и Шамца

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је план Републичког штаба за ванредне ситуације да се од понедјељка, 26. маја, уколико се испуне услови, све активности у вези са санирањем посљедица поплаве пренесу на локалне заједнице, па ће искључиво локалне власти водити рачуна о свему.

Република Српска 24.05.2014 | 16:59
Влада повлачи повјеренике из Добоја и Шамца

„То значи повлачење повјереника, уколико се за то испуне услови, и враћање свих функција у руке градске власти и надлежних органа који тамо раде“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла новинарима да се анализирањем стања у Добоју и Шамцу може констатовати да се ствари полако стабилизују, али да ће проћи још доста времена прије успостављања свих функција.

„Свјесни смо да сваки дан видимо одређене помаке, чак је и стање боље ако га поредимо вечерас са стањем током јутра“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је за Добој уведен нови систем расподјеле хране, према којем предсједници мјесних заједница и заједница етажних власника долазе у централно складиште Црвеног крста са списковима и преузимају храну за своје грађане и врше подјелу.

Цвијановићева је нагласила да такав исти принцип важи и за руралне дјелове.

„Намјера је и да се успостави јавна кухиња и она би требало да почне са радом најкасније у понедјељак, 26. маја, док ће Дом здравља почети са радом сутра, а и друге институције се полако стављају у функцију“, најавила је Цвијановићева.

Она је навела да је отпад извучен из доста јавних зграда, те да се још увијек купи, те да грађани још чисте станове и избацују отпад, додајући да подруми зграда нису санирани, да још муљ није испумпан, али да се ради на тим активностима.

Она је навела да је у Добоју ангажован већи број камиона, утоваривача, цистерни на избацивању и одвожењу кабастог отпада, те чишћењу града.

Цвијановићева је, говорећи о стању у Шамцу, истакла да у тој општини предстоји још много ствари да се ураде да би се вратио живот на подручје Шамца.

Према њеним ријечима, пумпе за избацивање воде константно раде, а вода је у односу на јуче спала за двадесетак центиметара.

Цвијановићева је додала да се у Шамцу налазе њемачке екипе за пречишћавање воде, које то успјешно раде.

Она је рекла да на подручју општине Шамац око 50 одсто мјесних заједница има струју, најавивши наставак активности на снабдијевању становништва електричном енергијом.

Цвијановићева је додала да у Шамцу четири војничке кухиње стављене у функцију, те да се планира успостављање јавне кухиње и да процјене говоре да ће бити потреба за око осам до 10.000 оброка дневно.

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

ПероПериц

24.05.2014 09:56

Као да су несто и урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

24.05.2014 10:03

Наставнице, посто теби цизме висе не требају поклони их некоме коме це требати.:-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

24.05.2014 10:15

ОДМАХ СТЕ ПОЛЕТИЛИ КОМЕНТАРИСАТИ ОВО, А ЗАШТО НЕ КОМЕНТАРИШЕТЕ ТО ШТО ОБРЕН ПЕТРОВИЋ ТРАЖИ ДА ГЕНЕРАЛ ЗЕЦ ОСТАНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

24.05.2014 10:19

Ја мислим ста год власт да је урадила неби на крају било добро. Једноставно ми смо такви људи нико нам немозе угодити. Увијек на крају " сто овако , сто није онако итд" Они и нису могли боље јер нису имали са цим. Покрали су Р. Српску сви . Током рата и несто послије је крао СДС, послије коалиција Слога, послије Радикали и СДС, послије СНСД, па су на ред да краду досли ови кретени из ПДП-а па онда опет Додик. Па брате мили све и да хоце да помогну немају са цим а и да имају одкуд им. Сада ови из опозиције знаци пријасњи лопови само цекају да садасњи оду и онда це реци нема пара за ово , нема за оно покро Додик итд, знаци нАРОД ОПЕТ НАЈЕБО. Када би бог дао да изадје нека харизматицна особа из овога муља а при том морално циста и да поведе овај народ у јавно купатило да нас свију опере од овог економског и сваког другог посрнуца, да нам врати наду у боље сутра. ИЗАЦИ ЦЕ МО МИ СА ОВИМ МУЉОМ НА КРАЈ НЕКАКО И СА СВИМ ОВИМ СТЕТАМА И ПРЕЗИВЈЕТ ЦЕ МО МИ ТО АЛ СЕ БОЈИМ ДА НЕЦЕМО ПРЕЗИВЈЕТИ ОВЕ ГЛУМЦЕ НА ПОЛИТИЦКОЈ СЦЕНИ И У ПОЗИЦИЈИ И У ОПОЗИЦИЈИ. јА ПРВИ НЕЦУ ГЛАСАТИ ЗА ОВУ ОПОЗИЦИЈУ КАКВА ЈЕ САД ПРОСТО МИ СЕ ГАДЕ КАО И ВЛАСТ....... ИЗБОР БИ БИЛО НЕСТО ТРЕЦЕ АЛИ СТАААА??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видак

24.05.2014 10:39

Обреновац је жртвован због ТЕНТ. У питању је геноцид! Ни, ни, један медиј не поставља питање геноцида извршеног над нама помоћу ХААРП. Сви знају да је Циклон облака заустављен изнад нас од 13.05. до 20.05.2014 уз помоћ ХААРП и да нас је НАТО потопио.. Морамо ухапсити Драгана Шутановца Шулета?! Шуле је потписао Уговор са НАТО да се инсталира ХААРП у Србији. Фактуру морамо да шаљемо Ватикану да плати одштету за геноцид над нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

24.05.2014 10:39

Опет се праве фини ал помоц купе као и донације у новцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није свеједно

24.05.2014 10:59

САМОЉУБИВА Ова жена само пуно прича и ништа друго. Она мисли да је народ жељан њене демагошке приче или то да се негдје појави са хеликоптером. А то што је поставила високе представнике у Добоју и Шамцу с једне стране је добро, јер да би то оправдала шаље помоћ (камиони, радне машине). А народ има своје мишљење за повјеренике као она и њен шеф за Високог представника у БиХ. Благо Србији, они имају Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

24.05.2014 11:34

Сконтала какве је обавезе чекају па вратила врућ кромпир локалној власти, себи и баји оставила "само" новце ,па ће им давати лашикицом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонспирацy

24.05.2014 11:44

Видак, на чему си? Дај и нама мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

волим србе

24.05.2014 12:14

А можда сада преузима послове Интеграл, треба новчану помоћ правилно "усмјерити"

ОДГОВОРИТЕ
Name

тешко нама

24.05.2014 12:49

Не видим да се Интеграл укључио у спашавање, а вјероватно ће у пуном капацитету када Влада подигне кредите и када види које су цифре донација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСТЕН ЦОВЈЕК

24.05.2014 12:52

ПРЕМИЈЕРКА ЗНАС ОНУ? ДАБОГДА ТЕ ВОДА ОДНИЈЕЛА ПА У ЗАТВОР ДОНИЈЕЛА ЗАЈЕДНО СА ТИМ ТВОЈИМ Ј...ЦОМ ДОДИКОМ У БОСНИ НЕМА СМРТНЕ КАЗНЕ А ВАС ДВОЈЕ ЦЕТЕ ПРВИ ВЈЕСИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Добој

24.05.2014 12:55

Јесул повјереници у ова два града постављени само зато сто су им први у помоц пристигли људи из Федерације? А ти и твој Баја прво сте оставили своје људе да помру заједно са својом стоком, па кад су у помоц пристигле комсије из другог ентитета, ви саљете повјеренике да опет посијају националну мрзњу! И ти премиерко и твој Баја смрдите висе од лесева зивотиња које плутају РС-ом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјешно

24.05.2014 13:38

Нису смјели наши генерали себи дозволити да их баца у ватру један резервни официр, дезертер!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

24.05.2014 14:59

Много ме нервира више та лажна сли о братству и јединству народа, помоћи из ФБиХ и остало. Сви ми добро знамо шта једни другима мислимо и шта смо једни другима радили не тако давно. Зато немојте просипати шупљу, Добоју су помагали људи а има их на све стране а то о братству и јединству окачите мачку о реп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

24.05.2014 16:40

Трла баба лан да јој продје да. Тако и ово све сама банда од овог блогера па до локалне и републуцке власти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовјек

24.05.2014 17:30

наравно да нема висе прица о братству и јединству али исто тако морамо схватити,и то сто прије,да нам зивота а ни смрти нема без оног другог или трецег...дијелимо исти простор и сто прије схватимо да је то тако,макар онима који остају оставимо услове за бољи зивот !

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЗБУРГ

24.05.2014 17:51

Када је премијерка обилазила Бијељину јесте ли примијетили да је имала бијеле Армани цизме

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

24.05.2014 17:58

Горажде и 19 осталих. Фотографија: Опозиција формирала Савез за промјене и престравила Господара страха Савез за промјене, који је формиран у Бањалуци, најзначајнији је догађај на политичкој сцени Републике Српске, од 1997. године до данас. Прије седамнаест година, дошло је до раскола у тада владајућем СДС-у, када је Биљана Плавшић отказала послушност врху странке и кренула у неизвјесни политички бој. Сама Плавшићева је у тој борби политички згаснула, али је та 1997. изродила Милорада Додика, који је успио да у протеклих седамнаест година, у разним капацитетима, буде цијелих дванаест година на власти. Дуги период владавине и невјероватни политички обрти који су је обиљежили - прелазак од Запада до Истока, од Милошевића до Коштунице и Тадића, од социјалдемократе до ултраша.., на крају су главног протагонисту Милорада Додика довели у ситуацију да постане политичар обасут епитетима, који су красили његове противнике с краја деведесетих. Додик, који је за себе некада тврдио да је противник сваког Режима, сам је створио Режим, истовјетан оним које је, својевремено, критиковао. Временом је тај Режим изњедрио отпор, који се материјализовао у виду Савеза за промјене. Неколико је парадокса у овој сличности политичке 1997. и 2014. године. И тада и сада СДС и Додик су били на супротстављеним странама, с тим што је прије 17 година СДС, у очима цијелог свијета (сем Русије), виђен као странка чија политика је деструктивна, тоталитарна и назадна. У 2014. години Додик је у очима цијелог свијета (сем Русије), виђен као особа чија политика је деструктивна, тоталитарна и назадна. Историја се понавља, али, нажалост, пребрзо на овим просторима. Постоји и једна значајна разлика - 1997. године тадашње демократске промјене снажно су подржане од Међународне заједнице (и финансијски и војно); седамнаест година касније Међународна заједница сједи на трибинама политичке арене у БиХ, не навијајући отворено ни за једну страну и чека разрјешење политичког сукоба. Истина, Додиков Режим упире прстом у припаднике Савеза оптужујући их за сарадњу са странцима, али та је прича потпуно неоснована и последица је погрешног убјеђења режимских спин доктора да на матрици “патриоти-издајници”, могу нешто ушићарити. (Од ње је једино глупља режимска мантра о СДС-у, чије је комплетно ратно и поратно руководство завршило у Хагу, као “пробосанској странци”). Та матрица не важи у амбијенту потпуне економске и финансијске пропасти, социјалне биједе и енормне незапослености, што је суморна слика Републике Српске данас. За девет година власти су потрошиле 29 милијарди марака, што је невјероватна цифра. У њој је и преко пет милијарди марака подигнутих кредита. Ове бројке говоре о свој растрошности владајуће касте, њиховом бахатом понашању и расипништву. Ове бројке су и довеле до формирања Савеза за промјене, јер је Режим отео грађанима и просјачки штап. Савез чини једанаест опозиционих парламентарних и ванпарламентарних странака, већи број невладиних организација и појединаца из јавног живота Републике Српске који су потписали Декларацију о оснивању кровне организације. Окосницу групације чине СДС, ПДП и НДП, а наступиће на општим изборима у октобру као јединствен политички блок, са заједничким кандидатима за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ с циљем формирања законодавне и извршне власти на свим нивоима у РС и БиХ. Савез је одбацио сваку могућност треће варијанте - коалирања са странкама из власти, прије свега са СНСД-ом. Формирање Савеза довело је до “Или-или” варијанте у којој ће сви – и бирачи и досад неопредијељене политичке опције морати да се одлуче или за групацију коју предводи СДС или за механизам на чијем је челу СНСД. Приче о “трећем путу”, које последњих дана форсира ДНС, овдашња иначица ЈУЛ-а, служиле су само за “убијање времена” док се није почело са коначним утврђивањем бусија. Формирање Савеза означило је и тај тренутак, након чега ДНС више неће моћи опстати “ни на небу ни на земљи”, већ ће се морати приклонити једној страни. Ту интересну организацију воде искусни менаџери и сигурно су свјесни да стајање између два снажна блока у овако напетој (“на нож”) политичкој ситуацији значи извјесно страдање лажних “неутралаца”. ДНС ће морати да се опредијели, а њихова прича о томе “како нико неће моћи формирати власт без ДНС-а” је неодрживија чак и од “трећег пута”, јер та странка неће достићи габарите који би јој омогућили ситуацију “језичка на ваги”. Ширина и колорит Савеза веома су уплашили главне команданте Режимских снага: на једном мјесту окупило се веома веома велико и шаролико друштво, одлучно да их уклони са власти. Пренервозне реакције Милорада Додика и његове политичке играчке Жељке Цвијановић до детаља то потврђују. Додик је рекао да формирање опозиционог политичког блока неће донијети “никакве промјене и да то више говори о немоћи, него о моћи опозиције”. Управо је супротно, а изузетно велики број странака, организација и појединаца који су приступили/подржали Савез, свједоче да се Господара страха, што Додик јесте већ дугих девет година, све мање плаше, односно да је огроман број оних који га се више уопште не плаше. Што је само годину раније било незамисливо. Сам Додик је, дефинитивно, у страху, јер више не може уплашити готово никога, ма шта чинио и то је оно што му не дозвољава да се у овом тренутку рационално понаша. Његова цинична опаска о “Савезу за сахране” и о “сахрани РС”, последица је реалне чињенице да његове политичке амбиције све више тону и да је сваким даном све више спремних да га, у политичком смислу, потпуно поразе. Тешке су и велике Додикове политичке ране, а инкорпорирање Маринка Умићевића у СНСД неће их зацијелити. То јесте квалитетан потез, јер Умићевић је поштен и радан човјек, али је премало да би се зауставио нарастајаћи отпор Режиму. И нескривена жеља и хтијење да се он уклони. Бројне унутастраначке битке које се бију у СНСД-у, додатна су „со на рану“ лидеру те странке, јер их не успијева зуставити нити ће му то поћи за руком у наредном периоду. То што их он, пред јавношћу, још увијек донекле успјешно прикрива, неће спријечити парање страначког џемпера. Дезинтеграциони процеси снажно су захватили СНСД и Додик је тога свјестан. Као и чињенице да их не може зауставити. Његова политика расула се у прах и пепео; остале су му само неистине, манипулације, примитивизам, вриска и језик мржње. Уколико успије да побиједи на изборима са тим алатима, онда свака част. хттп://слободанвасковиц.блогспот.цом/

ОДГОВОРИТЕ
Name

лисо

24.05.2014 18:09

људи ово да је дрзава овом јадном народу би одписали би све Кредите обавезе али нити је Зељка премијер нити додик редсједник нема ту дрзаве ни до подне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

24.05.2014 18:51

Вецу услугу СДС у нисте могли наптавити.Њима одговара ово да ви то радите.Преузели сте одговорност,показали немоц и диктаторске манире.Вас савјетник је велики идиот.Једноставно сте неспособни.Боље би било да сте сарадјивали са локалом него сто сте о пуцу размисљали.Али комплекси су то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоко

24.05.2014 19:59

У Јапану за кашњење воза пар минута пада влада или министар саобраћаја изврши самоубиство,а код нас толико смртно страдалих влада само зна поставити повјеренике,не пада им на памет оставке.Срамота,срамота,БЕЛА ЧИЗМИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ихххјх

24.05.2014 20:13

Краљица аутоголова и скакања себи у стомак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирина

24.05.2014 20:53

Ако су толико способни повјереници које је именовала Влада засто их сада повлаци?!Оцигледно да не могу да ријесе проблеме,па пребацују одговорност на локалну власт.Јос један доказ колико Влада брине о свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

24.05.2014 21:03

Ђоко,у праву си!У свакој нормалној и уредјеној земљи,ако се било каква грешка уради на штету народа,одмах пљуште оставке,а овде код нас ни са оружјем изгледа не можеш натјерати политичара да поднесе оставку.Изгледа нигдје нису удобније фотеље као у овој држави,нажалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни Баја

24.05.2014 22:12

Још један аутогол Владе.Хоће ли пишкити или какити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

опсте добро

24.05.2014 22:16

Драга Ирина, мислим да си ти побркала лонцице. И сам Обрен Петровиц је тразио продузење мандата ген. Зецу, јер је свјестан његове способности и задовољан његовом организацијом, савјетима и радом. Када ти додје доктор наука у помоц, са богатом праксом и искуством, и то стеценим у бивсој Југи, па засто и не би?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војковићи

24.05.2014 23:24

Миле је процијенио да ће сва одговорност за промашаје на санацији штета пасти на повјеренике које је поставила Влада РС па се сада извлачи и препушта врућ кромпир Обрену Петровићу у Добоју и Мићићу у Бијељини .

ОДГОВОРИТЕ
Name

синн феин

25.05.2014 04:30

Ма не мозе неко са стране знати проблеме и потребе људи него ти људи на локалу.Али то је политика,и покусај неке политицке отимацине Добоја.Не знам сто је ово требало генералима.Послузили су СНСД_ у за прљаву игру.Да је нормална дрзава сви би заједно радили да помогну тим јадницима.А не Јовициц додје и он одмах формира свој кризни стаб.Миле и Зељка оду у БН пријете...Али неко це робијати за ово,вјерујте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана Радман

25.05.2014 06:27

Овакви вам неце помоци. Ко вам је крив сто сте ратовали медјусобно. Ето вам васа РС. Гладне и зедне су вас оставили. 26-тог це кухиња мозда поцети да ради. Само не знам којег 26-тог??????? 2050 мозда. Воду вам испумпавају НИЈЕМЦИ А НЕ РУСИ. Не контате ниста!?! Тако нецете никад напредовати. Зивјела Србија, они знају како це даље у Европу, а ви наивни као ноц само слусајте те простаке. Гдје вам је самопоуздање? Гдје вам је понос? Ја не би за такву дрзаву дала ни фенинга. А за људе неуморљиво опет послала камион са приколицом намирница. Као и јуцер. Уздајте се у себе и у своје најблизе па це вам бити боље убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни баја Додо

25.05.2014 07:45

Зна се зашто је ЗЕЦ дошао у Добој, да спријечи помоч из Федерације, јер у Добоју на власти је СДС а не СНСД, а СНСД не жели да помоч стиже из Федерације.То исто се десило и у Орашју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

25.05.2014 08:51

Е мој Србине, имају они циме само неце. Нека господа из опозиције и власти, скине дио новца са својих рацуна који су за вријеме владавине покрали од народа.Завукли се у рупе па суте и гледају ста се десава, гдје су медју народом. Једини им је проблем колико це стици помоци, и ко це се дограбити, пара. Брига њих за народ. А народ да је паметан не треба им дозволити ни да уцествују на изборима а не да гласају за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

25.05.2014 08:56

Која је сврха била уопште постављање повјереника?Изгледа да је Влада видјела да није било ефекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

25.05.2014 09:54

у Турској је јуце на дзумама у 90 000 дзамија скупљено пара за 70 000 куца за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оооооооооооо

26.05.2014 06:30

Само напријед Зељка завиде ти многи, али уз тебе су твоји симпатизери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сековици

26.05.2014 12:03

Људи немојмо се свадјати због политике и политицара они и зеле да посвадјај ову сиротињу.Ја само зелим да неко надлезан додје у Сековице да види како се дјели хуманитарна помоц,засто је недобија народ који је у поплавама изгубио све а они у црвеном крсту дају им на касику,као да дају из свог дзепа!У Сековицима се хуманитарна помоц злоупотребљава неко то зели задрзати за себе,док људи горе су и гладни голи и боси.Ваљда има неко у овој дрзави да додје да то заустави и помогне народу да добије оно сто је њима послато?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

26.05.2014 17:56

Видим да одговорност пребацују на локалне заједнице и обогаљену сиротињу али никако да се одрекну рацуна на који стизу паре из иностранства за угрозени народ.ЗАСТО!!!

ОДГОВОРИТЕ