Стање се постепено нормализује

Стање на поплављеним подручјима Републике Српске постепено се нормализује, а на мјестима гдје вода и даље пријети, предузимају се потребне активности како би се спријечио пробој воде, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

Република Српска 23.05.2014 | 09:53
Стање се постепено нормализује

На подручју Бијељине стање на насипу Дашничког канала је стабилно, без значајнијих промјена. Током ноћи на насипу је дежурало око 50 људи и по потреби су предузимане мјере санације.

Данас ће бити настављени радови на санацији Дашничког насипа и проширивање отвора на Дринском насипу, као и прикупљање угинулих животиња, дезинфекција и дератизација поплављених подручја, те одвођење воде из заплављених подручја.

Ниво воде у Доњем Жабару стагнира, али још пријети опасност од пробоја ријеке Саве на подручју брчанског насеља Вучиловац.

У Доњем Жабару поплављено је 45 кућа, а око 100 кућа и огромна површина пољопривредног земљишта је заплављено.

Шамац је и даље под водом, чија дубина на појединим мјестима износи и до метар.

У Добоју је у већем дијелу града нормализовано снабдијевање електричном енергијом, а ради се и на оспособљавању електроенергетских објеката у најпогођенијим дијеловима. Вода из водоводне мреже је техничка и служи само за чишћење објеката и улица.

У Броду је још заплављено 120 кућа, 34 су поплављене, а осам исељено.

Поплављених кућа још има и у Козарској Дубици, гдје је заплављено око 1.500 хектара земље.

Водостаји су у опадању на подручју Бањалуке, Приједора, Костајнице, Језера, Градишке, Рибника и Српца, а стање је задовољавајуће и стабилно у Лакташима, Пелагићеву и Петрову.

Након поплава ситуација се нормализује у Оштрој Луци, Шипову, Вукосављу, Дервенти, Котор Вароши, Прњавору, Новом Граду, Челницу, Теслићу и Модричи.

Клизишта су активна на подручју општина Језеро, Братунац, Власеница, Зворник, Лопаре, Милићи, Осмаци, Сребреница, Угљевик и Шековићи због чега су угрожени бројни стамбени објекти, а дио путних комуникација је у прекиду.

На подручју Зворника активно је више од 200 клизишта, док је у клизиштима и бујицама потпуно уништено или за становање оштећено 200 кућа. Због клизишта на овом подручју евакуисано је 400 људи.

На подручјима погођеним поплавама наставља се испумпавање воде, чишћење, уклањање угинуле стоке, дезинфекција, процјена причињене штете, као и опспособљавање електро и водоводне мреже.

Из крајева захваћеним поплавама изражена је потреба за пумпама за црпање воде, чизмама, агрегатима, пречистачима за воду, исушивачима, средствима за чишћење, дератизацију и дезинфекцију, као и за нафтом.

Коментари / 0

Оставите коментар