Пријети и привредна катастрофа!

Као посљедица катастрофалних поплава у БиХ, десетине хиљада људи још су одсјечене од остатка земље, а о каквом се колапсу ради, свједоче и прелиминарне процјене о штети на саобраћајној инфраструктури, које су достигле фрапантан износ.

Наиме, Дамир Хаџић, министар саобраћаја и комуникација БиХ, изјавио је да је, према грубој процјени, материјална штета од поплава у области саобраћаја око 200 милиона КМ.

Република Српска 22.05.2014 | 20:33
Пријети и привредна катастрофа!

"Уколико не дође до успостављања жељезничких и путних коридора, слиједи привредна катастрофа", упозорио је Хаџић.

Срећом, у свим општинама захваћеним поплавама ситуација се постепено нормализује. Жељка Цвијановић, премијер РС, нагласила је да је приоритет опоравак домаћинстава, привреде и инфраструктуре. Она каже да је разговарала са начелницима општина о успостављању јединственог рачуна за прикупљање помоћи.

"Ту ништа није проблематично и све општине ће моћи да добију сва средства која било који грађанин и субјекат жели да им упути. Неки су то разумјели, а неки су се злонамјерно прихватили те теме", рекла је Цвијановићева, напоменувши да је ријеч о успостављању система. Премијерка је додала да се ситуација на подручју лакташке мјесне заједнице Трн, коју је јуче посјетила, побољшава.

"Може се видјети да се полако враћа живот на подручју ове мјесне заједнице", рекла је Цвијановићева.

Милован Тополовић, начелник општине Лакташи, каже да је ова општина претрпјела огромне материјалне губитке, али да није било људских жртава.

Велика штета настала је и на шумама и шумском земљишту, утврдио је Стручни тим Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за ванредне ситуације из области шумарства и ловства.

Наду улива то што се, како је потврдио Радислав Јовичић, министар унутрашњих послова РС, водостаји ријека које су плавиле РС благо повлаче и да више нема опасаности од додатног изливања ријека.

"Још има подручја која су под водом и из којих се она јако споро повлачи. То су прије свега општина Шамац и бијељинска села низводно према Рачи, Бродац, Батковићи, Остојићево, Велино Село, све до границе са Србијом", рекао је Јовичић.

Из Градске управе Бијељине наводе да су јуче на пункту у Броцу, гдје спадају поплављена подручја Остојићево, Велино Село, Бродац, Балатун и Трњаци, вршени углавном евакуација стоке и снабдијевање становништва храном и другим потрепштинама.

"Евакуисано је око 30 грла стоке уз помоћ три чамца Цивилне заштите, а у активностима на овом пункту учествовали су и припадници Специјалне јединице из Велике Британије, углавном на оспособљавању електричне мреже и подјели хране", истичу из Градске управе Бијељине, те додају да су у подјели хране и осталим активностима активно учествовали и припадници Оружаних снага БиХ, као и Граничне полиције БиХ, својим средствима и опремом.

Опраштајући се од представника британског тима, поред ријечи захвалности, Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, истакао је да су, захваљујући својој обучености, залагању и несебичности, чланови тима побрали огромне симпатије становништва и колега из локалних структура Цивилне заштите.

Ник Сирс, вођа тима британских стручњака за спасавање, рекао је да је од катастрофе са којом су се суочили у Бијељини за њих била гора само ситуација након земљотреса на Хаитију, гдје су били у спасилачкој мисији. Сирс каже да га је фасцинирало то што дух народа није сломљен у овој катастрофи.

Мићић истиче да у Бијељину непрестано пристиже хуманитарна помоћ и поручује да су граду најпотребнији храна, душеци и ћебад, пумпе за избацивање воде из кућа и сушилице за поплављене објекте.
А, стање по смјештајним центрима на подручју Бијељине је непромијењено.

"Укинут је смјештајни пункт у 'Соколском дому'. Смјештајним центрима редовно су допремане храна, вода и друге потрепштине, а вршено је и медицинско збрињавање смјештених лица. Здравствено збрињавање угроженог становништва на поплављеним подручјима и у смјештајним центрима вршено је редовно цијели дан", кажу из Градске управе Бијељине.

Ватрогасни тимови у Бијељини били су на терену током цијелог дана, а камиони за прикупљање угинуле стоке су радили на три локације.

У Бијељини је почео и попис штете на терену, а настављен је одвоз отпада.

"Са више екипа АД 'Комуналац' вршено је одвожење чврстог и кабастог отпада које је становништво одложило на мјестима за одлагање. Такође, прикупљане су и вреће напуњене пијеском по граду Бијељини. Вршена је и санација Павловића пута, који је пресјечен током посљедњих поплава", наводе из Градске управе Бијељине, гдје водстај Саве наставља да пада.

Ниво воде почео је полако да опада и у мјесту Лончари, општина Доњи Жабар, у којем је поплављено око 300 домаћинстава.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је наредбу да "Робне резерве РС" набаве храну за домаће животиње и испоруче је Општинском штабу за ванредне ситуације Доњи Жабар.
Око 400 становника остало је у Шамцу, а храна, вода и лијекови достављају им се чамцима, кажу у Штабу за ванредне ситуације, те додају да се вода полако повлачи из овог града, али је још има у центру и у насељу Дуга.

"Стање у општини Шамац је тешко, али није алармантно", рекао је Милорад Кутлешић, повјереник Републичког штаба за ванредне ситуације за Шамац.

Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, рекао је да у Шамцу 2.400 домаћинстава још нема струју, што би требало ријешити данас.

Марко Павић, градоначелник Приједора, обишао је три локације на којима је око 300 младих чистило поплављена домаћинства од кабастог отпада. Каже да је омладина и овај пут показала да воли свој град.

"Солидарност младих је највредније што смо извукли из несреће која је задесила наш град", рекао је Павић.
Градоначелник Приједора је потврдио да је 14 екипа приједорског Дома здравља за само три дана дезинфиковало око 1.000 кућа и пословних објеката на поплављеном подручју града. Сњежана Рајилић, начелник општине Нови Град, именовала је комисије за процјену штете од поплаве.

Инспекција је у Милићима обавила контроле више трговина и утврдила да није било поскупљења артикала ни у једној од њих, али да је све већи проблем снабдјевеност тих продавница, посебно основним животним намирницама.

Милијана Васиљевић, члан Штаба за ванредне ситуације у општини Милићи, рекла је да је у продавницама све мање брашна, уља, шећера и воде, те оцијенила да ће ускоро да нестане и сточне хране.
"Магацини су празни, а нема велепродаје, јер се већина овдашњих купаца снабдијевала у Бијељини", додала је Васиљевићева.

Иначе, солидарност широм БиХ и даље се осјети. Студенти и запослени Универзитета у Бањалуци и даље учествују у акцијама чишћења поплављених објеката у Добоју, Модричи, Приједору и Бањалуци и дају максималан допринос нормализовању живота у овим градовима.

На чишћење угрожених подручја упућено је и око хиљаду добровољаца из Бањалуке.
"Велики број мушкараца упућен је на терен, а у Управи послове администрације обављаће жене", рекао је Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке.

У јужном дијелу Брчко дистрикта, након поплава, активирана су клизишта и одрони који угрожавају стамбене објекте и путне комуникације, а критичне локације јуче је обишао и градоначелник Анто Домић, који је рекао да је више од 30 стамбених објеката у насељима Зовик и Штрепци директно угрожено.

"Катастрофалне поплаве у ФБиХ највише су погодиле Зеничко-добојски, Тузлански и Посавски кантон", обавијестио је федераални премијер Нермин Никшић јуче посланике Парламента ФбиХ.

Русмир Месиховић, федерални министар здравља, рекао је да је између 18.000 и 20.000 домаћинстава у ФБиХ угрожено поплавама, а кризни период за епидемију заразних болести је прошао.

Штета коју су причиниле недавне поплаве на подручју опћине Сански Мост прелиминарно је процјењена на 11,5 милиона марака. Из Штаба Цивилне заштите Посавског кантона јуче су упутили апел за помоћ.
Становницима Орашја потребни су гумене чизме, радна одијела, вода, храна, а када се вода повуче, требаће им пумпе за исцрпљивање воде, агрегати за исушивање влаге, средства за дезинфекцију и дезинсекцију.

Коментари / 0

Оставите коментар