Ђоковић ујединио СФРЈ

Новак Ђоковић одсервирао је много победничких асова, али никада тако јак као овај којим је просто ујединио народе Балкана, оценила је агенција Асошиејтед прес.

Тенис 22.05.2014 | 19:44
Ђоковић ујединио СФРЈ

"Светски тенисер број два учинио је оно што политичарима није пошло за руком још од крвавих ратова деведесетих година, да барем привремено уједини некадашње непријатеље, који се сада заједнички боре против разорних поплава, највећих које су задесиле тај регион у последњих сто година", каже се у тексту АП.

Америчка агенција подсећа да је Ђоковић покренуо огроман талас финансијске и медијске подршке широм света за жртве катастрофалних поплава које су до сада убиле најмање 45 особа и на хиљаде оставила без домова у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској.

"Оно што издваја Ђоковићеву кампању за помоћ угроженом становниству је чињеница да је он није тражио само за Србију, већ и за Босну и Хрватску, које су иначе биле у рату са Србијом", наводи АП и оцењује да "све три државе и даље гаје међусобно неповерење и то 20 година по завршетку ратова после којих се Југославија раздвојила на шест различитих држава".

"Срце ми се цепа када видим да је толики број људи евакуисан у Босни. Више од 950.000! Држите се браћо... помоћ ће стићи из света!", поручио је Ђоковић на Твитеру.

"Видим да је и Хрватска погођена поплавама ...Искрено се надам да вас неће погодити као Србију и Босну. Чувајте се", поручио је Новак и додао "Нека дуго живе народи бивше Југославије".

Поплаве су изазвале незапамћену солидарност народа региона, који шаљу помоћ и спасилачке тимове у све суседне земље бивше заједничке државе, наглашава америчка агенција.

Ђоковић је после победе у финалу Мастерса у Риму над Шпанцем Рафаелом Надалом донирао целу своју награду од око 500.000 долара за помоћ жртвама поплава, а његова фондација је према наводима АП сакупила још 600.000 долара. Дан касније организовао је и хуманитарни фудбалски меч у Монте Карлу.

АП цитира селектора фудбалске репрезентације БиХ Сафета Сушића који је рекао да је Ђоковић својим гестом "стекао наклоност целе Босне" и обећао да ће навијати за њега на предстојећим грен слем турнирима на Ролан Гаросу и Вимблдону.

Ђоковић је на то одговорио да ће на првенству света у Бразилу навијати за БиХ, закључује АП.

Коментари / 0

Оставите коментар