Европа шаље и додатну помоћ

Комесар ЕУ за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и реаговање на кризне ситуације Кристалина Георгијева, која борави у БиХ с циљем сагледавања посљедица разорних поплава, истакла је да ће због размјера те трагедије стићи и додатна помоћ Европе.

Босна и Херцеговина 21.05.2014 | 20:38
Европа шаље и додатну помоћ

Георгијева је изјавила да је ЕУ одмах одговорила на захтјев БиХ за достављање хитне помоћи, те да данас готово 150 Европљана из 16 земаља хеликотерима, пумпама за воду, чамцима и спасилачком опремом помаже становништу у БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ.

Она је изразила најдубље саучешће свима који су изгубили чланове породице, пријатеље, дом и средства за живот.

"Ово је трагедија огромних размјера која је код нас у Европи изазвала велико саосјећање", рекла је Георгијева.

Према њеним ријечима, у ванредној ситуацији најважније је да се смањи ризик од губитка живота и штете.

"Прије један и по час обавијештена сам да је приоритет спречавање даљег пуцања насипа и управо сада, док овдје разговарамо, хеликоптери превозе вреће са пијеском ради јачања насипа и спречавања даљег изливања", рекла је она.

Георгијева је одала признање ЕУФОР-у који је до сада обавио око 160 евакуација и спасилачких летова, истичући да 800 људи дугује живот тим хеликоптерима.

"Након тога, кренућемо у хуманитарну помоћ. Три хиљаде клизишта тешко је оштетило домове, а онима који су изгубили дом биће потребни агрегати за електричну енергију, системи за пречишћавање воде, храна, кров над главом, мадраци, кревети, медицинска помоћ", навела је она.

Георгијева је нагласила да је сада приоритет финансирање хуманитарних активности и одговор на захтјеве које су упутиле власти.

Она је рекла да је потребно да се у најкраћем року крене у процјену штете, а након тога у обнову, да би БиХ и погођене локалне заједнице могле да се врате на функционалан ниво, овај пут, отпорнији на будуће поплаве.

"Наравно, ЕУ ће у тој фази показати солидарност са БиХ", додала је Георгијева након састанка са министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом.

Георгијева је подсјетила да је на функцији већ четири и по године и да је видјела све могуће непогоде које се могу замислити – земљотресе, поплаве, урагане, сукобе – те да је увијек Европа била најјача сила која помаже, што ће урадити и овај пут за своје сусједе.

Она је нагласила да усљед непогода узрокованих климатских промјенама, као што је ова, поплаве, али и шумски пожари и клизишта постају све чешћа и озбиљнија појава.

"У нашем региону највећи ризик представљају поплаве, љетне врућине и шумски пожари, до којих ће и даље долазити, чак ће бити снажнији", каже Георгијева.

Комесар ЕУ за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и реаговање на кризне ситуације истакла да је сада важно да се дјелује брзо и одлучно, када је до катастрофе дошло, али је исто толико важно да се припреме и изврше улагања у превентивне мјере.

"Сваки евро, КМ, долар и јен уложени у припрему и превенцију уштедјеће четири до седам пута више од износа штете него када несрећа наступи. Не знам за много инвестиција, чији поврат износи 400 до 700 одсто", поручила је Георгијева.

Она је напоменула да ће се из тог разлога, како се буде ишло у обнову, интегрисати један приступ, или начин размишљања, оријентисан на приправност и превенцију.

"Ако то не учинимо, трагедија ће се поновити и погодити нас истом или већом снагом него данас", додала је Георгијева.

Она је поручила да ће отићи да види посљедице поплава и шта још може да учини да помогне.

Коментари / 0

Оставите коментар