Слободан Поповић: Одговорите људима

Први круг пакла се полако приводи крају. Најгоре је, кад је у питању директни атак на људске животе, на срећу прошло.

Република Српска 21.05.2014 | 07:40
Слободан Поповић: Одговорите људима

То је једна од најбољих  вијести у поплави лоших са којима смо се суочили у вријеме једне од највећих катаклизми која нас је стигла, након распада Југославије, рата, смрти, расељавања, рушења, послијератне пљачке у режији властодржаца свих боја и идеологија који су готово двадесет година дефиловали  нашим животима и судбинама. Само нам је још недостајало ово што нас је стигло да комплетира „угођај“ са укусом несреће и смрти.

Као да смо се на Бога бацали камењем па нам са нема то исто камење враћа, само у другом агрегатном стању. Оно што је пред нама биће много теже, мукотрпније, захтјеват ће вријеме, новац, знање, способност, одрицања, одговорност и прије свега, морал и поштење, али и одговор на слиједеће питање. Ако је сваком нормалном јасно а јесте, да се несрећа није могла избјећи, питање је шта се морало и требало урадити да размјере катаклизме не буду овако болне, дубоке, широке и што је најтеже натопљене људским животима, који се једини не могу надокнадити.

 Одговоре на ова питања имају обавезу дати они који врше власт у име свих нас, које смо изабрали да владају за наше добро и у нашу корист и за то их између осталог дебело плаћамо.

Без журног одговора на ова питања немају право од било којег грађанина БиХ, РС, ФБиХ а поготово пострадалих, тражити било какво стрпљење, разумијевање, жртвовање јер све су им ово грађани показали а власт је све потрошила на начин који очито није био ни на корист, ни за добро тих истих грађана. Питања за почетак нема много, али одговори на њих ће отворити читав низ других питања на која одговоре морају добити грађани ове земље.

Они на њих напросто имају  право као људи али и  порески обвезници који своје обавезе уредно извршавају и зато имају право да питају и да добију одговор како се управља са њиховим парама.

1.Гдје су средства издвојена за ЦЗ?                                                               

2.Гдје су средства од издвајања за водопривреду која се намјенски морају потрошити за спречавање поплава?                                                             

3.Шта се дешава у Робним резервама и са чим су располагале РР у моменту избијања катастрофе?   

4.Кад су написани и ажурирани планови за спречавање и отклањање посљедица елементарних непогода укључујући и поплаве?

5.Зашто се чекало да протекне неколико дана да би се прогласило ванредно стање кад је сваком ко се имало разумије у елементарне непогоде било јасно да се ради о катаклизми досад невиђених размјера?  

6.Зашто се Вијеће министра БиХ није састало чим  је катаклизма почела и прогласило ванредно стање у читавој БиХ, него Предсједавајући Вијећа министара чека такав захтјев/од кога/?                

7.Зашто данас грађани БиХ и његових ентитета јавно, јасно, гласно и масовно изјављују да неће уплатити ни једну суву марку  на жиро рачун било којег нивоа власти за помоћ постарадалим од поплава? Истовремено исто тако јавно, јасно, гласно и масовно кажу да ће уплатити на рачуне Црвеног крста, крижа, полумјесеца, УНХЦР-а или неке друге хуманитарне организације или ће сами прослиједити помоћ на познату адресу и познатим пострадалим.

Одговор на ово последње питање, вјерујем да зна и власт, само се први пут јавно суочава са том чињеницом.                                             

Има тога још али ово је минимум, минимума, да би се уопште могло говорити да живимо у друштву, заједници, ентитету, држави у којима постоји власт и народ који ту исту власт плаћа.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Слобо

21.05.2014 06:26

И Слободан би могао дати понеки одговор јер до јуце је био потпредседник владајуце партије у БиХ. Јел се то данас пробудио из виседеценијског сна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

21.05.2014 07:00

А није ми јасно да се из будзета издваја на милионе долара за лобирање и порицање геноцида у Сребреници док су наси зивоти практицки угрозени и гдје смо зртвовани од ове диктаторске власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо2

21.05.2014 07:18

Можда се и није пробудио, али мораш признати да питања стоје на мјесту. 1. цивилна заштита постоји да би до 10. у мјесецу дигла плате. 2. Воде Српске су надлежне за спрјечавање од поплава. Воде РС су агенција при Мин.пољопривреде, шумарства и водопривреде, дакле при Влади РС одговорна за спрјечавање поплава је дакле Влада РС. лако је доћи до кривца. 3. робних резерви нема-покрадене су. 4. планови и закони још нису написани, то су рекли и Баја и преводилац " да ће тек морати да се позабаве тиме" 5. како да прогласе ванредно стање, када су РР покрадене од њихових партијских колега, када нема организације и када знају да су они једини кривци зашто се од 2010. г до данас ништа није урадило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови с Вучијака

21.05.2014 08:02

Ћовјек је у праву, умјерен и реалан, прави господин који би требао доћи на власт у Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

21.05.2014 08:05

Ћовјек је у праву, Миле је подијелио Српски народ у Републици Српској умјесто да подијели Босну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

21.05.2014 08:21

Мозете замислити како би просли да слуцајно поново избију сукоби у БиХ. Тотално расуло би било.Без и једне конзерве у робној резерви,без икакве организације ... Не би издрзали ни 24 сата. "Хвала председнице немој нас висе бранити"

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

21.05.2014 08:33

РОБНЕ РЕЗЕРВЕ ЈЕ УНИСТИО НЕБОЈСА ПЕЈОВИЦ КОГА ЈЕ БАЈА ПОСТАВИО КАСНИЈЕ У ОСНОВНИ СУД ГДЈЕ ЈЕ НАСТАВИО СВОЈЕ ЛОПОВЛУКЕ.КАД ВИДИМО КО НАС ВОДИ НИЈЕ НИ ЦУДО ДА НАМ СЕ СВЕ ОВО ДЕСАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

21.05.2014 08:38

Људи драги, нису они ту да одговарају него да краду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војиц

21.05.2014 08:54

Стасте дигли вику на ,Бају' сацекајте да се мало ствари сухну и одмах иде Референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

¸Мрки

21.05.2014 10:29

Овај тип је вук у јегњећој кожи. Црвени тражи своје мјесто под сунцем послије октобра.

ОДГОВОРИТЕ