Захтјеви и препоруке Савјету министара

Предсједништво БиХ закључило је на данашњој ванредној сједници да је ситуација у подручјима погођеним поплавама изузетно тешка и сложена, те да захтијева одлучно реаговање институција на свим нивоима власти да се свим расположивим људским и материјалним ресурсима укључе у помоћ.

Босна и Херцеговина 20.05.2014 | 18:33
Захтјеви и препоруке Савјету министара

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва БиХ да је закључено да је потребно израдити свеобухватан план опоравка и обнове подручја погођених поплавама, који мора да садржи краткорочне, средњорочне и дугорочне мјере, које је потребно предузети на свим нивоима власти у БиХ.

Од Савјета министара БиХ захтијева се да предузме све неопходне активности ради бржег и ефикаснијег управљања процесом тражења, пријема и дистрибуције међународне помоћи.

Закључцима усвојеним на сједници од Савјета министара БиХ тражи се и да настави да предузима све неопходне активности на убрзавању процедура уласка хуманитарне помоћи на свим граничним прелазима.

Ради налажења финансијских средстава за обнову и опоравак подручја погођених природном несрећом, Предсједништво БиХ препоручује Савјету министара БиХ да, у сарадњи са свим ресорним институцијама на свим нивоима власти у БиХ, хитно предузме све неопходне активности да би били установљени критеријуми за расподјелу прикупљене помоћи, водећи рачуна превасходно о насталој штетаи и потребама становништва.

Од Савјета министара БиХ тражи се и да предузме потребне активности да би било иницирано организовање међународне донаторске конференције, којом би била прикупљена средства и "да би била анимирана финансијска средства помоћи из фондова ЕУ и пријатељских земаља".

Савјет министара БиХ треба хитно да предузме активности да би био инициран заједнички приступ са Србијом и Хрватском према фиондовима ЕУ, извршено репрограмирање међународних финансијских обавеза БиХ и
затражено од комерцијалних банака у БиХ репрограмирања кредита грађанима, привредним субјектима и пољопривредним произвођачима који су погођени природном несрећом.

Изетбеговић је навео да Предсједништво БиХ сматра да је цијелој земљи и свим њеним институцијама потребно јединство и сарадња у помоћи угроженом становништву.

"Предсједништво БиХ позива све институције на свим нивоима власти у БиХ, све привредне субјекте, невладине организације и грађане да се укључе у акцију солидарности, да би издвојили финансијска средства и
друге врсте потребне помоћи угроженом становништву", истакао је Изетбеговић.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ позива политичке факторе у БиХ да се у наредном периоду уздрже од сваке врсте исказивања ривалства и да избјегну било какво политизовање настале ситуације у БиХ.

Предсједништво БиХ захвалило је свима који су протеклих дана помогли угроженом становништву, а Оружаним снагама похвале за њихов ангажман у насталој ситуацији.

Изетбеговић је рекао да нема прецизних података о броју жртава у поплавама и да о томе не жели да спекулише.

"Стотине километара квадратних је под водом која на појединим мјестима достиже дубину од три метра. Милион људи је погођено катастрофалним поплавама и клизиштима. Десетине хиљада људи је евакуисано", рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, није било сагласности у Предсједништву БиХ да се затражи да Савјет министара БиХ прогласи стање елементарне несреће у БиХ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ово задње

20.05.2014 19:49

Је најбитније и назалост ово је врхунац насе трагедије. Људи у Маглају и Добоју умиру од глади док у исто вријеме хуманутарну помоц царине по 5 дана на граници. Хоцемо медјународну конференцију и новац а немамо одлуку да свијету каземо да је БиХ у стању природне катастрофе. Они који у Европи могу да нам помогну имају бирократске баријере а обицног градјанина у ЕУ да питате гдје је та РС и ФБиХ које су прогласиле ванредно стање окренуце главу у вис и питати дал су то неке колоније на Марсу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бихац

20.05.2014 20:28

Ја ово лице док видим горе додје ми да повратим и одма ми је слабо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је

20.05.2014 20:50

тек орган кога нико ни овдје а ни у свијету не ферма ни 2% Увијек се запитам цему слузе ови манекени.

ОДГОВОРИТЕ