Дан жалости у цијелој БиХ

Ентитетске владе у БиХ донијеле су одлуку да данас буде дан жалости у РС и ФБиХ због жртава поплава и тешког стања изазваног овом природном несрећом.

Република Српска 20.05.2014 | 09:49
Дан жалости у цијелој БиХ

"Готово 950.000 људи у БиХ због поплава је напустило своје домове, а директно или индиректно поплаве су угрозиле најмање милион и по људи", саопштио је Вјекослав Беванда, предсједавајући Вијећа министара БиХ, које је дало сагласност да се сва хуманитарна роба из иностранства, намијењена за помоћ становништву, ослободи плаћања увозних дажбина.

Златко Лагумџија, министар спољних послова БиХ, прецизирао је да је око 100.000 кућа уништено или оштећено поплавама и клизиштима, као и 230 школа и здравствених установа у БиХ.

Укупно 17 погинулих до сада је евидентирано у РС, а према подацима Министарства безбједности БиХ, када је о цијелој држави ријеч, ситуација на поплављеним подручјима јуче је била повољнија, али су још угрожена насеља у Орашју, Бијељини и Брчком.

Радислав Јовичић, министар унутрашњих послова РС, који је саопштио информацију о проглашењу дана жалости у РС, апеловао је да грађани поштују наредбе надлежних институција, додајући да након проглашења ванредне ситуације полиција има већа овлаштења и да су закони оштрији.

Спасавање: Гојко Васић, директор Полиције РС, рекао је да је посредством телефонске линије 051/463-463 МУП-у РС пријављен нестанак осам лица.

Међутим, касније је Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, потврдила да су та лица пронађена, те да су жива и здрава.

Према подацима Министарства безбједности БиХ, на подручју Бијељине, Брчког и Орашја интензивиране су акције спасавања, као и ојачавања насипа.

У општини Орашје, мјестима Копанице и Видовице, јуче је ситуација била веома тешка. Хиљаде волонтера укључене су како у одбрану Орашја од поплава, тако и у помоћ људима који су морали напустити своје домове.

Штавише, на подручју Орашја пронађено је тијело једног мушкарца, али се још не може тврдити да се он утопио.

Истовремено, борба са Савом је настављена, а вода је пробила неколико насипа и угрозила села. Након пуцања насипа на Копаници, код Орашја, Оружане снаге БиХ су од недјеље ангажоване на санирању насипа и помоћи угроженом становништву на подручју Орашја и Брчког.

"Хеликоптери Оружаних снага БиХ ангажовани су на превожењу и инсталирању челичних конструкција, на које се стављају вреће са пијеском, како би био саниран пукнути насип и заустављено излијевање ријеке Саве у околна насеља, која су од јуче евакуисана", саопштили су из Министарства одбране БиХ.

Нема заражених: Стање у Бијељини, истичу локални спасиоци, још је сложено.

"Најкритичније стање је уз ријеку Саву на подручју Балатуна у којем је у неким дијеловима вода висока више од 1,5 метара", констатовано је на сједници бијељинског Штаба за ванредне ситуације.

Засад на подручју Бијељине нема пријављених случајева заразних болести и цријевних инфекција, а на сједници локалног Градског штаба за ванредне ситуације одлучено је да се дио простора на градској депонији одвоји за укопавање угинулих животиња.

"За санацију терена на мјестима гдје се вода повукла Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило је дезинфекциона средства, лијекове и опрему, а цијели ветеринарски сервис у Семберији мора да буде бесплатан", изјавила је Радмила Чојо, помоћник министра за ветеринарство, која је оцијенила да је ситуација у Семберији озбиљна.

Испијају кафе: Међутим, поједини Семберци се понашају крајње неозбиљно.

"У Бијељину долазе хумани људи са свих страна и довозе помоћ или се сами укључују у акције спасавања и одбране насипа. Зато је крајње неприкладно да се у исто вријеме у кафићима и кафанама бројни грађани Бијељине понашају као да је ситуација нормална, што изазива огорчење, како код одговорних грађана, тако и код људи који нам помажу у несрећи која нас је задесила", наводе из градског кризног штаба.

Када је ријеч о Добоју, ситуација се постепено стабилизује. У том граду се вода повлачи, али струје нема, осим у згради у којој је смјештен Кризни штаб, потврђено је из Цивилне заштите РС.

Анто Домић, градоначелник Брчког, рекао је да је почела операција затварања пробијеног савског насипа на Копаницама.

У саопштењу из Владе дистрикта наводи се да је на састанку Кризног штаба за одбрану од поплаве, којим је руководио Домић, договорена стратегија дјеловања.

"У првом реду настављају се покушаји затварања дијела пробијеног насипа на Копаницама, док су остале екипе задужене да обилазе сва поплављена насеља и да помажу људима", истиче се у саопштењу.

Угинуле животиње: Марко Павић, градоначелник Приједора, каже да је у том граду на подручјима са којих се повлачи вода, пронађен велики број угинулих животиња. Додаје да водом за пиће грађане снабдијевају цистерне.

"Подијелили смо око 2.300 пакета и јавља се велики број донатора. Примјећујемо да неке политичке партије дијеле своје пакете. Ја их молим да их носе у Црвени крст, који централизовано дијели помоћ, јер није њихова помоћ вреднија од оне коју дијели Црвени крст", додао је градоначелник Приједора, у којем је у међувремену побољшано водоснабдијевање.

Горан Мутабџија, министар просвјете и културе РС, изјавио је да ће по препоруци свих директора основних и средњих школа у Приједору настава почети данас (уторак) у свим школама, осим у три случаја, односно поплављеним подручним школама у Туковима, Гомјеници и Цикотама.

Да се на муци познају јунаци показали су и мјештани Козарца, који су први притекли у помоћ угроженима у околини Приједора.

Истовремено, водостај ријеке Уне у Козарској Дубици јуче у пријеподневним сатима износио је 427 центиметара, што је близу границе редовних одбрана од поплава, и више нема опасности од изливања ријеке.

Стање у поплављеним подручјима општине Лакташи је стабилизовано, вода се повукла са свих путева на подручју општине, али се још задржала у подрумима кућа у дијеловима насеља Трн, Шушњари и Велико Блашко.

Најгоре прошло: Михајло Стевановић, помоћник министра за ресор вода РС, изјавио је да опада водостај ријека на поплављеним подручјима у РС, истичући да другог поплавног таласа у РС неће бити.

Фахрудин Солак, начелник Федералне управе Цивилне заштите, каже да у Посавини неки нису хтјели напустити куће. Јерко Иванковић Лијановић, командант Штаба Федералне управе Цивилне заштите, тврди да на угроженим подручјима нема животно угроженог становништва коме треба евакуација.

Када је ријеч о Зеници, мјештани су остали у селима покушавајући сачувати стоку, али немају хране. Војна база Дубраве, тачније хангари које су некада користили војници СФОР-а, постали су привремени кров над главом за угрожене становнике са подручја Тузланског кантона.

У катастрофалним поплавама које су погодиле општину Сански Мост поплављено је 2.075 стамбених и других објеката, 1.531 хектар пољопривредног земљишта, а уништено је 3,5 километара путне инфраструктуре.

Ово је истакао Мустафа Авдагић, начелник општине Сански Мост, рекавши како се тренутно збраја штета која је учињена.

Затрпани апелима: А, Оперативно-комуникацијски центар Министарства сигурности БиХ "затрпан" је апелима са терена у којима се тражи достава хране и воде у поплављена подручја. Вапаји за хитном доставом питке воде стигли су јуче ујутро из Орашја па је хеликоптером одмах упућена прва пошиљка ове драгоцјене течности, а вода је упућена и за Добој и Шамац.

"Од сриједе, 14. маја, када су поплаве парализирале велике дијелове БиХ, из угрожених подручја евакуирано је више од 20.000 људи, а од тога су припадници Оружаних снага БиХ спасили око 6.000 становника", казао је Анто Јелеч, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, истакавши да је од избијања поплава и активирања клизишта стално на терену око 1.300 војника, ангажовано је пет хеликоптера и више од 100 возила ОС БиХ.

Вјекослав Беванда, предсједавајући Вијећа министара БиХ, након посјете Оперативном центру ОС БиХ и Министарству одбране, одао је признање војницима који су од првог дана на услузи угроженом становништву.

"Припремамо план како да дјелујемо након јењавања поплава. Поплављена подручја треба дезинфицирати и осигурати да не дође до избијања зараза, а већ имамо податке да се у Тузланском кантону појавила шуга", изјавио је Беванда.

Жртве:

Добој:
Миленко Благојевић (63)
Божица Петковић (88)
Славко Ђурић (90)
Милада Ранковић (91)
Марија Јелеч (82)
Жељко Јелеч (52)
Радо Чупељић (90)
Ратомир Нарић (73)
Бахрија Скула (76)

Шамац:
Стојан Бандаревић (76)
Миле Пајић

Модрича:
Богдан Лазендић (82)
Милосава Мичић (80)

Бијељина:
Љубисав Јекић (72)

Власеница:
Ханифа Челебић (70)

Србац:
Једна особа

Доњи Жабари:
Једна особа

Бројке:

950.000 људи напустило домове

100.000 кућа уништено или оштећено

20.000 људи евакуисано од почетка поплава

6.000 грађана спасили припадници Оружаних снага БиХ

1.300 војника стално на терену

100 возила Оружаних снага БиХ ангажовано


Упитно је колико ће БиХ добити новца из Фонда солидарности ЕУ ради отклањања дугорочних посљедица катастрофалних поплава.

"Србији су, као земљи кандидату, доступна средства из Фонда европске солидарности у вриједности до милијарду евра годишње. За БиХ, која нема статус кандидата, приступ фондовима је компликованији", каже Кристалина Георгиева, комесарка за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације ЕУ.

Да је помоћ БиХ потребна, оцијенио је и Валентин Инцко, високи представник у БиХ, који је изразио саучешће породицама жртава.

"У Вашингтону сам предао извјештај Савјету безбједности УН, а амбасадорима које сам контактирао рекао сам каква се несрећа догодила, највећа послије рата. Сви су схватили да БиХ треба опет помоћи", каже он.

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора, рекао је да ће то министарство отворити намјенски подрачун у оквиру Јединственог рачуна трезора за прикупљање средстава солидарности становништву погођеном поплавама издвајањем једнодневне зараде запослених у институцијама БиХ.

Милорад Додик, предсједник РС, затражио је од представника путарских и фирми које се баве производњом намјештаја да се понашају према инструкцијама и наредбама Републичког кризног штаба.

Сви привредници су изразили спремност да сарађују с Кризним штабом ради превазилажења и санације свих посљедица катастрофалних поплава, саопштено је из Кабинета предсједника РС.

Састанцима су присуствовали и Жељка Цвијановић, премијер РС и шеф Републичког кризног штаба, Зоран Тегелтија, министар финансија, Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза, и Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства.

Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица РС, Маида Ибришагић-Хрстић, министар трговине и туризма РС, и Горана Златковић, министар правде РС, јуче су обишли поплављена подручја у општини Вукосавље.

Министри су заједно с Елвиром Хаџиомеровићем, начелником општине Вукосавље, и Амиром Захировићем, народним послаником, посјетили најугроженије подручје те општине Модрички Луг. У том мјесту оштећена је пумпна станица па поплављено становништво нема питку воду.

Министри су с начелником општине и народним послаником утврдили насталу штету и направили план како да се штета што брже отклони.

Осим Вукосавља, министри су посјетили и општине Модрича, Брод и Шамац, те избјегличко насеље у Вукосављу које је такође поплављено.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

КОМЕНТАТОР

20.05.2014 08:48

Свако нормалан је у жалости због свега овога што нам се десило саучешће породицама жртава, дан жалости ће трајати много много дуже. Зар нам је ова катастрофа требала па да говоримо читамо и пишемо: људи, градјани, становници, комшије...................ушутили сви они који су бројали крвна зрнца и нека су вријеме је било.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

¸Мрки

20.05.2014 12:29

Искрено саучешће породицама свих жртава у Србији, Републици Српској и Федерацији БиХ. Будимо људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

јура

20.05.2014 14:57

Искренео саучешће породицама у Босни и Херцеговини, Србији и дијелу Хрватске. И молио бих новинаре РТВ БН, да нас извјесте зашто је господин Радмановић био против проглашења стања елементарне непогоде на цијелој територији Босне и Херцеговине, хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

20.05.2014 15:22

Искрено саучешће настрадалим породицама. И само једно не разумјем сви жале а ТВ Дуга пјева ли пјева срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

20.05.2014 19:56

И мене ,напросто интересује засто је СНСД-ов Радмановић био против уводјења Ванредног стања на цијелој територији БиХ. Јели се ми због некаквих страсти требамо церати (церацемо се јос ,Јос це мо се церати)до истребљења ,пркосити инат тјерати близњим и најблизим своима ,јадницима као и ми кои зеле исто као ми мир посао здравље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

1458

20.05.2014 20:38

20.05.2014. Дан жалости. Још један. Било их је и прије а бојим се биће их још.Ех зар би било превише тражити да у овој јадној Босни осване и један дан радости. Хоћемо ли имати повода за то? Можда индивидуално, понеко..кад му се роди ћеркица или син, кад постане бака или дјед, кад заврши факултет, кад добије посао,кад запроси дјевојку коју воли, кад она пристане... Али ја..Ја вапим за једним заједничким даном радости, колективним, нашим, босанскохерцеговачким. Ево упутићу све молитве своје за тај дан, истина у свом храму, али гласно да се чују и у катедрали, џамији, синагоги и гдје год људска душа крочи пред својим Господаром, који је и мој и твој и наш. Снашла нас је несрећа..опет кажем није прва, снаћиће нас још нека али сваког часа када видим колико је у мом народу остало доброте једино што ме снађе је милина. Знам да није све изгубљено када видим тебе, који своје спортске успјехе несебично посвећујеш свом народу, и тебе који са себе скидаш чизме не би ли их дао ономе коме требају, и тебе који са својих осам, девет година не дозвољављаш подивљалој ријеци да ти однесе мајку, брата, сестру, и тебе старче које посљедње зрно свог хљеба дајеш угроженом и болесном, и тебе који далеко од своје отаџбине апелујеш на помоћ и безусловно шаљеш исту, и тебе који бринеш за свој народ, и тебе који се молиш и напослетку тебе који ово са разумијевањем читаш. Наравно природа је таква да мора бити у равнотежи..Баланс је кључ њеног дејствовања..тако да је сасвим логично што наспрам тебе добри човјече стоји и "онај други". Онај који на угрожено подручје долази у свом скупоцјеном одијелу, само у сврху фотографисања.."Ајмо, два три пута шкљоц, оставио сам врућу јагњетину због вас, пожурите мало, љубавница ме чека у ђакузију, а и овај нови Ауди нешто зеза, морам га гонити мајстору, само да издржи док стигну донације па има да иде на велики сервис". Е такви су гори од сваке природне непогоде. Али, како на земљи, тако и на небу..и горе је срећа баланс. Иако је гужва, тамо гдје такви одлазе упражњена су им мјеста. Важи стара резервација, још од рата и само се преноси, генерацијски, с кољена на кољено..Остало је само да покуцају. Око администрације нек’ се много не брину..иду и ове шалтеруше с њима па сви заједно лијепо да се вјечно укњиже. Народе босански, бори се..као што си се вазда вијековима борио. Из овога изађи јачи, бољи и племенитији..јер само тако ће и твој дан радости да сване. Воли, помози, саосећај, моли, чувај, поштуј, а изнад свега упамти: ВЕЛИКИ ЈЕ БОГ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

20.05.2014 20:41

Искрено саучешће породицама свих жртава у Србији, и у цитавој Босни. ЈА НЕМОГУ ЦЕКАТИ ИЗБОРЕ ВРЕМЕ ЈЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхицаго 62

20.05.2014 21:15

Искрено сауцесце породицама зртава , на свим просторима , бивсе Југославије , који су страдали у временским непогодама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

човјек

20.05.2014 21:29

да ли напокон пушу неки нови вјетрови?! бишћани помагали у добоју,тузлаци у орашју,фочаци у јањи... има ли наде за нас ? : ))

ОДГОВОРИТЕ