Бијељина: Још једна ноћ пуна зебње и неизвјесности!

На ушћу канала Дашница у Саву, на коме се читав дан води борба за одбрану села Црњелово, насип је одбрањен, али, не може се рећи са сигурношћу да је пред бијељинцима мирна ноћ. Напротив, и ова која долази, пуна је зебње и страха од неизвјесности које доноси јутро. Очи су упрте ка небу и очекују милост.

Република Српска 18.05.2014 | 16:45
Бијељина: Још једна ноћ пуна зебње и неизвјесности!

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић у изјави за нашу телевизију изјавио је да је данас урађен велики посао захваљући људима из Семберије и помоћи која је стигла скоро из свих крајева Српске. На насипу је током дана радило око хиљаду људи. Он се нада да ће Сава остати у овом дјелу под контролом. Захваљује се свима на помоћи.

Највише је, каже, потопљено Велино Село, Бродац, Остојићево, велики дио Батковића и Бродца.

Раније данас, на савском насипу на потезу Доње Црњелово - Батковић, Сава је пробила на пет мјеста и непрекидно се прелива. Дашница се спојила са Савом.

Више хиљада људи надљудским напорима покушавали су да заштите насип Височ, јер ако вода пробије и тај насип, поплавиће Доње и Горње Црњелово, огромне пољопривредне површине, више хиљада кућа.

Из Цивилне заштите кажу да Бијељина није угрожена, али да ће се вода слити на ниже терене према Балатуну, Бродцу и околним селима, гдје је утоку евакуација становништва.

 

 

 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

давидовиц митар -њемацка

18.05.2014 09:11

Брацо будите храбри вазни су зивоти,све цемо поново направити то нам је поука за будуцност. Поздрав од Семберца

ОДГОВОРИТЕ
Name

збуњени

18.05.2014 09:21

Не разумијем зашто нема никог већ четврти дан из Амајлија Попова итд.Још им нико ни воду није донио.Гдје су чамци хеликоптери? Ни телевизија ништа не преноси о том дијелу. Још увијек је вода тамо струје немају хране воде за пиће а нико ништа не обавештава с тих подручја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

застоо

18.05.2014 09:46

Засто РТРС цензурисе ситуацију у Бијељини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

загор

18.05.2014 09:47

Ста реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

18.05.2014 09:54

Вода је наставила да продире преко урушеног дијела савског насипа на локацији "Височ" на подручју Бијељине, а и поред великих напора да се одбрани преливен је и савски насип у Рачи, па је вода почела да плави и село Балатун. Екипе цивилне заштите и грађани током ноћи су радиле на премјештању врећа са пијеском из града у црњеловско насеље Бурум, гдје је око 200 мјештана села Црњелово радило на утврђивању канала који пријети да поплави Црњелово, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације града Бијељина. Упоредо са радовима на обезбјеђењу канала и насипа, вршена је евакуација становништва из села угрожених од воде из Саве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.05.2014 09:58

Сто брате не скоците сви,ста кукате? У Бијељини је 100.000 људи, како су волонтери спасили Сабац!! Ајмо, нема сједања у куцама!! Сви на насипе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

18.05.2014 10:02

Бозе помози нам. Издрзи Семберио и Црњелово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

18.05.2014 10:20

Један дан Цвијановићка каже „како у овом тренутку није важно да се ванредно стање прогласи за цијели ентитет“, а сљедећи дан када су почела плутати тијела наших мртвих и ипак прогласе ванредно стање, иста та Цвијановићка апелује „да се сви грађани, институције и предузећа понашају у складу са том одлуком“. Или су они луди или мисле да је народ луд. Ако каже да није важно да се прогласи ванредно стање, зашто су га прогласили већ сљедећи дан? А ако је ипак важно и она овај пут апелује на све да се понашају у складу са том одлуком, хоће ли одговарати због претходног минимизирања опасности и важности ванредног стања? Да су прогласили ванредно стање раније, ресурсе општина које нису угрожене се могло на вријеме пребацити ка Добоју, Посавини и Семберији, не би се све сводило на добру вољу појединаца. Шта су очекивали, да ће вода из поплављене ФБиХ испарити прије него дође до Добоја и Шамца? Шта је била позадина одлагања свеопште мобилизације расположивих капацитета уз помоћ којих се могло урадити више на спашавању људи и имовине? Је ли Додик довео друштво до таквог банкрота да се није могло финансирати проглашење ванредног стања неколико дана раније иако смо сви знали да сва та силна вода мора и хоће према Добоју и Бијељини? Или је посриједи само индолентност пошто се ради о подручјима у којим је СНСД свакако слаб, па ту Додик и не види неку штету, напротив. Шта год од то двоје било истина, црно је, црно да црње не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОДЈАНКА

18.05.2014 10:21

Јутросње дезурство на овој страници су преузела два лијепа господина Вјекослав Дремпетиц и Жељко Мужевић па сте добили инфо из прва руке.... али да ја то скратим... Оба Брода су презивјела мозда најгора 24 сата након 1992 године.. И овај пут су били један град раздвојен ријеком... Славонски Брод је помогао Босанском Броду донирајуци камионе са потребним пијеском које је - иако и сам у опасности - несебицно послао преко а кад је Сава запријетила на Јеласу, досао је камион препун момака из Босанског Брода који су заједно са Јеласцанима стали у обрану Славонског....и сад јел потребно несто реци осим иди Саво гдје год хоцес само ми не дирај у Брод... ОБЈАВИТЕ И ОВАКВЕ ЛИЈЕПЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанка

18.05.2014 10:32

Нека вам бог помогне. И ми у Приједору имамо сличне проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

18.05.2014 11:01

Подршка колегиници Љиљани,само храбро и напрјед,поз..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

18.05.2014 11:55

Браћо драга! Урадити као ми у Српцу тј.у Пријебљезима на насипу Врбаса. Организујте одбрану тако што ће те се распоредити дуж насипа гдје је опасност од прелијевања. Одредите контакт особе по групама и једног који координира. Нека вам допремају пијесак и вреће, а ви пуните и слажите. Паралелно с тим- копајте земљу багерима и довозите у кипер приколицама и засипајте уз зечији напис и угажавајте точком трактора док може дохватити, јер ће иначе пропустити. Мијењајте екипе да одморе јер су вреће с пијеском веома тешке и обавезно пазите да не закрчите пролазе по насипу беспотребним возилима или знатижељницима. Координатор са вођама група нека комуницира и шаље појачања гдје је најкритичније. Имајте људе за замјену јер ће те остати више од 24 сата. Будите упорни као и ми и успјећете. Срећно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.05.2014 12:09

Зна ли неко гдје је ово сликано, пошто очигледно није исто мјесто као јуче?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За будуцност

18.05.2014 12:20

Да постоји трацак бриге не само о сопственом, него и о народу низводно лезеце Србије, власти Републике Српске би под хитно требале захтијевати формирање јединственог хидрометеоролоског завода на нивоу БиХ. Данас такав не постоји, ето није планиран у Дајтону, него његову улогу обављају два ентитетска завода. Стога су поплаве до подне проблем у Маглају и ФБиХ а поподне у Добоју и Републици Српској, сутрадан ујутро у Орасју ФБиХ, а поподне опет у Бијељини, Република Српска. Ентитетски заводи не могу бити цланови европских и свјетских хидрометеоролоских организација и форума, па самим тиме немају могуцност не само да прате развој науке и технологије у овој области вец не добијају ни могуцност уцествовања у систему мониторинга и алармирања. Осим тога, оваква исцјепканост погодује и избјегавању одговорности. Цак ни политицари не могу тразити одговорност ентитетских хидрометеоролоских завода јер знају да они немају капацитет да прате ста се десава узводно, у "погресном" ентитету! Након битке је лако бити паметан, али први знаци невоља са поплавама око Сарајева су требале бити упозорење свима низводно да се белај спрема. Јединствен хидрометеоролоски завод, да је не знам како неспособан не би то могао пропустити, вода увијек теце низводно! Ако ова катастрофа властима не отвори оци онда ја не знам ста це! Заборавите национализам и ситна политицка препуцавања, ЗАХТИЈЕВАЈТЕ јединствен завод, смјестите га у Бијељину или Брцко ако би тако било лаксе, али урадите то ради народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово митров

18.05.2014 13:22

Јел има ико у овој држави да одузме скутер двојици што дивљају више Инцеловог моста у Бањалуци и пребаци у Шамац или Бијељину? Такво возило би било драгоцјено у подручјима најближим кориту, која су тренутно и најнедоступнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

18.05.2014 13:38

Да ли је истина да је Миле забранио да се објављују вазне вијести? И да це их он лицно реци на конференцији за стампу? Да ли то возд трази ексклузиву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

18.05.2014 14:37

Гледан прилог БН ТВ у којем се види како младићи у бијељинским кафићима безбрижно сједе и испијају пиће. Немам ријечи колико сам огорчен. Кризни штаб под хитно наредба затворити све угоститељске објекте у кризним подручјима. Мобилизација свих људских потенцијала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД хуманост

18.05.2014 15:03

Људи масовно по БН кафићима прицају да неце да бране насипе јер нису на власти и да то они не треба да раде. ТОЛИКО О ЊИХОВОЈ ХУМАНОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

18.05.2014 15:11

Баја упорно тврди да је у Бијељини ситуација ОК. Тај цовјек је своји наступом према новинарима уопце дозивио морални суноврат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

18.05.2014 15:13

Вољан сам додјем да помогнем овим људима сто раде насипе, само треба неко да организује превоз, има доста људи сто би исли. Савјетујем овим људима сто су на насипу, ако Бог да кад одбране насип, а смогну јос мало снаге и да узму лопате и да поразбијају оне локале сто су радили данас,и да сломију лопате о ледја оних дјубради сто сједе и пију кафу. Треба их све снимити и окацити слике по граду,да народ мозе пљунути на њих кад îх види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ Добој

18.05.2014 16:27

РТРС држи Додик а за њега у РС и у Б И Х није још поплава стигла пошто он има и воде и хране у изобиљу. Кад видим како Вучиц храбри и организује свој народ у Србији а код нас у Добоју нигдје ни Цвијановицке нити Додика а у Бијељину отишао није могао више од срамоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

18.05.2014 16:32

Тразили смо да нас добровољце пребаце из ТЗ у Бијељину,медјутим јавили су јос јуцер да је све под контролом и да не теба.А инаце јос неки дан су отиси добровољци из Тузле и Градацца за Самац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхицаго

18.05.2014 17:10

Из даљине пратимо ста се десава и како је теска ситуација .Нек' је драги Бог у помоци свом народу , теско је , али само заједно се могу пребродити св недаце .Хвала ТВ БН на прилогу , надајмо се да цемо имати радосније вијести !

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака цаст

18.05.2014 19:20

Свака цаст људима из Федерације рафтерима и војсци који су досли у Самац да помазу евакуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тек досао

18.05.2014 19:26

занима ме како се тамо стизе тј. вози ли неко до села? да ли це и када падне мрак радити на насипу или се повлаце са насипа? досао сам касније у бн па нисам упуцен, а информација мало има о томе на мрезам. хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

капа накриво

18.05.2014 20:33

Из новог сада сам а родом из броца. Није ми јасно засто људи седе по кафицима у бјељини док њихов град плива под водом. Кафици су пуни као сибице. Засто нико ниста не предузима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

А засто??'

18.05.2014 20:35

А сто би млади СНСД-овци исли помагати на насипу?Власт није њихова.А и предсједник им је сверцовао цигарете док је народ гинуо у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рудар Угљевик

18.05.2014 20:36

Е мој "Мрки", са рудника и тер.електране, из Угљевика на стотине људи, цивила са механизацијом, камионима, долази пјевајуци да помогне браци у невољи ! А ста затицемо !? Затицемо људе, омладину, која гледа на нас као на будале, исмијавају нас док се они излезавају у бастама са кафицом! ДУСА МЕ БОЛИ ДОК ОВО ПИСЕМ! НЕКА ИМ ЈЕ НА СРАМОТУ! ГОСПОДУ ГЛУМЕ А ДРУГИЛЕДЈА ЛОМЕ ЗА ОДБРАНУ ЊИХОВИХ КУЦА ! БРУКА, И СРАМОТА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црњеловац

18.05.2014 22:47

Свака цаст Влади Трисицу И Златку Максимовицу , људима из Црњелова. Да не би њих , све би пукло. Сто посто. Хвала вам. Гурајте даље И не осврците се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

19.05.2014 06:34

Ове све сто ово стање користе у политицке сврхе треба утјерати у највецу воду само уста да им вире вани. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багзи

25.05.2014 22:12

Зашто нико не помиње војнике из Билеће који су помогли на насипу??? Да није њих било све би пропало.....Тако им захваљујете?

ОДГОВОРИТЕ