Шамац окован водом

БН ТВ је прва од медија успјела да са посадом хеликоптера „Ми 8“ Оружаних снага БиХ, који је превозио тону хране угроженима, дође до општине Шамац.

Република Српска 17.05.2014 | 18:59
Шамац окован водом

Потпуни хаос и катастрофа, тако би се могло описати стање. Висина воде у центру града је минимум 3 метра, а људи вапе за помоћи. Шамцу су потребни гумени чамци, млијеко и храна за дјецу, вода, као и што хитније ангажовање хеликоптерских јединица, због евакуације људи који дословно дозивају упомоћ са кровова кућа и зграда.

Нема ни струје ни воде, фиксна и мобилна телефонија су у прекиду.

Стадион Фудбалског клуба „Младост“, у Доњој Слатини, удаљен пар километара од центра Шамца, вјероватно је једини сув комад земље на који је могао слетити
хеликоптер „Ми 8“ Оружаних снага БиХ.

Тона хране, углавном хљеба, млијека, саламе, хране за дјецу и лијекова, разграбљена је за пар минута. До града се може прићи само из ваздуха, јер је комплетан Шамац под водом. Људи вапе за помоћи, каже Слободан Станишић.

Ситуација је равна катастрофи, потврђују и у шамачком Црвеном крсту. Потребни су им што хитније гумени чамци са моторима, као и подршка хеликоптера, небитно чијих и одакле, са опремом и посадом за извлачење људи, који су три дана заглављени по
крововима и поткровљима кућа и зграда. Много је дјеце и болесних, поготово бубрежних болесника, којима је трећи дан без дијализе критичан.

За посаду хеликоптера нема одмора, само паузе за точење горива. Пилот Роберт Вулић нема много времена за причу. Хеликоптер код Клиничког центра у Бања Луци стаје смао да покупи храну, лијекове, душеке, ћебад и остало и наставља даље.

Осим Шамца, тешко је и у Бијељини и Добоју.

Ведран Маслић, из Шамца, који је јуче помагао при евакуацији, каже да се у Шамцу дешава катастрофа. Људи дословно пале ствари из куће како би привукли пажњу да их
неко спаси.

Помоћ се и даље прикупља. Сви који могу да помогну, првенствено у храни, могу да је доставе Црвеном крсту, који ће даље дистрибуирати.

Једина добра ствар у Шамцу је што је киша престала. Све остало је лоше.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

адмир

18.05.2014 07:41

Не дај се Момо

ОДГОВОРИТЕ
Name

н

18.05.2014 09:05

ово је слика добоја

ОДГОВОРИТЕ