Критично у Бијељини - Вода ушла у град!

Према ријечима градоначелинка Бијељине Миће Мићића, данас је компликованија ситуација на подручју Бијељине него јуче. Вода из Дашнице излила се у улици Петра Бојовића, Пантелинска улица је непроходна, а вода је стигла до компаније “Бобар” на улазу у град и креће улицом Филипа Вишњића.

Република Српска 16.05.2014 | 09:00
Критично у Бијељини - Вода ушла у град!

Проблем је што вода мора негдје да оде из мањих рјечица, не може да се улије у Дрину, а Дрина у Саву И због тога иде ка граду.

Оно што би данас могао бити већи проблем, је водостај ријеке Саве, који чак и већи од 2010. Тренутно је 808 цм3 је сада, а 802 цм3 је био 2010.

Дрина има мањи проток, тренутно је 2 450м3. Направила је проблеме Амајлијама и Поповима, прешла је преко пута “Етно села” и дијелом иде ка граду. На срећу не иде према Дворовима. За сада иде према ријеци Дрини и Сави.

Онемогућен је улазак у Попове и Амајлије, као и у Ново Село, гдје су јутрос послате екипе са чамцима да евакуишу болесне и непокретне.

Проблем је што је сада град на удару, и тешко ће бити изборити се са водом. Савски насип треба ојачати, посебно између Остојићева и Батковића, потребно је километар ипо дужински повећати, ту је ереконструисани дио Саве, о чијој се реконструкцији прича пет година, гдје је кризна тачка, али и насип Тополовац који је потенцијално жариште.

Најављен је долазак министра Мирјанића данас, предсједнику је речено да је проблем у недостатку возила. Добили су само 4 возила, која је имала војска и која је дала на располагање.

Направљено је седам пунктова, према селима, и врши се евакуација. На пунктовима ће бити и љекари Дома здравља Бијељина. Проблем је недостатак чамаца, нема великих возила, како би извукли људе из кућа.

Синоћ и јутрос је евакуисано 15 људи ромске националности који су били поплављени, они су смјештени у објекту старе болнице, а онда ће бити премјештени у касарну.

У бијељинској касарни тренутно има неколико десетина угрожених, смјештај је обезбијеђен, мјеста има, али је проблем што се до људи не може доћи. Тренутно нема проблем са снабдијевањем воде.

Припадници Рафтинг клуба из Фоче са чамцима су кренули ка Јањи и Дрини да помогну, тренутно су у Зворнику.

Током ноћи стотине људи учествовало је у пуњењу и постављању врећа дуж канала. Постављено је око 4 000 врећа са пијеском. Моле се суграђани да помогну, највећа помоћ је потребна код пуњења врећа са пијеском на сепарацији код фабрике “Сава”.


Према информацијама РХМЗ Србије, водостаји ријека:

Сава – Јамена 938 цм3

Сремска Митровица 604 цм3

Шабац 445 цм3

Београд 397 цм3

Дрина – Бајина Башта 419 цм3

Радаљ 539 цм3

Сава је у порасту

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БК

16.05.2014 11:12

4 возила и 2 хеликоптера цијела Република СРпска има на располагању у слуцају катастрофе. И ми прицамо о некој независности. Зависни смо од свега и свакога.. фукаре највеце, не моземо да спасимо дјецу од поплава и позара, несто сто се мање висе десава сваке године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

16.05.2014 14:20

Има ли неки зиро рацун за помоц да уплатим из иностранства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

16.05.2014 19:29

Свака част за коментар. Треба већ једном препознати шта овом народу треба за бољу будућност већ једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.05.2014 06:48

Тако је то Баја неда свој хеликоптер цува га евентуално за своје дупе срамота.имали мој преседник имало стида и срама да икад висе прузи руку премијеру Србије Стидим се,немам коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

17.05.2014 07:30

Имамо јаког Преседнка кои се толико брине!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БХ реалност

17.05.2014 07:58

Вазно је бити баја а народ гине усјеви пропадају , зивотиње се даве, а баја ко баја неј... никога ни 2 посто....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицкеy

17.05.2014 10:22

Кад смо у оваквом белају, онда видимо да смо сви исти и сви једно. Сад видимо да нам треба једна војска, за коју се стално прича да не треба, за овакве фрке и белаје, те да јој треба пуно више опреме, механизације, хеликоптера, да је срамота да се сад траже позајмице горива за хеликоптере и сл. Нек нам је бог на помоћи. Издржите људи. Кладањ, БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маринко

17.05.2014 10:42

Ама јел и у овој муци и катастрофи морате о политици? Зна ли неко ста се десава у Патковаци Ново насеље?

ОДГОВОРИТЕ