Сутра стиже међународна помоћ

Вршилац дужности министра безбједности БиХ Младен Ћавар најавио је да ће сутра почети да пристиже међународна помоћ БиХ у већем обиму, за превазилажење ситуације настале великим поплавама.

Босна и Херцеговина 15.05.2014 | 20:13
Сутра стиже међународна помоћ

"Савјет министара треба да одобри процедуру за то.  Опретивно-комуникациони центар БиХ ће организовати прихват те помоћи. Сада су нам првенствено потребне хеликоптерске јединице, требало би из сусједства или из Брисела да се одобри дејство неколико хеликоптера да би могли евакуисати угрожено становништво", рекао је Ћавар новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, веома кризна ситуација данас је доста успјешно разријешена, јер је било критично на потезу од Маглаја до Добоја, гдје је висина воденог таласа ишла и до другог и трећег спрата
објеката.

"Хеликоптери Оружаних снага су десетине људи евакуисали са кровова кућа које су биле угрожене. Водостај у Сарајеву је у лаганом опадању, али водени талас ће бити још присутан на маглајској регији", наводи Ћавар.

Он је додао да летјелице Еуфора нису пружиле помоћ, али да је Еуфор дао 20 камиона са 80 људи на располагање. "Еуфор је пребацио рафтере из Коњица и Бихаћа на угрожена подручја, јавља се много добровољаца да помогне у овој ситуацији, а међу њима су и рафтинг клубови који су уступили чамце и скипере", навео је Ћавар.

Он је нагласио да Оперативно-комуникациони центар БиХ координише све активности и да ради непрестано 24 часа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је данас посјетио Оперативно-комуникациони центар БиХ, рекао је да је ситуација јако лоша и да слиједи тешка ноћ.

"За сада нема настрадалих, али хиљаде људи је животно угрожено у БиХ, ово су вјероватно највеће поплаве откада се мјере падавине. Чланови Предсједништва БиХ 24 часа су на диспозицији, ако је потребно да се посуде одређене средства, јер не смије ништа да недостаје", нагласио је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, водостаји још расту у Маглају и Добоју, те прелазе висине спратова и људи немају куд да се евакуишу. "Оружане снаге БиХ су направиле херојски посао. Хеликоптери су летјели ефикасно, са успјехом су спашавали људе у врло неповољним временским условима, на чему им честитам", истакао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, у евукацијама људи недостаје чамаца, а нестало је и потребног горива које ће бити посуђено вечерас од Еуфора.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вукови с Вучијака

15.05.2014 19:15

Рафтери се јављају добровољно, то ме подсјећа на добра стара времена Југославије и људскости која није изумрла. Свака част момци, помоћи ћемо једни другима.

ОДГОВОРИТЕ