Вандредно стање у Србији, траје евакуација

Због обилних падавина расту водостаји река у Србији. Ванредна ситуација за сада је проглашена у Шапцу, Богатићу, Владимирцима, Крупњу, Љубовији, Малом Зворнику, Пожеги, Ваљеву, Љигу, Лајковцу, Убу, Осечини, Мионици, Косјерићу, Коцељеви, Горњем Милановцу. На целом сливу Колубаре на снази је ванредна одбрана од поплава. Под водом и београдске општине и насеља.

Србија 15.05.2014 | 06:38
Вандредно стање у Србији, траје евакуација

Најкритичнија ситуација, услед обилних падавина, на територији је Колубарског и Мачванског округа, а припадници ватрогасно спасилачких јединица евакуисали су 59 особа, међу којима је била трудница, једна непокретна особа и деветоро деце, саопштили су Путеви Србије.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова упослио је све расположиве снаге на заштити и спасавању.

На територији Србије угрожена су 322 стамбена објекта, а поплављено их је 287.

Ангажовано је 344 припадника ватрогасно спасилачких јединица, 76 возила, 31 пумпа и 10 чамаца.

Штаб за ванредне ситуације града Београда донео је одлуку да основне и средње школе на територији града Београда не раде данас и сутра. У Ваљеву неће радити школе и обданишта, одлучено је на седници Штаба за ванредне ситуације.

Деца из школе у Љигу једва су се од воде пробила до својих кућа. У наредна два дана биће обустављена настава у основим и средњим школама на подручју општина Љиг и Осечина.

Саобраћај на Ибарској магистрали, од Горњег Милановца ка Београду, заустављен је око синоћ 19.30 због одрона земље на Лукића мосту на Руднику, речено је у Саобраћајној полицији у Чачку.

Возила се упућују алтернативним правцима преко Тополе и Крагујевца. Још неколико путних праваца је због последица невремена затворено и саобраћај се одвија алтернативним правцима. Возачима се саветује опрез.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у Барошевцу код Лазаревца да је ситуација у том месту најлошија у целој општини Лазаревац и да се чини све да се евакуишу људи јер је најважније да нико није животно угрожен.

"Људи из сектора за ванредне ситуације, ватрогасне службе и из МУП-а раде све што могу, и из цивилне заштите заједно са органима локалне самоуправе, да се евакуишу људи, пре свега јер је то најважније да нема никог ко је животно угрожен", рекао је Стефановић.

Он је нагласио да је важно да се обезбеди нормално снадбевање водом и храном, лековима коме је то потребно и додао да сматра да је тај део посла одлично урадјен и у највећој мери је завршен до овогх тренутка.

"Наставља се проблем јер киша и даље пада и овај поплавни талас иде према општини Обреновац. Очекујем да ћемо један део снага упутити тамо, Жандармерија је на лицу места, употребљени су сви ресурси којима држава распоалже", навео је министар.

Стефановић је грађанима поручио да потраже помоћ али да не брину што се тиче помоћи јер ће полиција  бити са њима.

Коментари / 0

Оставите коментар