Ово су најпијаније земље свијета

Карта Светске здравствене организације (СЗО) показује да Руси и њихове комшије пију више од било које нације на свету.

Занимљивости 14.05.2014 | 18:43
Ово су најпијаније земље свијета

Високо рангирани су и Португал, Гренада и Андора, где су старији од 15 година током 2010. у просеку попили по 12,5 литара алкохола.

У извештају СЗО се наводи да је 48 одсто анкетираних навело да уопште не конзумира алкохол. Према томе, ако се они изузму, потрошња алкохола по становнику била би још већа него што приказује наведена карта.

Канађани пију више него Американци, одржавајући корак са већином европских држава. Потрошња алкохола је мала на северу Африке, али у јужној половини континента се више пије, нарочито у Јужној Африци и Намибији.

Потрошња алкохола у Русији изазива највећу забринутост. Недавно обављено истраживање показало је да се висока стопа прерано умрлих људи у овој земљи може приписати чињеници да се превише пије. Прерана смрт је често последица обољења јетре, тровања алкохолом и саобраћајних удеса и туча у алкохолисаном стању.

Потршња у земљама у околини Русије, укључујући Украјину и Белорусију, слична је као у Русији.

У извештају СЗО се наводи да у европском региону живи свега 14,7 одсто светске популације старије од 15 година, али да не Европу отпада чак 25,7 одсто укупне светске потрошње алкохола. Извештај користи најновије податке о потрошњи алкохола широм света.

Осим што спадају у земље са највишом стопом потрошње алкохола у свету, Русија и Украјина имају најризичније моделе понашања када је реч о конзумирању алкохола.

Да би утврдила које земље испољавају најризичније моделе понашања у пићу, СЗО анализира количину алкохола која се обично попије у једној прилици, удео случајева када се људи напију, удео људи који конзумирају алкохол свакодневно или готово свакодневно, конзумирање алкохола за празнике, конзумирање алкохола уз оброк и конзумирање алкохола на јавним местима.

Коментари / 0

Оставите коментар