Скоро 12.000 обустављених пензија

У Републици Српској је за четири мјесеца ове године обустављено 11.857 пензија због недостављања потребне документације, чиме је уштеђено 3,5 милиона КМ, саопштено је из републичког Фонда за пензијско и инвалидиско осигурање /ПИО/.

Република Српска 14.05.2014 | 16:39
Скоро 12.000 обустављених пензија

То је за 37 одсто више обустава него у истом периоду прошле године, а уштеде су веће за милион марака.

У односу на 2012. годину, број обустава пензије већи је за 107 одсто, а остварене уштеде веће су за 1,9 милиона КМ.

Пензије се обустављају у оквиру трајне акције "Стоп преварама, до пензије поштено", а разлози за обуставе су недостављање потврде о животу, потврде о школовању за ученике и студенте и недостављање јединственог матичног броја панзионера.

Након достављања документације у периоду до краја априла у исплату је поново укључено 1.129 пензионера, што је за 291 мање укључени корисник него у исто вријеме прошле године.

Из Фонда напомињу да им у овој области значајно помаже повезаност са базом података о умрлим у сарадњи са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, а тиме и са свим локалним управама.

"То омогућава да се чињеница смрти корисника права у Фонду евидентира одмах по упису у матичну књигу умрлих било којег матичног уреда у Републици Српској, чиме се обуставља даља исплата и спречава могућност настанка преплате пензије", наводи се у саопштењу.

Сличну сарадњу пензијски фонд Републике Српске има са Фондом ПИО Црне Горе и Македоније, а до краја маја очекују потписивање споразума о техничкој сарадњи за Хрватским мировинским заводом, потом и са пензијским фондом Словеније.

У Фонду се надају скором потписивању споразума о размјени података о умрлим и са Федералним заводом МИО/ПИО, касније и са Србијом, чиме би се заокружио систем контроле и елиминисао наставак исплате пензије и након смрти законског корисника.

Овим би, наводе у Фонду, допринијели ефикаснијем и ефективнијем раду Фонда ПИО Републике Српске и повећали уштеде које се мјере у милионима марака.

Коментари / 0

Оставите коментар