Радојичић: Српска је стабилна

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио једанас у Бањалуци да је Српска политички и институционално стабилна.

Република Српска 13.05.2014 | 19:09
Радојичић: Српска је стабилна

"У протеклих осам година у Српској смо имали политичку стабилност која нам је веома користила. У овом периоду имали смо стабилну скупштинску већину и успјели смо да се изборимо са неколико циклуса притисака према Републици Српској", рекао је Радојичић, на предавању "Актуелни политички час", које је одржао студентима Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент и ученицима Средњошколског центра "Љубиша Младеновић".

Он је подсјетио на покушаје уставних промјена у "априлском пакету" и бутмирске разговоре. Радојичић је нагласио да у Републици Српској "тренутно доминира ружан предизборни амбијент".

"Доминира предизборна кампања у којој има негативних интонација. Она није програмског типа и није расправа о теми шта урадити у социјалном и здравственом осигурању, на који начин побољшати систем образовања и шта урадити са ниским пензијама", нагласио је Радојичић. Према његовим ријечима, било би генерално лоше да Српска изгуби политичку стабилност.

Радојичић је навео да је видљиво да се у Српској профилишу два политичка блока која ће бити веома супростављена на наредним изборима. "Постоје очекивања да ће почетком наредне године од ЕУ, али и не само од ње, ићи са неким покушајима вођења нових политика према БиХ и покушаја реформи унутар БиХ", рекао је Радојичић.

Он сматра да у овој години неће бити напретка БиХ на европском путу и да питање "Сејдић и Финци" неће бити ријешено.

"Постоје два или три супротстављена концепта у БиХ на који начин би се ово друштво трабало развијати. Питање да ли ће БиХ бити централизовано или децентрализовано друштво нас мучи протеклих 20 година", појаснио је Радојичић. Говорећи о економској ситуацији у Српској, Радојичић је рекао да је Српска у прошлој години изашла из рецесије.

"У прошлој години раст БДП-а је био око два одсто, а исте су процјене и за ову годину. Међутим, један од основних проблема је незапосленост и због тога је у Српској потребна реиндустријализација", каже Радојичић.

Он је навео да је у Српској 2005. године било незапослено више од 153.000 људи, а да је тренутно незапослено око 148.000. Радојичић је нагласио да је повећан број пензионера и да на годишњем нивоу за иплату пензија мора да буде обезбијеђена милијарда КМ.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Кнеле

13.05.2014 13:16

СРПСКА ЈЕ СТАБИЛНА-СРПСКА ЈЕ БОЉИ ДИО БИХ-БИЦЕ РЕФЕРЕНДУМ -БИЦЕ АЕРОДРОМИ -БИЦЕ МОСТ НА САВИ-ГРАДИЦЕ СЕ АУТОПУТ ДО СПЛИТА-ХИЉАДУ ИРАНСКИХ АГЕНАТА ПРИЈЕТИ ДОДИКУ-ВЕХАБИЈЕ НАСЕЉАВАЈУ СРПСКУ-УКИНУЦЕМО СУД И ТУЗИЛАСТВО-УКИНУЦЕМО ВОЈСКУ-НЕЦУ ДА МИ ДЈЕТЕ БУДЕ НАРКОМАН-АКО НЕ ГЛАСАТЕ ЗА МЕНЕ НЕМА ИНВЕСТИЦИЈА- -----_____никад горих људи у тежа времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

13.05.2014 13:30

Људи моји имали краја овој прици српска стабилна па то висе и птице на грани знају поцијепасте нам мозак висе том прицом да ми је само дозивити да вас црни дјаво носи одавде стварно сте досадили и богу и народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

13.05.2014 13:37

Одавде могу ици они сто им се не свидја у насој Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Кнеле

13.05.2014 13:53

Браво Кнеле, сурова истина која је стала у пар реценица. Јос бих додао оно кад је народу у Градисци запријетио да це им преорати цесте ако не гласају за њега, за ста га је народ наградио громогласним аплаузом и овацијама. Даљи коментар је сувисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна парк

13.05.2014 14:38

Стабилан је вас ђеп... Коме висе просипате лажи, како вас није висе стид?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ НЕГО

13.05.2014 14:43

БОЉЕ ВЈЕРОВАТИ НЕГО ПРОВЈЕРАВАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

13.05.2014 15:28

Српска је стабилна колико и Албански туризам. Све цвета. Плате су нам велике, редовне, исто тако и пензије. Млади људи раде и нема незапослених. Добар писац бајки Игор Радојициц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.05.2014 16:28

САМО ТИ САМ СЕБЕ ТЈЕСИ, А ТЈЕСИ ТИ И СВОЈЕ ЦЛАНОВЕ СНСД... А СВИ ЗНАЈУ ДА СИ КУПИО ПОЈАС ЗА СПАСАВАЊЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

13.05.2014 19:08

Родојицицу, тек си ме сад забринуо. Цим толико то понављас у посљедње вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

14.05.2014 05:47

Вјерујем да је стабилан ваш џеп и ништа више. Ово је класично прикривање стварног стања у РС. Нема овдје стабилности све док су криминалци на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.05.2014 11:34

Каква стабилна црни Игоре када борци једу сточну храну.Извагајте се ти, Милокрад и Ћургуз и добићете исту тежену као 5 просјечних бораца. Срам вас било! Нећете још дуго па се спремите за диету.

ОДГОВОРИТЕ