Нема компензације за црногорске санкције

Ђукановић је врло цењен у руским институцијама, али одлуку Црне Горе да се придржи санкцијама ЕУ неће моћи да компензују "никакво узношење и лепе речи" наводи у саопштењу амбасадор Русије у Подгорици Андреј Нестеренко.

Регион 13.05.2014 | 12:12
Нема компензације за црногорске санкције

Амбасадор Русије у Подгорици Андреј Нестеренко оценио је да одлуку црногорских власти да се придружи санкцијама ЕУ против Русије неће моћи да компензују "никакво узношење и лепе речи" и да ће она заузети одговарајуће место у заједничкој историји, преноси Тањуг писање подгоричких медија.

Руски дипломата је у писму подгоричкој Побједи написао да су тврдње професора Московског универзитета Сергеја Гризунова да је Кремљ љут на премијера Мила Ђукановића "глупост" и да је "Ђукановић врло цењен у свим руским институцијама, као врло способан и врло поштен политичар", пренеле су подгоричке Вијести.

Нестеренко је рекао да низ оцена Гризунова о тренутним руско-црногорским односима изазивају, "најблаже речено, недоумицу".

"Очекивало се да ће он, као стручњак за збивања у земљама које се овде налазе, моћи да наведе конкретне примере позитивних билатералних веза, о чему је ипак одлучио да прећути због неких разлога. Више од тога, он поуздано изјављује да "Црна Гора није спољнополитички приоритет руске дипломатије".

"Како онда такав закључак може да се упореди са другом његовом изреком да је "за нас важна стабилност на Балкану и добри економски и културни односи са државама региона са којима нас повезује вишевековна традиција. Зар се то не односи на Црну Гору и оно што се овде говорило деценијама 'нас и Руса 300 милиона", навео је Нестеренко.

Руски амбасадор је констатовао да у интервјуу није било ниједне речи о НАТО-у.

"Ниједне речи није било о спољнополитичкој аспирацији коју чврсто брани црногорска влада у вези са уласком у НАТО организацију с којом имамо доста нерешених питања као и о придруживању своје земље пакетима санкција које је недавно увела ЕУ. Ја ћу рећи оно што сам рекао пре: готово у свим разговорима са Црногорцима које ми и даље сматрамо историјски пријатељским народом чујем само њихове речи отргнућа и разочарања у односу на такву одлуку о санкцијама", навео је Нестаренко.

"Посебно у случају да је у локалним медијима широко најављена изјава шефа Делегације ЕУ у Подгорици Митје Дробнича да црногорске власти нису биле присиљене да се придруже наведеним корацима. Таква одлука која је овде донета на званичном нивоу заузеће одговарајуће место у заједничкој историји. Никакво узношење и лепе речи неће моћи да то компензирају", саопштио је Нестеренко.

Коментари / 0

Оставите коментар