Александар Вучић – Поносан сам што сам Србин!

"Нико ме није натјерао или наговорио,као што неки ових дана говоре,да моја прва посјета као премијера Србије,буде посјета БиХ'', изјавио је спрски премијер Александар Вучић након састанка са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом.

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 11:01
Александар Вучић – Поносан сам што сам Србин!

"Између БиХ и Србије и њених грађана не мора да буде велике љубави, али поштовање и уважавање мора да постоји. Ја сам премијер Србије, изабран највећим бројем гласова у савременој историји Србије. При томе сам и Србин, поносан на то и на своју земљу и све њене грађане", каже српски премијер.

"У БиХ сам дошао као пријатељ, поштујући њен територијални интегритет, поштујући Републику Српску и Дејтонски споразум. Нико не може да уништи ни БиХ ни Републику Српску.Чудим се онима који покушавају да од Србије направе непријатеља. Ја им у томе нећу помоћи. Србија је пријатељ БиХ и мени не пада на памет да се бавим прошлошћу неких бе-ха политичара. Грађани су ти који бирају своје руководство а ја поштујем грађане БиХ'', истакао је Вучић.

И предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда сматра да су комшије једни дугима најпречи,а за БиХ и Србију приоритет су привредна сарадња.

,,Заједничка је оцјена да треба гладати напријед,затварати ране прошлости и приоритетно гледати у будућност уз фер и чисте односе међу нама'',каже Беванда.

Српски премијер је још истакао да су БиХ и Србија  важни партнери о чему свједочи чињеница да је у првом кварталу ове године забиљежен рекордан раст међусобне трговинске размјене,а  Србија је у БиХ од 2005.до 2013.године уложила близу 850 милиона евра.

,,Богатија БиХ значи прилику за богатију Србију'',рекао је Вучић и додао да се разговарало и о конкретним економским пројектима јер су то теме које живот значе.

Вучић се састао и са представницима Парламентарне скупштине БиХ који су оцијенили да је његова посјета Сарајеву шанса за нови почетак.

Посланик СНСД-а Драго Калабић ипак сумња да су,како каже, Бошњаци у Сарајеву разумјели поруке Вучића.

''Фрустрирани политичари који не могу да остваре своје циљеве из прошлости више неће за своје неуспјехе моћи да окривљују Београд,јер је сада јасно да су сви проблеми у Сарајеву'', каже Калабић.

Мого мање тензија било је на састанку српског премијера и чланова БХ предсједништва. Иако се данима спекулисало да ће Вучића примити само српски члан Предсједништва присутни су били и бошњачки и хрватски члан. Да је посјета Вучића Сарајеву створила нови климу у региону сматра и министар спољних послова Златко Лагумџија.

Он каже да је дошло вријеме да се бавимо економском сарадњом и истиче да је Европска комисија за финансирање заједничих регионалних пројеката обезбиједила милијарду евра.

Осим политичких сусрета Вучић је нашао времена и за хуманитарне акције. Гинеколошком одјељењу сарајевске болнице Абдулах Накаш донирао је вриједан апарат за новорођенчад.

Српски премијер нашао је времена и да посјети Саборну цркву и православне вјернике у Сарајеву, а обишао је је и Бегову џамију те сарајевску Катедралу.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

краљ

13.05.2014 09:03

Вуцицу велики цовјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

13.05.2014 09:06

Само да се зна ко је ко и нека поново пита Крстана за неку "паметну " изјаву за Вуцица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАГАЈ

13.05.2014 09:38

Добро дошао добри домаћине, а надамо се и узвратној посјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

13.05.2014 09:50

С Романије вила кличе добро дош'о ПРЕДСЈЕНИЧЕ !!! Подршка Вучићу и СНС -у !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност

13.05.2014 09:53

За сада је велики цовјек нема ста свака му част ... Кад би овакви људи било ,ја мислим да би поново тај регијон постао друга ЈУГА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума

13.05.2014 10:20

ПАМЕТАН ИСКРЕН ЦОВЈЕК,СА ЉУДСКИМ ПОРУКАМА.ДОСТА МРЗЊЕ,ПРИЈЕТЊИ,А СВЕ ПО ЛЕДЈИМА НАРОДА.ВРЈЕМЕ ЈЕ ЗА ЗИВОТ,БОЉУ ЕКОНОМИЈУ,ПРАВЕДНИЈУ ВЛАСТ.НАДАМ СЕ БОЉИМ ВРЕМЕНИМА ПОСЛИЈЕ ОВАКВИХ ПОРУКА ЛИДЕРА СРБИЈЕ.А КОД НАС ОД ОКТОБРА ДА ДУВАЈУ НЕКИ БОЉИ ВЈЕТРОВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛЦАН БОY

13.05.2014 10:24

БИХ ЈЕ ПРЕБОГАТА СВИМ РЕСУРСИМА И ВИСЕ НЕГО СТО НАМ СВИМА ТРЕБА НИЈЕ НАМ КАСНО ДА ПОЦНЕМО ДА КОРИСТИМО МОЗАК И УГОДНО ЗИВИМО У ЊОЈ ДА НЕ ПАЛИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА КУЦЕ И УБИЈАМО ДЈЕЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

није побацио

13.05.2014 10:27

А неки су говорили да је Вуциц и СНС побацај. А цовјек је искрено отворио мост сарадње измедју Босњака и Срба. Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

13.05.2014 13:03

Ја се надам да цемо и ми ускоро имати једног Вуцица па није битноо које је вјере само да овај народ избави из овог у ста су нас ови садасњи увалили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

13.05.2014 16:22

Како је лијепа ова наша Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

13.05.2014 17:39

Браво брате вуцијаце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

14.05.2014 07:27

Тако је, Вуцицу! Нама треба један такав, да искоријени ове лопове и да престану да краду народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

15.05.2014 10:16

Хвала Богу да Србија напокон има премијера који је поносан што је Србин, колико ће то уважити "мултиетнично" Сарајево, то је друга ствар.

ОДГОВОРИТЕ