Државе не укидају злостављање

Амнести Интернешенел, који се бори против кршења људских права, оптужила власти широм света да нису укинуле злостављање, на шта су се обавезале.

Свијет 13.05.2014 | 09:08
Државе не укидају злостављање

Поводом 30 година од како су Уједињене нације (УН) донеле Конвенцију против злостављања, АИ је објавила резултат свог истраживања, према којем већина људи на свим континентима и даље жели оштре законе који би их заштитили од злостављања.

Истраживањем је била обухваћена 21.000 људи у 21 земљи света, а близу половине анкетираних страхује да би у случају хапшења били злостављани, те више од 80 одсто жели оштре законе којима би се злостављање спречило.

"Власти широм света су дволичне: законима забранују злостављање, али му доприносе у пракси", рекао је Салил Шети, генерални секретар АИ.

"Злостављање није само живо и добростојеће - оно цвета у многим деловима света. Како је све више влада које теже оправдавању злостављања у интересу државне безбедности, обезвредјење стабилан напредак постигнут у протеклих 30 година", указао је Шети.

Од 1984. године 155 држава ратификовало је Конвенцију УН против злостављана, а АИ је истражила однос према злостављању у 142 земље.

АИ је утврдио да злостављања и даље има у најмање 79 земаља, при од којих су више од половине потписнице Конвенције УН о забрани.

Конвенцију још увек није ратификовало 40 држава-чланица УН, иако се општа забрана злостављања правно односи и на њих.

"Резултати истраживања су запањујући: готово половина људи које смо анкетирали страхује од злостављања", рекла је Керолин Холме, директорка компаније Глоубскен (ГлобеСцан) која је спровела истраживање за потребе АИ.

По њеним речима, више од трећине анектираних и даље сматра да злостављање може бити оправдано у одредјеним околностима, али скоро сви сматрају да би требало да постоје јасна правила против злостављања.

АИ је позвала државе да активирају заштитне механизме за превенције и кажњавање злостављања, као што су приступ адвокату, независна провера притвора и истрага пријављеног злостављања, судјење одговорнима и одштета жртвама.

АИ каже да ће наставити да се бори против злостављања, и посебно се усредсредити на пет земаља у којима је злостављање учестало.

То су Мексико, Филипини, Мароко са Западном СахароУзбекистан.

"Пре 30 година АИ је водио светску кампању против злостављања која је резултирала Конвенцијом УН.

Од тада је остварен велики напредак, али је обесхрабрујуће то што је и данас потребна светска кампања како бисмо осигурали да ће та обећања бити испуњена", закључио је Шети.

 

Коментари / 0

Оставите коментар