5 ствари које не би требало да стављате у микроталасну

Микроталасна пећница у милионима домова олакшава живот. Међутим, стручњаци упозоравају да постоје одређене ствари које никако не би требало да се загревају у микроталасној. Погледајте које су то ствари.

Здравље 12.05.2014 | 09:56
5 ствари које  не би требало да стављате у микроталасну

1. МАЈЧИНО МЛЕКО - Новорођенчад из мајчиног млека добијају кључне агенсе који се боре са бактеријама. У једном истраживању, откривено је да се у мајчином млеку приликом загревања у микроталасној повећава раст ешерихије коли и то 18 пута више него у млеку које се загревало ван микроталасне.Млеко које се грејало у микроталасној на нижим температурама имало је смањену количину изоензима и такође је подстицало размножавање бактерија опасних по бебе.

2. БРОКОЛИ - Броколи се јако брзо греје, те није ни чудо што се толико користи у микроталасној. Али, сваки облик кувања поврћа убија одређену количину нутријената у њима. Кување на пари је најбоље, иако се и тада губи око 11 посто антиоксиданата из броколија. Међутим, кувањем броколија у микроталасној са мало воде губи се и до 97 посто антиоксиданаса.

3. ЗАМРЗНУТО ВОЋЕ - Куповина замрзнутог воћа заправо и није толико лоше, јер се оно замрзава када је зрело и тако се задржавају сви нутријенти у њему. Воће почиње да губи своја својства чим се убере, те зато смрзнуто воће може да има и више витамина и антиоксиданаса у себи од оног свеже убраног, јер оно обично стоји у магацинима дуже време.Руски научници су крајем седамдесетих отркили да се одмрзавањем воћа у микроталасној глукозид и галактоза претварају у канцерогене супстанце. Такође, руски научници су у деведесетим открили и негативан утицај микроталасне на имунитет. Зато је замрзнуто воће најбоље отопити у фрижидеру или просто на собној температури.

4. ЗАМРЗНУТО МЕСО - Неке микроталасне се ротирају, а неке не, што може да доведе до неравномерног кувања хране. Замрзнуто месо је врло тешко одмрзнути у микроталасној, јер му треба доста времена, а често се дешава да крајеви постану браон, док средина остане замрзнута.Такође, ако се месо одмах не скува по одмрзавању, ризикујете размножавање бактерија у њему. Јапански истраживачи су утврдили да ако се месо кува дуже од 6 минута у микроталасној, губи велику количину витамина Б 12. Најбоље је да оставите место да се одмрзне у фрижидеру преко ноћи или да се испира под водом.

5. ПЛАСТИЧНЕ ПОСУДЕ - Држите пластику подаље из микроталасне. Када грејете храну у пластици, она испушта токсичне хемикалије право у вашу храну, а то може бити и канцерогено. Хемикалије које могу да се испусте из пластике такође се односе и на пластичне флашице у којима се загрева мајчино млеко. Зато будите опрезни са тим шта стављате у микроталасну.

Коментари / 0

Оставите коментар