Чике у вртићима замијенили тете

Дјеца у бањалучким вртићима су међу ријеткима које сваког јутра на вратима умјесто тета дочекају чике, а пет мушких васпитача у јавним предшколским установама показује да ово није посао резервисан само за жене.

X

Република Српска 10.05.2014 | 22:37
Чике у вртићима замијенили тете

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Наташа Радуловић потврдила је да се мушки васпитачи добро брину о дјеци, као што то раде васпитачи женског пола.

"Мушких васпитача у нашим вртићима има укупно пет, ако рачунамо и васпитача који предаје енглески језик свим групама и физиотерапеута", рекла је Радуловићева и додала да најстарији васпитач ради у вртићу "Колибри", а најмлађи у вртићу "Дора".

Васпитач из "Колибрија" Младен Мајсторовић рекао је да се прије осам година запослио као васпитач."Имам довољно љубави, игре и поштовања за дјецу, мислим да другачије доживљавају мушког васпитача, али не због страха, већ као што код куће другачије доживљавају оца", казао је Мајсторовић и додао да му овај посао "иде од руке".

Социолог Биљана Милошевић казала је да се мушкарци нерадо одлучују да упишу овај смјер на факултетима, јер је уобичајено мишљење да је ово занимање предодређено за дјевојке, због некадашње подјеле на мушко-женске послове.

"Малишани мушке васпитаче доживљавају другачије, јер у њима виде и ауторитет и другу врсту комуникације", казала је Милошевићева и додала да мушки васпитачи могу врло добро да раде овај посао, без страха да неће бити једнако успјешни као њихове колегинице.

Родитељ Смиљана Арсенић рекла је да не разликује васпитаче по полу, већ по професионалности, те да полна дискриминација не смије да постоји ни у једној професији.

"Вјерујем да би се мушкарац једнако добро бринуо о мом дјетету као и жена", рекла је Арсенићева.
Наташа Радуловић је рекла да васпитачи прије запослења у јавним вртићима пролазе строге контроле.

"Поред тога, током рада у вртићу свакодневно их контролишу државне и градске инспекције", казала је Радуловићева.

Коментари / 0

Оставите коментар