Шта се крије иза Додиковог "руског кредита"?

Прошло је више од мјесец дана откако је Додик најавио да у РС стиже првих 70 милиона евра од руског кредита, тешког укупно 270 милиона евра, али на ентитетски рачун из братске Русије није стигао ни евро.

Република Српска 11.05.2014 | 16:49
Шта се крије иза Додиковог "руског кредита"?

Власти оба бх. ентитета нашле су се у незавидној ситуацији: у буџетима имају мањак новца, наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), који је требало да зачепи буџетске рупе, више је него упитан, а октобар и избори су сваким даном све ближе.

Да би покриле буџетски дефицит и до избора очувале социјални мир, власти РС су наставиле да задужују овај ентитет, чији је укупан дуг на крају прошле године износио превеликих 4,7 милијарди конвертибилних марака. Спасоносно рјешење, које би до октобра властима омогућило да редовно измирују обавезе из буџета, пронашао је лично Милорад Додик, предсједник Републике Српске и то у виду руског кредита.

Зашто касни 70 милиона?

Прошло је више од мјесец дана откако је Додик најавио да у РС стиже првих 70 милиона евра од руског кредита, тешког укупно 270 милиона евра, али на ентитетски рачун из братске Русије није стигао ни евро.

“Прва рата од 70 милиона од Руске Федерације долази, механизам је покренут и то иде. Осталих 200 милиона ће бити обезбијеђено током ове године”, рекао је Додик новинарима почетком априла.

Само дан послије, демантовао га је министар финансија Зоран Тегелтија, наводећи да још није потписан уговор о руском кредиту.

“Преговори се воде, али нису сви услови ни кредита ни рокови дефинисани и оног тренутак када то буде, јавност ће о томе на вријеме бити обавијештена”, рекао је тада Тегелтија.

У међувремену је постало јасно да није ријеч о “руском” кредиту, већ кредиту који би одобрила једна руска комерцијална банка. Према провјереним информацијама, власти РС о кредиту преговарају са руском “Сбербанком” и траже начин како да тај кредит буде реализован.

“Ова банка је спремна дати кредит, али под веома строгим условима. Они траже висококвалитетан колатерал, односно да им РС да хипотеку која ће гарантовати поврат новца. Траже да буде стављена хипотека на имовину, која има стварну тржишну вредност”, тврди извор Журнала.

Он наводи да су власти РС спремне да прихвате те услове, те да су спремне да за кредит ове комерцијалне руске банке под хипотеку ставе дијелове или комплетну Електропривреду РС, као гаранцију да ће тај кредит бити враћен.

Шта ће Додик заложити?

Поједини економски аналитичари сматрају да руска банка може пласирати новац тако што ће куповати обвезнице, које ће емитовати Република Српска.

С друге стране, неки економисти сматрају да је кредит руске банке веома упитан, те да није реално да “Сбербанка” са Владом РС постигне договор о додјели кредита.

“Реалније је да ‘Сбербанка’ са неком од фирми у РС, можда Електропривредом, склопи уговор о додјели кредита, па да касније та средства буду преусмјерена у буџет РС”, казао је овај извор.

Он подсјећа да БиХ још није раскинула аранжман са ММФ-ом, наводећи да та финансијска институција неће олако прихватити могуће раскидање аранжмана.

“Уколико власти РС са ММФ-ом постигну компромис о условима за наставак станд баy аранжмана, РС ће добити 66 милиона марака, што би било довољно да се покрије буџетски дефицит. У том случају кредит руске банке не би био потребан”, навео је наш саговорник.

Ако кредит руске банке буде одобрен Републици Српској, најинтересантније ће бити видјети колика ће бити његова укупна цијена, односно шта ће власти РС заложити да би дошле до новца којим ће до октобра куповати социјални мир.

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

велибор

10.05.2014 05:53

Боље и Русима дати него онима са запада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја мали Додо

10.05.2014 06:13

Од овога кредита нема ништа. Због услова које Руси постављају одустала је и Србија од Руског кредита. Тада су Руси од Србује тражили да од тог кредита купи Руске локомотиве и да 70% послова на реконструкцији пруга добију Руске фирме и радници, зато је и Србија одказала тај врло неповољан кредитни аранжман. Недају браћа Руси ништа џаба. Можете онда замислити који су услови да Додик добије кредит од Руске Сбербанке а не од Руске федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

10.05.2014 06:13

Ста це му кредит ,нек прода телеком и рафинерију и ето пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

10.05.2014 07:03

МОГАО БИ БАЈА ДА ПОЗАЈМИ СВОЈЕ ПАРЕ КОЈЕ ЈЕ ПОКРАО ОД РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бједа и јад

10.05.2014 07:29

Крије се да вас брига није,тако додикова странка крије,а ви грађани гласајте за Додика што прије............

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

10.05.2014 08:17

Ово су гробари РС све би продали да остану на власти. За поцетак оде електропривреда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаусанне

10.05.2014 08:47

То се зове харам лова нема ту берицета . И то сто имас све цес да вратис

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

10.05.2014 10:13

Па боље и Руси него НАТО савезници да нас краду, сваста се прица о Русима, ако је ико икад стајао иза нас то су Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

10.05.2014 11:27

Контам да би мозда Миле опет могао продати Телеком, мозда Руси неце сконтати да смо га вец продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

10.05.2014 11:39

Мислим, волим ја Русе (и навијам увијек за њих у фубалу), а не волим Американце, али нису Руси луди да сипају у рупу без дна, па нису ни они нашли паре на путу. Ако Додиче хоћеш паре - дај хипотеку, нема ни код бабе за џабе! Само је проблем што ћемо ми док Додик и његови цврендаћи оду, остати без свега што вриједи у овој Српској! И шта ћемо онда? Телеком смо појели, још електропсивреду и то је! И шта онда? Онда ћемо тако ослабљени да распишемо референдум. Да, како да не! То што Влада ради је национална велеиз.... (никад не кажем да је неко из.....к, али некад не могу да се суздржим!).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан 74

10.05.2014 13:02

Ово је брука шта се ради у овој дрзави. Дизати кредит да се зачепе рупе буџета или још горе да би се повецале плате бужедским корисницима пред изборе је равно самоубиству или самоукидању Републике Српске. Па гдје су ти силни економски савјетници у овој држави да објасне КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ВРАЋАТИ КРЕДИТ( ЈСТАВЉАМО ЕЛЕКТРОПРИВРЕДУ КАО ЈОС ЈЕДИНУ СВИЈЕТЛУ ТАЧКУ ПОД ХИПОТЕКУ) КАД НИ САД НЕМАМО НОВЦА ДА ПОПУНИМО БУЏЕТ , КАКО ЋЕМО ОНДА МОЋИ ИЗДВОЈИТИ ДОДАТНО НОВЦА ЗА ОТПЛАТУ ОВОГ КРЕДИТА??? Једини начин је улагати овај кредит у привреду која ће враћати паре овој држави кроз разне порезе а од тих пара уплаћивати рате кредита, сад се питамо да ли је влада Републике Српске направила стратешки и економски план улагања ових средстава и да ли је изашла пред градјане и објаснила гдје ће се пласирати новац? Ја се бојим да Влада само гледа да добије паре и да краткорочно живимо или да се похвали како су нам браћа Руси послали паре, а то што ћемо тој истој браћи морати предати електропривреду то их изгледа и не интересује. Па сјетимо се како се Влада хвалила како се добро живи кад се продао Телеком, питамо сада Владу што сад лоше живимо, а изгубили смо Телеком, е то ће нам се десити и са електропривредом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

10.05.2014 14:40

Ако не може милом може силом,на сцени је један од начина како да се РС исцрпи до краја и на крају(који је веома близу) кад од ње остане љуштура лако ће да се завршити прича и ставити тачка на причу о самосталности,референдуму и другим глупостима

ОДГОВОРИТЕ
Name

опоп

10.05.2014 14:48

Ови из опозиције немогу осигурати ни еуро

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

10.05.2014 14:59

Проверите његов или СНСД рацун.Тамо це те наци сигурно неки кредитиц.Ма лоповска посла или варају народ и лазу или купе себи.Ниста необицно од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово оно

10.05.2014 15:47

А лијепо је примат плату ,пензију,инвалиднину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татјана Вујковиц

10.05.2014 17:06

Не треба ником ниста дати господине Велиборе,али је зло сто це велике силе задзабе узети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не битно

10.05.2014 17:37

Да су руси тако добри помогли би прво свом властитом народу , људи вјеруј те у себе и свој рад нико нам помоци неце ако сами себи не помогнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод

10.05.2014 20:04

Док се упише хипотека на Електроривреду стицице кредит. Ови сто хвале Русе волио би да додју један дан на рад у рафинерију нафте, па би видјели ста знаци радити за Русе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.05.2014 23:20

Паметни су наса браца Руси. Цекају они да ова банда слети са власти па це онда озбиљно разговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мишо

11.05.2014 08:43

ВРС РВИ ти си стварно смијешан лик!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

11.05.2014 09:12

Па знател ви људи да Русе цисто боли цосак за Србе и Србију? Они понуде кредит а за узврат уцјењују Србију. То нису никаква браца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

толстој

11.05.2014 14:08

Русима су Украјинци били најблизи братски народ а не Срби како се код нас вјерује. И види сад ста Руси раде Украјини. Руси су превелики да би им било ко други био битан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

11.05.2014 18:36

Крију се плате, пензије... има ли ко ста против овога? Лијепо је опозицоји узимати плате, тада се небуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зд

11.05.2014 20:01

То су вјероватно паре које је руско-литванска мафија у сарадњи са Лакташким кланом покрала из Бирча, па их сада треба "опрати"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип Вишњић

12.05.2014 06:40

Крије се то да ће јадни народ да надрља и то дебело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојковци6

12.05.2014 06:50

Е мој Тегелтија сто млатис, наравно да народ неце бити обавјестен кад те паре и онако иду за предизборну кампању и покусај да се власт купи као и за претходне изборе, срамота сте за Републику Српску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

12.05.2014 09:18

Кредит о којем је овдје ријеч је највјероватније новац уложен у руске банке који су наши тајкуни опљачкали и орочили у руским банкама и који нам га браћа Руси по високим каматама поново враћају. Новац је роба и он као такав има своју цијену. Која је то цијена, сазнаће будуће генерације кад га буду враћали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Ђорђе

12.05.2014 09:25

Није боље дати ни Русима а ни западу, најбоље је да врати народу, нама, јер то су наше паре, али биће још крађе јер иду избори, треба платити кампању. Па није луд да из свог дзепа плаћа

ОДГОВОРИТЕ
Name

схватили

13.05.2014 09:45

Схватили Руси да се рад и о утопљенику.

ОДГОВОРИТЕ