9 разоткривених митова о алкохолу

Алкохол је најчешће коришћена дрога на свету, а статистика показује да више људи заврши у хирној помоћи због алкохола него због било које друге супстанце. Упркос томе, истраживања показују да мање од 60 процената алкохоличара схвата да им опијање озбиљно угрожава здравље. Један од разлога за то је и чињеница да доста људи верује у митове о алкохолу, који су неистинити.

Здравље 09.05.2014 | 19:03
9 разоткривених митова о алкохолу

МИТ 1: МОЖЕТЕ ДА ПИЈЕТЕ ЈЕДНО ПИЋЕ НА САТ, И ДА СЕДНЕТЕ ЗА ВОЛАН - Вероватно сте чули за теорију да наше тело природно може да обради једно пиће на сат времена.Те зато многи људи мисле да је сасвим у реду да пију овим темпом, и да после тога седну за волан и одвезу се кући.Међутим, ово није истина, јер је организму заправо потребно око два сата да у потпуности обради алкохолно пиће. Дакле, ако пијете једно пиће на сат, са сваким сатом ћете постајати све припитији.


Брзина бетаболизма алкохола је стална, те можете веома једноставно да израчунате и колико је потребно вашем организму да обради пиће. Просечна брзина је 100 милиграма алкохола по килограму телесне масе по сату. За човека од 72 килограма, то значи седам грама алкохола на сат. А 350 милилитара пива садржи 14 грама алкохола - дакле, организму је потребно два сата да га обради.

МИТ 2: МОЖЕТЕ БРЗО ДА СЕ ОТРЕЗНИТЕ АКО МОРАТЕ - Светски стручњаци се слажу да ништа не може да убрза процес трежњења, ни кафа ни хладан туш. Дакле, ако сте се напили, једино што можете да урадите јесте да сачекате да све прође.
Посебно би требало да избегавате кафу, јер кофеин стимулише па ће се особа осећати будније, али ће и даље бити подједнако пијана. Наиме, ово је опасно јер пијаном човеку моће да да лажан осећај трежњења и сигурности, а људи у таквим ситуацијама могу да доносе опасне одлуке (попут седања за волан).

МИТ 3: НАКОН ПРВОГ ОДЛАСКА У ТОАЛЕТ, СВЕ ВРЕМЕ ЋЕТЕ ИМАТУ ТУ ПОТРЕБУ - Ово је још један јако популаран и распрострањен мит, поготову међу онима који воле да пију пиво. Наиме, неки љдуи верују да би требало што дуже да одлажу први одлазак у тоалет, јер ће им се након тога све време ићи.Истина је да ћете од алкохола свакако ићи чешће у тоалет, јер од пића наше тело испушта хормон вазопресин, који утиче на то да имамо више течности у бешици. Алкохол је такође и диуретик, тако да ће вас "терати" у тоалет.


У суштини, када пијете алкохолна пића, из сваке ћелије у вашем организму се истискује виШе воде, а сва та вода одлази директно у бешику. Дакле, да, од алкохола ћете чешће морати да пишките. Али, не, то нема никакве везе са тиме када ћете први пут отићи у тоалет или колико ћете дуго терати себе да трпите.

МИТ 4: ОД МЕШАЊА ПИЋА ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАКО ЛОШЕ - Још један јако чест мит, те готово да нема особе која не мисли да је ово истина. Међутим, светски стручњаци сматрају да мешање пића нема никакве везе са крајњим резултатом. Наиме, они људи који прво пију пиво, па онда прежу на жестину, сутрадан проклињу жестину мислећи да је проблем у мешању пића. Истина је да то нема везе са врстом алкохола, већ са тиме колико сте алкохола укупно унели у организам. Дакле, потпуно је небитно да ли ћете пити само пиво или пиво и ракију, много је битније колико ћете алкохола унети у организам.

МИТ 5: ОД ПИВА ДОБИЈАТЕ ПИВСКИ СТОМАК - Наравно, пиво може да доведе до стварања сала на стомаку. Али, исто то може да се деси од било чега другог што конзумирате у неумереним количинама. Пивски стомак уопште не мора да значи да конзумирате превише пива, али свкако значи да конзумирате превише нечега.Овакви стомаци се јављају код људи који уносе више калорија него што могу да потроше у току дана. Свакако, пиво има доста калорија и може да допринесе оваквом изгледу, али није увек у питању пиво.

МИТ 6: ПИЋЕ ЋЕ ВАМ ПОМОЋИ ДА ЗАСПИТЕ - Неколико пића пред спавање ће вам свакако помоћи да брже заспите, али овакав сан ће брзо постати немиран и испрекидан. Судећи по дтудији из 2013. године, алкохол најчешће ремети сан баш у РЕМ фази сна. То значи да, када спавате пијани, мање времена проводите у најбитнијој фази сна.

МИТ 7: РЕШЕЊЕ У ТАБЛЕТАМА ПРОТИВ МАМУРЛУКА - Данас се у апотекама широм света, па и код нас, могу пронаши таблете и други препарати који наводно лече мамурлук. Међутим, не постоје никакви научни и медицински докази који говоре у прилог оваквим таблетама. Наиме, оне су углавном пуне витамина, али без обзира на то колико витамина унели, то неће помоћи мамурлуку. Зато не бацајте новац на овакве лажи.

МИТ 8: КАЈГАНА СА СЛАНИНОМ И СИРОМ ЈЕ ПРАВИ ЛЕК ПРОТИВ МАМУРЛУКА - Заиста не постоје никакви докази да одређени оброк након луде забаве може да вам помогне.Али, свака особа која воли да попије има неки свој омиљени оброк, а ово је управо један од најпопуларнијих.Међутим, иако вам овакав оброк свакако неће ђкодити (осим ако нисте на дијети) стручњаци препоручују да више пажње посветите јелу пре и током конзумирања алкохола. Ако добро једете пре пића, или ако током опијања мезите нешто, то ће умањити апсорбцију алкохола у вашем организму, па је мања вероватноћа да ће вам позлити.


МИТ 9: ГУБЉЕЊЕ СЕЋАЊА ОД АЛКОХОЛА ЈЕ САСВИМ У РЕДУ - Сви сте барем једном чули некога како се хвали о томе колико се напио синоћ, и как се не сећа ничега од целе вечери. Људи тако причају о томе, као да је онесвешћивање или губљење сећања нешто најнормалније. Заправо су ситуације у којима се губе сећања опасне по живот, јер тада долази до тровања алкохолом.

До тога долази када попијете довољно алкохола да буквално утишате централни нервни систем. Иако губљење сећања није страшно и опасно по живот, исто тако можете да се напијете довољно да мозак престане да шаље неке основне импулсе - за кашљање, дисање, повраћање.
Тако најчешће долази до смртних слушајева гушењем сопственом повраћком. Зато пијте и уживајте, али увек имајте у виду да претеривање може да буде кобно.

Коментари / 0

Оставите коментар