Ћиро Имобиле у Дортмунду?

Ни највећи познаваоци дешавања у италијанском фудбалу вероватно нису могли да претпоставе да ће се Торино борити за излазак на евро-сцену, а један од најзаслужнијих за тако висок пласман свакако је нападач екипе под Алпима Ћиро Имобиле. Сјајне партије убојитог голгетера нису прошле незапажено ни код највећих европских клубова, а први у реду за потпис нападача стао је Јирген Клоп и његова Борусија која је спремна да издовоји чак 18 милона евра. Али, ко је Ћиро Имобиле?

Фудбал 09.05.2014 | 14:15
Ћиро Имобиле у Дортмунду?

Јуниорску каријеру започео је у нижеразредном клубу Соренту и за селекцију до 17 година је у сезони 2007/2008. успео да постигне чак 30 голова. Наравно да је то одмах привукло пажњу скаута клубова са Апенинског полуострва, тако да је већ следеће сезоне Ћиро потписао уговор са Јувентусом. У "старој дами" никада није добио праву шансу тако је ишао на позајмице у Сијену и Гросето да би у сезони 2011/2012. завршио у Пескари.

У овој екипи сав његов таленат дошао је до изражаја тако да је на крају сезоне у 37 наступа уписао невероватних 28 голова и био најзаслужнији за прво место Пескаре и промоцију у Серију А. Поред титуле најбољег голгетера Серије Б, добио је и ласкаво признање најбољег играча.

Уследио је повратак у елитно италијанско друштво и екипу Ђенове која је у договору са Јувентусом откупила половину Имобилеовог уговора. Међутим, наставак убојитости овог нападаче је изостала. Скроман учинак од пет голова у 33 меча означила је прекид сарадње. Јувентус је откупио половину уговора од Ђенове за 2,75 милиона евра, али је одмах потом потписао сарадњу са градским ривалом којим им, за исту суму, дају право над 50 одсто уговора. И ту започиње бајка младог Италијана.

Као и многе врхунске стрелце краси га осећај за гол. Подједнако добро игра и левом и десном ногом, а ни завршница главом му није страна. Брз, добар у дриблингу, као једина мана могла би се навести игра на ивици офсајда у којем зна често да се нађе. За екипу Торина је забележио 32 наступа постигавши 21 гол, шта га је и препоручило селектору италијанске селекције Ћезару Пранделију који га је уврстио у екипу у пријатељском дуелу са Шпанијом.

Уколико се испостави као тачно оно о чему медији увелико причају, а то је прелазак у Борусију Дортмунд, Имобиле ће имати изузетно тежак задатак да већ у првој сезони надомести одлазак Роберта Левандовског у минхенски Бајерн који је навикао присталице "милонера" на голове.

Истог мишљења као медији није и предсеник Торина Урбано Кајро који је напомеуо да се као и Јувентус, и они питају око реализације трансфера.

"Торино поседује 50 одсто власништва над уговором, баш као и Јувентус. Уколико Борусија Дортмунд жели Ћира, мораће и са нама да прича, али немам намеру да га продам", изјавио је Кајро.

Кључна утакмица за излазак на евро-сцену "бикови" играју у недљу против екипе Парме, што може да буде и претпоследња утакмица Имобилеа у дресу Торина.

Коментари / 0

Оставите коментар