Григорије прекршио Канон Православне Цркве

Од једног читаоца из Требиња портал "Борба за веру" је добио писмо, из ког доносимо кључни дио.

Република Српска 09.05.2014 | 07:07
Григорије прекршио Канон Православне Цркве

Поштовано Уредништво,
На највећи и најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа Исуса Христа, православни хришћани Требиња, који су Пасху Господњу прослављали на евхаристијском сабрању у Саборној цркви, присуствовали су досад невиђеном оскврњењу.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, од својих свештеника је захтевао да се у олтар најпре уведу деца (дечаци и девојчице), а потом и одрасли мирјани (и мушкарци и жене). Свештеници су буквално терали жене да уђу у олтар, што је било прилично непријатно и за једне и за друге, а Епископ их је лично причешћивао све, и децу и одрасле, унутар олтара између Часне трапезе и Горњег места.

Збуњени и зачуђени свештеници су објашњавали још збуњенијем и зачуђенијем народу како је то што се чини иначе древни обичај у Грчкој – посебно да жене улазе у олтар!? Епископ Григорије је навео народ да учини тежак грех, и да заједно са њим погази свете каноне који изричито забрањују мирјанима, а нарочито женама да улазе у олтар:

Канон 69. Петошестог Васељенског Сабора:
„Нека је забрањено свакоме ко припада лаицима да улази унутар светог олтара. Ово, по древном предању, може бити допуштено само власти и царском достојанству када зажели да принесе дарове Творцу.“

Канон 19. Лаодикијског Сабора:
„…Само је свештеним лицима допуштено да улазе у Олтар и причешћују се тамо.“
Канон 44. Лаодикијског Сабора:
„Не приличи да жене улазе у олтар.“

Дакле, ове, 2014. године, открила се коначно сва тајна новотарства у СПЦ: самозвани бискуп херцеговачки Григорије, прекршивши Свете каноне Цркве Божије, увео је народ у олтар саборног храма у Требињу, и тамо га причешћивао, трабуњајући нешто о некаквим старим обичајима. Некада се епископима, који су чинили велика добра Цркви, давао надимак у складу са заслугама – тако је један Григорије Богослов, а други Просветитељ, јер је крстио Јерменију.

Младен Дурић, који је у монаштву узео славно име цариградског патријарха, уводећи жене и нерукоположене у олтар да их тамо причести, постао је, и остаће, све до јавног покајања у крвавим сузама, Григорије Оскврнитељ, непријатељ Свете земље Херцеговине, Светог Саве дедовине. Тиме је показао куда води његов пут кошаркаша, фудбалера, бонвивана, Дон Жуана, носиоца паћоти ципелица и возача најскупљих џипова – води тамо где нема Христа и Небеске Србије, него је плач и шкргут зуба!

Херцеговина је света земља Србинова, у којој је толико људи крв пролило за Христа зато што нису хтели да се покоре папи и његовим лажним свештеницима, који већ одавно немају олтара, па своје несрећне и заблуделе потчињене причешћују код „часне трпезе“. Зато што су одбијали да приме папско причешће, Србе из Херцеговине су клали и бацали у јаме, чиме су на хиљаде душа, мученичке душе, спасене за вечност. Али, данас, када Григорије Оскврнитељ ради на екуменском зближавању с папистима, и себе зове бискупом херцеговачким, народ мора знати – не сме да иде за таквим издајником Вере јер ће изгубити душу!

Народу који се огрешио послушавши самозваног бискупа Григорија, преносимо речи духовника, кога смо замолили да прокоментарише овај догађај: „Народ који је ушао у олтар – позвати на покајање и исповест. У олтару се мирјани не причешћују, чак ни деца. Јер се зна где се народ причешћује. Некада су се само цареви причешћивали у олтару, и нико више. Познато је да се женско дете чак ни после крштења и миропомазања - ради уцрковљења – не носи кроз олтар, већ само мушко“.

Дакле, ко год је у олтар улазио, треба да оде код правих свештеника, не Григоријевих следбеника, да се покаје за то своје незнање, и на све начине треба да бежи од онога ко је погазио целокупно предање Православне Цркве.

Сада вам је, поштовани посетиоци, јасно зашто Тихон из Студенице, архимандрит по чину а новотарац по духу, докторирао на скраћивању и уклањању иконостаса, и јасно вам је зашто ће таквога да изаберу за владику, да би, заједно са перјаницама новотарско – душегубног епископата, Игњатијем, Григоријем, Максимом, Давидом, наследницима Амфилохија, Атанасија и Иринеја Буловића срушили до темеља СПЦ. Ипак, дужност сваког верника је да зна своју веру, и да је не продаје никад и никоме.

,,Као што већ рекосмо” – учи нас свети Апостол - ,,и сада опет велим: ако вам ко проповеда Еванђеље другачије него што примисте, анатема да буде!” (Гал.1,9) (Архиепископ Аверкије, Света Ревност, стр. 89)

Извор: ФРОНТАЛ.РС

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Православац

09.05.2014 05:55

Оче, опрости им јер не знају шта чине. Нека им Бог опрости и у веде у пут ка спасењу - ка истини - Православној. Недај Бозе да нас преваре... Ако мозете да приказујете на БН-ТВ мало висе документарних емеисија рецимо о Православљу - НАСОЈ ВЈЕРИ!!! Да људи и дјеца знају ста су и ко су, да смо Православци и да треба да се боримо за насу вјеру православну.. Не да нам мало по мало униставају истину насу.. а нико да не примјети.. Хвала пуно.. Надам се да сте видјели коментар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

09.05.2014 06:16

Када сам ја давно рекао да је Григорије антихрист, нико ми није вјеровао!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.05.2014 06:27

Причајте о правим вредностима наше вере православне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

09.05.2014 07:28

Постовани вјерници СПЦ не треба да губити вјеру у Бога због оваквих као сто је владика Григорије. Њега це стици Бозија казна и то ускоро. Срамота сто га на прослом Сабору СПЦ нису разријесили дузности, он се тобозе покајао искрено како је изјавио тада. А сада видимо да он и даље ради по своме. Срамота и брука ста нам овакви раде од цркве. Само цврсто вјерујем да це се наци неко и у СПЦ ко це ту багру казнити и разријесити свих дузности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

09.05.2014 07:44

Читам овај текст, па немогу да вјерујем да у 21 вијеку неко вјерује у ове средњовјековне бесмислице! Не знам да ли да плачем или да се смијем - баш су људи овце. Хвала драгом Титу и мојим родитељима што ме одгојише као атеисту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

09.05.2014 08:02

Сандокан, Није примјерено називати некога овцом зато што не вјерује у оно у шта ти вјерујеш. За тебе и сличне теби који су у Титу нашли идола ја нећу никада рећи да сте овце и да вјерујете у бесмислице. Тај родитељски одгој на којег се позиваш је за плача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

09.05.2014 08:41

Овај поступак Владике је за сваку похвалу! Да је увео у олтар политичаре (власт) нико не би ријеч рекао, кад је то направио за дјецу и жене, онда је проблем! Камо среце да се ово ради у свим црквама, можда би било више и људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

09.05.2014 10:00

Умјесто да се баве искључиво својим послом (служењу Богу и народу),свештеници су почели да другују и пајташе са политичарима,возни парк им је као у богатих шеика,у власништву су виле,викендице,станови,пословни простори...и јел то та скромност која треба да одликује свако свештено лице?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

09.05.2014 10:50

Па ста вам је ово цудно! Све се ово вец одавно зна и то од времена када се вратио из Америке има десетак година. До тада му је Карадзиц био херој, а Додик издајник а по повратку је само обрнуо улоге. Па прекрсио је Каноне са оним излетом у Дубровник и то највисе Канон 45 и 64. Погледајте филм ЦУЈТЕ БРАЦО СРБИ и све це вам бити јасно. ЕКУМЕНИЗАМ НА ДЈЕЛУ И ТО НА НАСУ СТЕТУ, ПАПА ДЈЕЛИ ДУКАТЕ А НАСИ СВЕСТЕНИЦИ КАО ПОНИЗНИЦИ ИХ ПРИМАЈУ. ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

09.05.2014 11:49

Није он Григорије, он је Младен Дуриц! Срам те било самозвани владико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

09.05.2014 18:24

Био сам на тој литургији, напољу је падала киса и доста људи је стајало испред цркве. Унутра је била велика гузва и буквално се нисам могао помјерити а онда је Владика ради свега тога пустио људе и у олтар да би могли уци људи који цекају напољу. Разуман поступак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.07.2020 22:07

То би урадио свако нормалан. Ови сто се згразају над тим, никад не би динар дали просјаку, ал' све раде по канонима. Да канони тразе свакодневну милостињу, пресли би у јоги летаце исте секунде. Владика има људских поступака, за разлику од ових "саврсених"...

Name

Мирко

09.05.2014 19:27

Као да предходних 1000 година киса није никада падала па сад Григорије прекрсио Канон ради кисе...дај те молим Вас будите мало озбиљни и не браните тог антихриста под сваку цену!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

09.05.2014 19:43

МИРКАНЕ немој да млатис глупости.Каква црна киса какви бакраци.Па цовјеце ова наса црква нема олтар вец годинама а све под паролом да се гради нови а онај је по многима био веома љеп. Па видис ста ради и са слузбом и слицним стварима. Јос мало па це носити и ону капицу на глави а ми слсвити Бозиц 25.12.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепаq

09.05.2014 20:25

Григорије је показао да је све осим свестеног лица.Ко иде тако гдје је он?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

09.05.2014 20:44

Да будем искрен мени све сто ради такозвани владика Григорије није ниста ново. Тај цовјек нема ни образ и ни карактер. Мене само цуди једна ствар а то је засто СПЦ несмијени и неразријеси овакве неодговорне појединце. Па он прије свега руси углед цркве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.05.2014 21:01

Фронтал фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

10.05.2014 00:14

Цитајуци овај текст и ове малициозне коментаре, поново додјох до закљуцка да Србима непријатељ не реба...сами себи смо најгори непријатељи. Докле год своје најбоље људе будемо омаловазавали немамо никакву сансу за опстанак. Какве малициозне критике на рацун цовека који је за све ове године толико урадио за Херцеговину и њен народ. Колико је храмова обновио, колико народа је данас у тим храмовима захваљујуци Владики Григорију. Треба да сте срецни сто на простору који је толико пострадао имате цовека који уме да води дијалог, који на најбољи нацин зацељује ратне ране и медјуљудски хаос, до ког би зацас досло да се неко слицан овако плитком мозгу, попут овог полуписемног текстописца надје на том месту.Оцигледно је да у опстој јагми за власт, СНС-овци не бирају средства и најпрљавијом кампањом до сад, са својим кадром и у цркви, покусавају да се домогну кормила Републике Српске. И отуда дува сав овај пропагандни ветар, а ситне дусе и послуснЦици који за јос ситнији новац пискарају овакве текстове мисле да на овај нацин могу да блате углед најјаце фигуре у СПЦ данас, Владике Гриорија. Али на срецу, постоје људи који мисле својом главом, који виде много сире и много даље од оваквих јадних и немоцних(не)људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

10.05.2014 00:17

Да ли је могуце да не сме да се цује ни једно другације мисљење?! Најљубазније вас молим да објавите мој коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роса

23.11.2020 23:45

Браво! Леп, образован, практичан и способан. Мало ли је разлога за плиткоумне и затуцане лицемере да га мрзе.

Name

Слободан

10.05.2014 02:53

Само ме занима када це људи престати да коментарису оно сто не знају? Теолоске спорове су увек водили ТЕОЛОЗИ а никад којекакве бабе по сецању ста су оне упамтиле. И засто у тексту није наведен и канон који говори да се епископ слуса а он одговара за све своје вернике. Људи бавите се својим послом, теологију оставите нама теолозима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

23.03.2016 18:46

Нов тип теолога ?

Name

ТЕОЛОГ

10.05.2014 08:39

Ако је ово најјача личност СПЦ,прелазим на Ислам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

10.05.2014 11:29

Слободан - ТЕОЛОЗИ а никад којекакве бабе по сецању ста су оне упамтиле. Да си ти икакав теолог знао би да то сто ти зовес "сјецање баба" у теологији се зове Св Предање. И нису све бабе исте. Рецимо моја баба је била писмена. Тако немој да доносис закљуцке на основу своје бабе и свог поријекла. Уосталом видим и по Бискупу Дурицу и по теби из каквих средина нам долазе данасњи "теолози". Пропале занатлије и јос пропалији попови! Јасно је да ви ститите један другог у сваком злу зато и лиците на секту која злоупотребљава светињу. Окитили сте се златом као фараони и немате ниста са Хрсицанством. Како да имате кад данасњи попови уопсте не знају ста је хрисцанство и српство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

10.05.2014 11:35

И да додам, данасњим папистима и сметају насе бабе и насе српско порјекло и обицаји. Они би најрадје да нам гумицом избрису памцење и да нам продају рогове за свецуи преведу у католицанство. Али католицку капицу коју је добровољно примио бискуп Дуриц као и многи попови носице само они! Срби це цувати српство и прадједовску вјеру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

("лаици")?

02.12.2019 14:14

Канон 69 је непримјерен времену у којем зивимо.

ОДГОВОРИТЕ