Десетине милиона КМ штета од поплава

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да штета од поплава на пољопривредним усјевима у Републици Српској, према првим процјенама, износи неколико десетина милиона КМ.

Република Српска 08.05.2014 | 09:08
Десетине милиона КМ штета од поплава

Он је нагласио да је већ сада извјесно да ће род житарица и поврћа бити готово преполовљен, што ће довести до раста цијена основних прехрамбених намирница – хљеба, поврћа и меса.

"Више информација имаћемо након повлачења воде са засијаних површина и детаљнијег прегледа усјева кукуруза. Стручне службе Министарства на терену ће утврдити штету на пољопривредним културама", изјавио је Мирјанић за "Вечерње новости".

Он је навео да је основни проблем засићеност земљишта влагом усљед великих количина падавина, при чему су отежане основне агротехничке операције и истакао да је најугроженији кукуруз.

"Сјетва кукуруза планирана је на 140.000 хектара, али касни у појединим регионима и, према информацијама ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, до сада је засијано 70 одсто планираних површина. Према првим процјенама, поновну сјетву кукуруза потребно је обавити на око седам одсто планираних сјетвених површина", рекао је Мирјанић.

Мирјанић је нагласио да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске наставити да ратарима пружају финансијску и сваку другу врсту помоћи.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо

08.05.2014 17:34

Мирјаницу, да има овдје ВУЦИЦ, па да те упита, ста си ти урадио до сада да не би било толико стете, ста би му рекао?

ОДГОВОРИТЕ