Регистрација возила на 20 рата

Платежна моћ возача у БиХ све је скромнија, о чему свједочи и чињеница да регистрацију својих возила плаћају и на рате.

Босна и Херцеговина 08.05.2014 | 08:37
Регистрација возила на 20 рата

У предузећима која се баве овом услугом тврде да је овакав тренд присутан већ годинама те да има случајева да грађани своју обавезу испуњавају плаћајући је и на 20 рата, иако регистрација траје тек једну годину.


"Ми смо прва агенција која је почела обављати регистрацију моторних возила на рате, преко банака. С тим смо почели прије три године и радимо са доста банака. Све више људи долази и региструје ауто на рате. Нормално, једини узрок је криза. Има и оних који возило региструју на 20 рата, па им рата изађе, на примјер, 20 марака мјесечно", свједочи Младен Божић, директор предузећа СМБ Сарајево.


Да бројни возачи своје љубимце на четири точка региструју на више рата потврђује и Бојан Трубајић из бањалучке агенције ОБНТ, а он каже да се за такву погодност углавном интересују грађани који не раде.


"Заиста, ријеч је о људима који су махом незапослени и за њих је веома тешко да обезбиједе инструменте обезбјеђења такве врсте услуге. Назову људи и питају може ли на рате, а када их питам да ли су запослени, кажу да нису. Ја то не могу никоме дати на 'лијепе очи'. Код нас је возило могуће регистровати на девет рата и то тако што заинтересовани постигну договор са неком банком или микрокредитном организацијом", истиче Трубајић.


Да се криза дубоко укоријенила у новчаницима возача свједоче и у Удружењу за унапређење безбједности саобраћаја Бањалука.

Миленко Јаћимовић, предсједник тог удружења, каже да су им се бројни возачи у претходна три мјсеца обраћали и жалили да немају новца за регистрацију својих возила.


"Тражили су чак и да се изнађе могућност снижавања цијене регистрације. Ипак, појавиле су се осигуравајуће куће које нуде регистрацију на рате. То је добра ствар, јер тиме возачи могу лакше да региструју своје возило. То што аутомобил региструју и на рате показује да је ријеч о кризи у њиховим буџетима", оцјењује Јаћимовић.


Према његовим ријечима, данас се тако живи да возило више није луксуз, већ потреба, тако да, срећом, неке фирме излазе у сусрет возачима.


"Имате много осигуравајућих кућа које регистрацију нуде на 12 рата, тако да возачи успијевају да лакше преброде тешко економско стање", каже Јаћимовић.


Али рекло би се да кризе уопште нема када би се као једини параметар узео број регистрованих аутомобила у БиХ, који вртоглаво расте.


"Број први пут регистрованих возила у БиХ у прошлој години био је већи за чак 22,4 одсто у односу на 2012. годину", саопштено је из Агенције за статистику БиХ.


Укупан број регистрованих возила у БиХ за 2013. годину, како су саопштили из ове агенције, износио је 785.890, што је за 0,8 одсто више него у 2012. години.


Из ауто-кућа тврде да је резултат повећања први пут регистрованих возила у БиХ забиљежен због повећања увоза половних четвороточкаша.


"Прошле године смо имали пад и до 40 посто када је ријеч о продаји нових возила у БиХ, изузев неколико брендова који су можда одржали продају или забиљежили благи пораст", казали су недавно из Ауто-куће "Берлијета" из Високог.

Коментари / 0

Оставите коментар