Свјетске силе у потрази за несталим дјевојчицама

Светске силе, укључујући САД и Кину, придружиле су се нигеријским властима у потрази за више од 200 девојчица које је отела исламистичка група Боко Харам.

Свијет 08.05.2014 | 08:25
Свјетске силе у потрази за несталим дјевојчицама

САД, Велика Британија и Француска су упутиле у Нигерију своје специјалне тимове ради проналажења девојчица, пренела је агенција АФП.

Кина је обећала да ће Нигерији дати "сваку корисну информацију коју добије путем својих сателита и обавештајних служби".

Полиција је у среду понудила 300.000 долара за информације које би помогле у спасавању девојчица, отетих 14. априла у школи у Чибоку, у северној нигеријској држави Борно.

Екстремисти Боко Харам отели су 4. маја још 11 девојчица између 12 и 15 година из села Гвоза, недалеко од села Чибок.

Боко Харам је после тих отмица 7. маја напао град Гамбору Нгала на граници са Камеруном, а обласни сенатор Ахмед Зана саоспстио је да је 300 људи убијено.

Реаговање Нигерије на киднаповање наишло је на оштру критику јавности, укључујући активисте и родитеље отетих девојчица.

Група Боко Харам, чији назив на језику Хауса значи "Западно образовање је забрањено", током своје петогодишње екстремистичке активности усмртила је на хиљаде људи широм Нигерије, најмногољудније афричке земље.

Због тога се намеће питање да ли Нигерија има капацитет да се избори са насиљем, навела је француска агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар