Сточари на ивици пропасти

Домаћи сточари и прерађивачи меса, уз тренутно важећу увозну политику и у условима апсолутне неконкурентности, клизе на ивицу пропасти, а анализом званичних података лако се да закључити како на једну извезену тону меса из БиХ дође 11 увезених.

Република Српска 08.05.2014 | 07:38
Сточари на ивици пропасти

Прецизније говорећи, БиХ је прошле године увезла месо и кланичне производе у вриједности од 181.958.956 КМ, а истовремено је извезла 14.185.603 КМ.


Противвриједност увезеног меса у тонама је исте године била 45,22 милиона, док је износ извезеног меса био тежак 4,15 милиона, подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ из којих је видљиво да је месо протеклих година највише увожено из Холандије, Њемачке и Хрватске.


О томе колико критичну тачку је досегла домаћа производња и прерада меса говори ставка да је вриједност увоза меса прошле године била невјероватних 13 пута већа од извоза, док је претходне двије године ова пропорција котирала са седам напрема један, наравно, опет у корист увоза.


Према оцјенама стручњака, међу главним узроцима све снажнијег спољнотрговинског дисбаланса у области меса је губитак тржишта Хрватске након њеног уласка у ЕУ и дугогодишња неконкурентност.


Славко Стевановић, секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС, оцијенио је да лоша позиција домаћег сточарства и прераде меса траје већ дуже од десет година.


"Све то вријеме месо је немогуће извозити, с изузетком земаља ЦЕФТА", рекао је он. Стевановић је додао да се тек стварањем предуслова за извоз могу створити и могућности измјене овако неповољног спољнотрговинског биланса.


"Произвођачи се у оквирима ЦЕФТА боре с веома оштром конкуренцијом, те су због малих могућности углавном великим дијелом оријентисани на домаћа тржишта. Прошле године је главни узрок који је утицао на пад извоза био улазак Хрватске у ЕУ, јер је тиме створена баријера за могућност наставка извоза у ову земљу која је прије тога била саставни дио ЦЕФТА", каже он.


Констатовао је да домаћа месна индустрија није оријентисана ка извозу из простог разлога што немамо услове створене за извоз, и то прије свега институционалних  препрека, а конкуренција у земљама региона је таква да ми на тим тржиштима не можемо тражити излаз у извозу.


"С обзиром на то да су потрошачке могућности људи све ниже и ниже, они све више купују месо живинског поријекла", констатовао је он.


Десимир Живанић, предсједник Удружења живинара РС и власник Перадарске фирме "Живанић ДС", констатовао је да је чињеница да на домаћем тржишту све сиромашнији грађани све више купују пилетину, али да то у коначници није довело до веће потражње за домаћим бијелим месом.


"Продаја црвеног меса на домаћем тржишту је у односу на раније године преполовљена, али без обзира на то домаће живинаре посљедњих година гуши недостатак правих подстицаја, уз високе и неповољне кредите", рекао је он.


Живанић је додао како је довољно рећи да је протеклих година 15 кланица за живинско месо угашено, те да у РС тренутно ради само једна, "Перутнина".


"У тржишној утакмици велики гутају мале и нама је из године у годину то све јасније. Мислим да однос увоза и извоза меса ускоро неће бити један напрема 11, већ један на према 22, јер домаћи произвођачи у тренутним условима приближавања тржишта ЕУ и уплива огромних месних фирми пред нашу границу немају шансу", констатовао је он.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГРАДЈАНИН

08.05.2014 07:15

Нека пропадну,да нема увоза ови наси би под паролом "домаце" подигли цијену 50 %. Незасито гладни сељаци би узели последњи динар од градјана,треба им увести ПДВ за све сто продају као сто и ми на све плацамо у граду а немамо као они постицаје и премије ни на ста. Хоцемо и ми субвенције на струју,гас,воду итд. Доста висе сељацке дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ