Путину због Украјине расте популарност

Већина грађана Русије сматра Владимира Путина интелигентним, способним, искусним, одлучним и привлачним, показују резултати најновијих анкета, спроведених у јеку украјинске кризе и у време када председник Русије прославља 10 година на власти.

Свијет 07.05.2014 | 21:47
Путину због Украјине расте популарност

Испитивање јавног мњења, које је спровела независна агенција Левада, показује да је популарност шефа државе достигла 82 одсто, што је највише од 2010. године, пренео је Ројтерс.

Према анкети коју је спровела државна агенција ВТсИОМ, између 61 и 66 одсто Руса има поверења у Путина, а свега три одсто му не верује.

ВТсИОМ је навела да грађани Русије цене председника због, између осталог, његове одлучности, интелигенције, способности и искуства.

Осам одсто испитаника сматра Путина (61) привлачним човеком.

Путин се 2012. године вратио у Кремљ у трећем председничком мандату, пошто је претходно био премијер.

Популарност му је претходно била на врхунцу током прва два председничка мандата, од 2000. до 2008. године, у време када је Русија проживљавала привредни процват, али је због економске кризе опала док је био на челу владе.

После припајања Крима Русији 21. марта, Путин је, судећи према резултатима анкета, поново освојио срца својих суграђана, од којих већина осећа понос и радост, верује да је правда испуњена и сматра да је повратак полуострва означио враћање Русији традиционалне улоге светске силе.

Већина испитаника мисли да Москва има право да интервенише у бившим совјетским републикама како би заштитила тамошње руско становништво, док 34 одсто сматра да Русија нема то право, али ипак верује да је у случају Крима деловала у оквиру међународног права.

Свега четири одсто Руса мисли да је Крим незаконито анексиран и да је то била интервенција у сувереној држави, док 15 одсто мисли да припајање полуострва потврдује Путинову све упадљивију "авантуристичку" црту.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

08.05.2014 09:16

Видјећемо шта ће бити на сјевероистоку Украјине. Уколико се не заштити тамошњи руски народ мислим да ће се ово смањити иако ја то никако не бих волио.

ОДГОВОРИТЕ