Кинези хапсе Ким Џонг Уна

 

Пекинг намерава да смири ситуацију тако што би одсекла крила ратоборном лидеру у Пјонгјангу, али је нејасно да ли би инсталирали нову власт.

Свијет 06.05.2014 | 10:23
 Кинези хапсе Ким Џонг Уна

 

Највећи савезник Северне Кореје, Кина уверена је да владавина младог вође Ким Џонг Уна неће дуго потрајати. Тајни документи, који су процурили у јапанским медијима, откривају да је кинеска  војска почела да припрема планове за случај потпуног урушавања Кимова режима.

Сценарио је отприлике следећи: кинески војници би након колапса режима ухапсили комплетно севернокорејско вођство, док би у случају грађанских немира Кинези изградили прихватне центре због таласа избеглица. Државни врх би заправо био ухапшен због пружања заштите, али пре свега да би се спречило преузимање команде над Војском Северне Кореје.


Кинески генерали, у извештају захтевају појачан надзор те границе. Пекинг верује да ће страни елементи  подстаћи урушавање Уновог режима.

- Из искустава с урушавањем неких других диктатура, као што су СССР или Гадафијева Либија, можемо закључити да, што је режим тоталитарнији то је његов пад тежи, али и бржи, објашњава Јун Окумура, с јапанског Института за глобална питања, у изјави за лондонски Телеграф. Он је уверен да би Американци и Јужнокорејци спремно дочекали Кимов пад и да већ имају план за такав сценарио.

Јапански геополитички експерт подвлачи да је веома важно да су кинески тајни документи процурели у јавност и да се то догодило без знања Пекинга.

Окумура подсећа да је сличан документ процурео и пре 20-ак година, када се чинило да је режим покојног Ким Јонг-Ила, Уновог оца, на рубу пропасти.

Пре неколико дана Пекинг је упозорио Пјонгјангу због могућег четвртог нуклеарног теста, о коме се спекулише. Кина нема намеру да дозволи да јој пред кућом завлада хаос или рат. Кина је, такође, у прва три месеца ове године потпуно блокирала извоз нафтних деривата у Северну Кореју.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МАЉУГА

06.05.2014 09:01

ЗНА ЛИ НЕКО КАД ЋЕ ДОЋИ ПО ОВОГ ГЛАВОЊУ-БАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.05.2014 14:42

Па требало би овог пјетлица ставити на мјесто а не да се игра паметњаковица,било би паметно да Кинези одраде посао док се амери нису увукли уз Кину

ОДГОВОРИТЕ