Скупа ђурђевданска гозба

Новчаници православних вјерника који обиљежавају и славе Ђурђевдан 6. маја након набавке намирница за припрему трпезе остаће прилично празни, а многима који ће поводом овог празника дочекати госте ни цијела плата неће бити довољна.

Република Српска 05.05.2014 | 18:27
Скупа ђурђевданска гозба

Према рачуници коју су "Независне" направиле уз помоћ неколико грађана који ће већ од вечерас дочекивати госте, славска гозба ће домаћине у просјеку коштати око 750 марака.

Највећи трошак ће дефинитивно бити печено месо, које је уједно и традиционално када је ријеч о оваквим трпезама, а за које ће бити неопходно издвојити минимум 200 марака без обзира да ли се ради о прасетини или јагњетини.

С обзиром на то да се немали број домаћина одлучи да на столу понуди обје врсте овог печења, добар дио просјечне плате у РС, а која према званичним подацима износи 900 КМ, отићи ће само на ову ставку.

Иначе, пијачни барометар показује како је килограм свињског меса у протеклој седмици на пијацама у Републици Српској коштао од пет до 5,60 КМ, а јагњетине од 5,50 до 6,20 КМ.

"Ове године одлучио сам да умјесто јагњета припремим два мања прасета од око 22 килограма, што ће ме, гледајући на цијене на пијацама, коштати око 230 марака", казао нам је Д. Бојић из Кнежева/Скендер Вакуфа.

Месо с ражња није једино које ће бити пред гостима, јер без пите, шницле и сарме слава није препознатљива.

Ако се узме у обзир да се ови специјалитети праве углавном од телећег меса које, без кости, кошта око 18 КМ по килограму, џеп ће остати "плићи" за око 100 марака.

Ништа мање неће требати издвојити ни за пиће пошто гајба пива у просјеку кошта око 15 марака, што је, уз разне сокове, неизоставна ставка.

У которварошкој породици Петрушић, у којој је запослено двоје укућана, једна плата ће бити потрошена за славу, док ће се с оном другом преживљавати до краја маја.

"Цијела моја плата отишла је за славу, док ћемо се од женине прехрањивати до сљедећег првог у мјесецу", казао је Драженко, глава куће, уз напомену да је његова плата, која ће бити потрошена, већа од женине.

Само за колаче утрошена је петина "ђурђевданског буџета" ове куће.

"Репроматеријал за колаче коштао нас је око 150 марака. Од посластица пред гостима ће се наћи седам врста сувих колача и торта", казала нам је његова супруга Александра.

Српска православна црква прославиће сутра Светог Великомученика Георгија - Ђурђевдан, у спомен на дан када је овај светитељ пострадао 290. године нове ере.

Георгије је рођен у другој половини Трећег вијека у Малој Азији и као веома млад постао је војвода у војсци римског императора Диоклецијана.

Диоклецијан је бацио Георгија у тамницу и осудио га на најтеже муке, јер је
бранио хришћанску вјеру и противио се прогонима хришћана.

Видјевши да муке не моге да сломе ни тијело ни Георгијеву вјеру, Диоклецијан је одлучио да га помилује под условом да принесе жртву римским божанствима.

Георгије је на кипу, којем је требало да принесе жртву, начинио крсни знак, након чега се статуа многобожачког идола распрснула.

Видјевши ово, Диоклецијанова жена Александра је узвикнула: "И ја верујем у Георгијевог Бога!", на шта Диоклецијан нареди да им буде одрубљена глава, што је и учињено.

Осим Ђурђевдана, овом светитељу се чини помен и 16. новембра - на Ђурђиц, дан преноса моштију у цркву у Лидији, Георгијевом родном мјесту.

На иконама Свети Ђорђе се представља у војводској одежди на коњу /Ђурђевдан/ или стојећи /Ђурђиц/, како убија аждају, са женским ликом у позадини.

Ђурђевдан је у српском народу празник са највише обичаја, који се разликују по садржини од региона до региона.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бибер

05.05.2014 09:56

Слава је кољиво и свијеца а све остало је ствар могуцности.Ми смо инаце склони претјеривању!

ОДГОВОРИТЕ