“Пребијање” дугова за спас привреде

Регистрација учесника Јединственог система за мултилатералне компензације и цесије, који треба да омогућити законски регулисано "пребијање" дугова у циљу побољшања ликвидности домаће привреде, оквирно би требало да стартује од почетка јуна ове године, док је прва обавезна компензација планирана за октобар ове године, потврдили су из Бањалучке берзе.

Република Српска 05.05.2014 | 08:18
“Пребијање” дугова за спас привреде

Међутим, уколико се све буде одвијало предвиђеном динамиком, постоји могућност да већ у августу, прије обавезне, буде организована и добровољна мултилатерална компензација, од које сви учесници у овом процесу очекују да смањи потраживања привреде у Републици Српској и тако је поведе ка ликвидности.

Поред тога, треба рећи да већ сада постоји велика заинтересованост привредника, који у све већем броју траже информације о почетку коначне успоставе овог система.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, рекао је да је тешко оцијенити колико тачно успостава система за мултилатералне компензације и цесије може утицати на смањење износа краткорочних потраживања привреде у Републици Српској, која су фактички као два буџета Српске.

"Међутим, сигурно је да ће тај износ дјелимично бити смањен успоставом тог система", рекао је Благојевић.

Он је додао да су до сада имали велики број упита привредника, наводећи да постоји велика заинтересованост приведе да се преко тог закона управо ријеше нагомилана дуговања, односно потраживања која међусобно имају.

Милан Божић, директор Бањалучке берзе, рекао је да је Берза, у складу са законом, утврдила Нацрт упутства којим се детаљније уређује јединствени систем за мултилатералне компензације и цесије.

Према његовим ријечима, у наредном периоду, тачније од маја до јула, планирано је повезивање банака, берзанских посредника и рачуноводствених агенција са системом, а у периоду од маја до августа едукација учесника система.

"Прва обавезна мултилатерална компензација планира се за октобар ове године, а детаљан распоред у вези са учешћем у овој компензацији утврдиће се посебном одлуком Владе РС", рекао је он.

Милош Тодоровић, из Удружења економиста РС - СWОТ, казао је да је сасвим сигурно да таква врста аранжмана треба да се уради.

"Сигурно је да би успостава тог јединственог система требало да допринесе томе да се смање потраживања привреде, али у ком износу, не знам, мада мислим да ће то Влада радити дозирано", казао је он и додао да се нада да ће овај процес заживјети и да ће се радити у континуитету, јер, како је оцијенио, "без тога и сличних потеза привреда буквално дише на шкрге".

Подсјећамо да је Народна скупштина РС, крајем фебруара ове године, усвојила Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, којим се уређује правни оквир за њихово спровођење и продају потраживања у РС, а гдје организатор система може бити берза.

Како је тада наведено, разлози за доношење овог закона садржани су у потреби побољшања ликвидности реалног сектора Републике Српске.

Мултилатерална компензација представља начин престанка потраживања и обавеза учесника који су пријавили своје обавезе, при чему учесници не морају бити истовремено у дужничко-повјерилачком односу, али имају потраживања и обавезе према најмање једном од учесника у "кругу".

Поред тога, мултилатерална цесија је вишеструко сукцесивно уступање одређеног потраживања између учесника, при чему се обавезе учесника који су уступили потраживање гасе, а предметно потраживање преузима крајњи пријемник.

Коментари / 0

Оставите коментар