Украјини пријети судбина Југославије

Европска унија починила је тешку грешку када је пред Украјину ставила избор да се одлучи или за ЕУ или за Русију, пише у њемачком издању "Wалл Стреет Јоурнала".

Свијет 05.05.2014 | 15:18
Украјини пријети судбина Југославије

Аутор текста истиче да искуство из бивше Југославије, са којом, како наводе, Украјина има сличности, показује да увијек када земљу подијељену изнутра ставите пред избор "или или" нужно слиједе унутрашње напетости.

У листу подсјећају да име Украјина долази од истог коријена као Крајина у Хрватској, гдје је такође из сличног разлога дошло до сукоба између Срба и Хрвата.

Наводе и да ријека Дрина представља некадашњу границу између Источног и Западног Римског царства, а да су касније тај регион заузеле Османлије, што је, како истичу, допринијело комплексности и сукобима међу локалним становништвом које је ту живјело.

"Зато није нимало случајно да је управо у БиХ дошло до најкрвавијих сукоба током југословенског рата", наводе.
Подсјећају да је у Југославији, исто као и у Украјини, Други свјетски рат додатно закомпликовао односе међу локалним становништвом јер је дио био за Нијемце, а дио се борио за ослобођење од њемачке окупације.

Због унутрашњих комплексности и историјског насљеђа је потребно, како пише "Wалл Стреет Јоурнал", пронаћи рјешење у федерализацији Украјине, чиме би се пребродиле унутрашње напетости.

"Ако се жели да Украјина не заврши као Југославија, земља се мора тако организовати да буде мост између Русије и Европе уз мото: 'Превладајте унутрашње подјеле мостом између Истока и Запада.' Ако тако поставимо ствари, Украјина може изградити однос са ЕУ, а истовремено очувати историјске везе са Русијом", наводи се у "Wалл Стреет Јоурналу".

Коментари / 0

Оставите коментар