Американци желе смедеревску жељезару

Америчка „Есмарк стил група“ заинтересована је стратешко партнерство у Железари, али се још увек очекује конкретна понуда.

Србија 03.05.2014 | 19:58
Американци желе смедеревску жељезару

Сазнаје се да је “Есмарк” изразио озбиљну заинтересованост за рад са Железаром, па и за њено преузимање. Власник ове фирме Џим Бучард потиче из породице из Питсбурга која је чувена по пословима са челиком. Наиме, и његов отац био је извршни директор једне од познатијих америчких челичана.

“Есмарк” запошљава 450 људи, а има годишњи обрт од око 400 милиона долара.

Осим представника „Есмарка“, који су претходних дана посетили челичану у Смедереву, а затим накратко разговарали и с представницима Министарства финансија, за сарадњу са железаром заинтересован је и британско-аустријски фонд „Вествуд“. У разговорима претходних месеци с представницима Владе у Београду било је речи о инвестицијама у железару вредним 450 милиона долара.

У фонду размишљају да ли би у железари били једини власник или би понудили да уђу у стратешко партнерство с Владом Србије - тврди извор „Блица“ из Немањине 11 и напомиње да се одлука о уласку у званичне преговоре с фондом још чека.

Већ дуго се о заједничком улагању у Железару Смедерево разговара и с руским „Урал вагон заводом“. Руси су, иначе, и једини који су званично саопштили да су заинтересовани за нашу челичану.

У сваком случају, како је потврђено из Владе Србије, у наредном периоду ће се интензивирати разговори са свима који су показали интересовање за улагање у железару.

- Направљен је конкретан план за железару. Наредних неколико месеци челичана у Смедереву ће наставити да ради упркос губицима. У том периоду разговараћемо са свим компанијама које су заинтересоване за куповину или стратешку сарадњу са железаром. Уколико у догледно време не уђемо у конкретне преговоре с неком од тих фирми, покушаћемо да активирамо неке друге инвестиције у Смедереву које би омогућиле да се сви они који данас раде у железари запосле. Те инвеститоре подржали бисмо и финансијски, субвенционисањем сваког новоотвореног радног места с неколико хиљада евра - објашњавају у Немањиној 11.

Од одласка „Ју-Ес стила“ из Смедерева 2012. године до данас, из буџета је дато 170 милиона евра како би се омогућило пословање. Премијер Вучић је израчунао да је то као да је сваком раднику железаре дато 34.000 евра за две године. За наставак производње 2014. потребно је још 23 милиона евра.

Коментари / 0

Оставите коментар