Кафу нагризли инсекти, а шунка пуна фосфата

Републички инспектори за храну стопирали су лани продају око 232 тоне прехрамбених артикала из увоза, код којих су пронашли низ неправилности.

Република Српска 03.05.2014 | 11:50
Кафу нагризли инсекти, а шунка пуна фосфата

Рампу су, примјера ради, спустили за пошиљке пилећих виршли из Македоније и пуреће шунке из Хрватске, због повећаног садржаја фосфата, који могу изазвати озбиљне здравствене компликације.

Такође, код шумећих таблета из Њемачке утврђено је да декларација није у складу са прописима РС.

"Код пошиљке кафе у зрну из Италије утврђено је да су зрна оштећена инсектима, а пошиљке киселог врхња и милерама из Словеније биле су микробиолошки неисправне.

Код пива поријеклом из Словеније утврђено је да је рок употребе нејасно означен, односно избрисив.

Воћни сок поријеклом из Србије није био исправан, јер удио воћа није био у складу са декларисаним", истичу из Републичке управе за инспекцијске послове.

Инспектори храну "чешљају" у два сегмента и то приликом увоза, као и у унутрашњем промету.

"Када говоримо о увозу, свака пошиљка хране коју увозимо у РС мора пратити потребна документација која укључује и доказ овлаштеног органа земље извознице да је производ исправан", истиче Душанка Макивић, портпарол Републичке управе за инспекцијске послове.

Она додаје да се, поред провјере документације, врши и узорковање производа за лабораторијску анализу здравствене исправности.

Тако је, наглашава Макивићева, лани инспекција приликом увоза прегледала 60.419 пошиљки хране, од којих је узето 4.017 узорака за лабораторијску анализу.

"На основу прегледа и резултата анализа код 101 пошиљке утврђене су неправилности. Након отклањања недостатака на декларацијама 53 пошиљке су пуштене у промет, док је по налогу инспектора 10 пошиљки враћено пошиљаоцу, а 38 их је уништено", прецизира Макивићева.

Сваку пошиљку хране која се увози мора пратити потребна документација.

Према њеним ријечима, утврђене неправилности најчешће су се односиле на непотпуне декларације те микробиолошку и хемијску неисправност.

"Неправилности су утврђене код пошиљки месних производа, кондиторских производа, алкохолних пића, воћних сокова и освјежавајућих пића, додатака прехрани, зачина и друго", кажу у инспекцији.

У удружењима за заштиту интереса потрошача оцјењују да су ови показатељи доказ да купци треба да обрате пажњу када бирају артикле које ће конзумирати.

"Код нас се иначе покушава пласирати роба која не може 'проћи' у земљама гдје се производи. Ми баш и немамо механизме који могу да заштите потрошаче, тако да су они препуштени сами себи. Они треба да гледају и да прате шта купују, а на сваку уочену аномалију потребно је да о томе обавијесте инспекцију", савјетује Зоран Бановић, координатор за рад са потрошачима у Удружењу грађана "Дон" Приједор.

Нису пољопривредници изненађени показатељима о спорним производима, а Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, тврди да је списак и већи.

"Код мортаделе из Словеније утврђено је да има пуно недозвољених супстанци. Када је провјерено да ли та мортадела, када се продаје у Словенији, има исте састојке као код нас, показало се да нема, и да је то 'специјално' произведено за БиХ".

"То нам говори да све смеће завршава овдје. Иначе, како би се могло десити да је псећа храна јефтинија од одређених врста кобасица", пита се Усорац.

Рампа спуштена за:

•        Виршле из Македоније
•        Врхње и милерам из Словеније
•        Пиво из Словеније
•        Воћни сок из Србије
•        Шумеће таблете из Њемачке
 

Коментари / 0

Оставите коментар