На данашњи дан уништена зграда ТВ Нови Сад

На данашњи дан прије 15 година НАТО бомбардери су разорним пројектилима уништили зграду некадашње Телевизије Нови Сад, смјештену на локацији Мишелук уз десну обалу Дунава.

Србија 03.05.2014 | 11:30
На данашњи дан уништена зграда ТВ Нови Сад

Радио-телевизија Војводине /РТВ/ вечерас ће специјалном емисијом "Бомбе и ожиљци" подсјетити јавност на драматичне дане рата и бомбардовања града од најмоћније војне алијансе на свијету, као и на професионализам радника Телевизије Нови Сад.

Они су упркос немогућим условима ипак успијевали да емитују програм и телевизијском сликом предоче свијету сав ужас невиђеног разарања "Милосрдног Анђела", како је НАТО цинично назвао своју војну операцију на тадашњу СРЈ.

Западна војна алијанса је у току 78 дана бомбардовања Србије још четири пута својим пројектилима погађала и потпуно уништила нову и стару зграду, као и дио опреме новосадске телевизије.

Истовремено, уз непрекидну производњу програма, новинари и техничари, спасавали су из разорене зграде драгоцјену радиотелевизијску опрему и документацију.

Срећом, приликом бомбардовања зграде ТВ Нови Сад нико од запослених није погинуо, нити је био повријеђен.

Од дана када су пројектили НАТО бомбардера срушили велелепну зграду, та телевизија свој посао и данас обавља у подстанарским просторијама.

Причињена материјална штета згради Телевизије Нови Сад је огромна и по многим процјенама она никад неће бити надокнађена.

Специјалну емисију "Бомбе и ожиљци" припремила је Редакција документарно-образовног програма, а биће емитована вечерас у 21.10 часова на Првом програму РТВ-а.

Телевизија Нови Сад данас је организациони дио Медијског јавног сервиса Војводине.

Током 78 дана НАТО бомбардовања СРЈ погинуло је 2.500 људи од чега 79 дјеце, 12.500 људи је теже и лакше рањено, а нанесена штета процијењена је на 30 милијарди долара.

Коментари / 0

Оставите коментар