Све тежи положај новинара у БиХ

Положај новинара у БиХ из године у годину је тежи, а изузетно одговоран и друштвено значајан посао се не цијени у оној мјери у којој би требало, поручују новинари и удружења која их окупљају, а поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија.

Босна и Херцеговина 03.05.2014 | 17:48
Све тежи положај новинара у БиХ

Из Удружења новинара РС поручили су како велики број новинара ради у економски отежаним условима, што директно утиче на рад медија, па су у складу с тим упутили позив представницима свих политичких странака и међународних организација које дјелују у БиХ, да досљедније раде на унапређењу слободе медија и штите право новинара на несметан рад и приступ информацијама.

"Само слободни и независни новинари и медији могу одговорније и професионалније радити овај, друштвено важан и тежак посао, без утицаја и притиска политичких, економских или других центара моћи", стоји у саопштењу.

Они су позвали све колеге и медије да их обавијесте о сваком виду притисака којима су изложени у вршењу својих задатака.

Из Савеза синдиката РС, кажу како су запослени у овој области свакодневно изложени притисцима, пријетњама, увредама и уцјенама, што овај одговоран посао чини још сложенијим.

Иначе, један од првих који је новинарима честитао овај дан је Питер Соренсен, шеф Делегације ЕУ у БиХ, који је поручио како су слобода изражавања и слобода медија основни стубови доброг управљања и политичке одговорности у демократским друштвима.

"Ако нема слободних медија који раде према професионалним и етичким стандардима, грађани су лишени уравнотежене и поуздане информације, подржане чињеницама. Уз помоћ слободних медија, разумијемо и разматрамо наше мјесто у свијету и у заједници", казао је Соренсен.

Истакао је да су обезбјеђивање слободе изражавања и слободе медија кључни приоритети за ЕУ и кључни аспект процеса интеграције у ЕУ земаља западног Балкана, укључујући БиХ.

Милорад Додик, предсједник РС, у својој честитки истакао је како је РС створила оквир за професионални, независни и слободни рад медија, који ће увијек имати пуну подршку институција.

"Желим да медији у РС професионално и одговорно обављају свој посао, а да њихово извјештавање буде у интересу јавности и истине", истиче се у честитки.

Честиткама се придружила и премијер РС Жељка Цвијановић, уз поруку како су слободни медији предуслов за изградњу демократског друштва.

"У име Владе и своје име, упућујем искрене честитке, са жељом да ваш рад у наредном периоду обиљеже бољи професионални услови рада", казала је она.

Иначе, међу 12 европских земаља које су проглашене дјелимично слободним према извјештају "Фреедом Хоуса", БиХ је забиљежила најлошије оцјене у посљедњих 10 година, и доспјела на 103. мјесто, чиме је, уз Македонију, најлошије рангирана земља у региону.

Коментари / 0

Оставите коментар