Помјерена граница ступања у брак

У Републици Српској је у прошлој години склопљено 5.467 бракова, или више за 141 него у 2012. години, подаци су Републичког завода за статистику.

Република Српска 02.05.2014 | 10:34
Помјерена граница ступања у брак

Стопа нупцијалитета у Српској у прошлој години била је 3,8 склопљених бракова и у односу на претходну годину је нешто већа.

У Српској је у прошлој години настављен тренд као у претходним годинама, гдје је највећи број склопљених бракова био склопљен између младожења и невјеста са држављанством БиХ. Укупан број таквих бракова био је 5.056 или 92,5 одсто од укупног броја склопљених.

У прошлој години било је 388 склопљених бракова у којима су невјесте имале страно држављанство, као и 23 брака гдје су младожење биле са страним држављанством.

Просјечна старост при склапању брака за младожењу у прошлој години била је 31,7 година и у односу на 2012. годину порасла је за 0,2 године.

Просјечна старост невјесте при склапању брака у прошлој години повећана је у односу на 2012. годину за 0,3 године, и износила је 28,1 година.

Невјесте у Републици Српској раније склапају брак од младожења, а највише је то заступљено у старосној групи од 15 до 19 година, гдје невјесте око десет пута више склапају брак од младожења.

У Републици Српској је евидентно одгађање ступања у брак, и за а младожење и за невјесте.

Уочава се све веће приближавање западноевропском типу брачности, који се одликује све каснијим уласком у брак и одгађањем брака, што опет доводи до смањеног наталитета и самим тим појаве све чешћег негативног природног прираштаја, те смањења броја становника појединих подручја.

У прошлој години у Српској било је 890 разведених бракова, односно разводи се сваки шести брак. Највећи број развода је у периоду од 15 и више година трајања брака, те у групи трајања брака од пет до девет година.

Коментари / 0

Оставите коментар