25.000 обољело од псоријазе

У Републици Српској, према процјенама, око 25.000 људи болује од псоријазе, а лијечење једног обољелог мјесечно кошта 400 КМ, рекао је Срни предсједник Удружења псоријатичара Српске Богдан Зрнић.

Република Српска 02.05.2014 | 09:39
25.000 обољело од псоријазе

Према његовим ријечима, претпоставља се да само у Бањалуци има око 10.000 потенцијално обољелих, али је до тачне евиденције немогуће доћи зато што се обољели стиде своје болести и скривају је.

"Циљ нашег удружења је да што више људи окупимо и станемо иза њих, те да заједно покушамо рјешавати проблеме, од којих су највећи набавка лијекова, те проблеми при запошљавању", истакао је Зрнић, додајући да се псоријаза јавља у свим узрастима, али најчешеће од 30. до 50. године, те да чешће оболијевају жене.

Зрнић тврди да псоријаза најтеже пада младима, јер је то озбиљан козметички дефект, које је често препрека при запослењу.

"Због тога Удружење настоји да у разговору са послодавцима објасни да то није прелазно обољење, већ генетско, које се насљеђује од родитеља. Обољели су интелектуално и ментално потпуно здраве особе, које имају право да раде осмочасовно радно вријеме без икаквих бенефиција", навео је Зрнић.

Он је додао да обољели једино не смију да буду изложени високој температури, или да раде у прљавим просторијама.

"Тим људима се мора прићи на један посебан социјално - економски начин. Имамо породица у којима су обољели родитељи и двоје дјеце и њима мјесечно само за лијечење треба 2.000 КМ. Таквим људима настојимо максимално помоћи", рекао је предсједник Удружења.

Много је, тврди Зрнић, постигнуто и са младим људима, који су били затворени, повучени у себе, а Удружење их је спојило са оним људима који имају исте тегобе и с којима се одлично разумију.

Зрнић наглашава да је Удружење у јануару провело анкету у Бањалуци, у којој је тек сваки девети испитаник знао шта је псоријаза, док је тек сваки дванаести био потпуно сигуран да то није заразна и прелазна болест.

"Оно што је анкета показала јесте да се и образовани и необразовани са једнаком одбојношћу односе према обољелима од псоријазе и сличних неинфективних кожних болести", напоменуо је Зрнић.

Зрнић је нагласио да је обољелима од огромног значаја било лијечење у бањи "Кулаши" код Прњавора, гдје су два третмана од по 15 дана давали одличне резултате, али да им је због проблема у бањи то онемогућено.

Он је додао да Удружење дјелује на простору цијеле Републике Српске, да има више од 1.000 чланова, организованих у 10 подружница, и да су једино такво удружење у БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар