Више од 3000 дјеце погинулих бораца без посла (ВИДЕО)

У Републици Српској око 150.000 незапослених. Све мање радних мјеста тако да они који раде су принуђени да ћуте и трпе самовољу послодаваца, истичу у Савезу синдиката Републике Српске. Иако је ситуација тешка, радници за Први мај неће организовати масовне протесте.

Република Српска 30.04.2014 | 23:00
Више од 3000 дјеце погинулих бораца без посла (ВИДЕО)

"Доста људи је остало без посла управо због тога што су тражили неко своје право или скретали пажњу послодавцима на неке неправилности према радницима, а то већина послодаваца не воли. У пракси ја сам имао случај да је врстан радник отпуштен, а када сам питао послодавца зашто, он је одговорио да радник пуно прича", рекао је у емисији "Изазови" БН телевизије Небојша Андрић из Синдиката регије Бијељина.

Што се тиче радничких права, Андрић сматра да живимо у робовласничком друштву.

"Радник мора да ринта, да ради и дешава се да у Синдикат дође радник и каже да није примио плату шест мјесеци. Кад позовем газду, он ми каже да нема новца да плати раднике, а истовремено његова дјеца возе мерцедесе, купује станове на мору, а за те раднике нема. Онда се питам докле смо стигли", каже Андрић.

Из Удружења породица погинулих бораца указују да дјеца из ове категорије, иако би требали да имају приоритет при запошљавању, заборављена су од овог друштва.

"На Заводу за запошљавање Српске имамо 3247-оро незапослене дјеце, од тога је 2000 од 18- 40 година старости. Шта и ако почне да ради са 40 година, кад ће зарадити пензију, како да оснује своју породицу", истакао је Жарко Радић из Организације породица погинулих бораца Бијељине.

Дејан Ћосић, дипломирани антрополог и ентолог, већ 5 година безуспјешно покушава да дође до сталног запослења. Тврди да ако немаш рођачку везу или партијску књижицу ниси добро дошао.

Политичке партије су као Заводи за запошљавање у којима је важна партијска лојалност а не стручност, што ово друштво води у све већу пропаст, тврди Ћосић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејан.079

01.05.2014 07:12

Чули смо и нека интересантна признања, господин са лијеве стране до водитељке, исприча анегдоту о кћерки палог борца која га је молила за посао, па је он преко тамо неких људи погурао "ствар" и она је успјела доци до посла?! Својом рекламом показао је докле сеже бахато понашање, какво је ово друштво, човјек јавно признаје да је ургирањем неко добио посао, са друштвено одговорног аспекта али поготову правног, то је очигледно кршење Закона, дотични не каже да ли су бар расписали Конкурс за ту позицију? Макар формални, како сви остали раде? Сви ми који дуже вријеме тражимо посао знамо да аплицирања на Конкурсе немају везе са запослењем него формом, а радна мјеста која су тражена не постоје, већ су попуњена. Из искуства, само у посљедњих пола године био сам на 5-6 таквих, позову они и на тестирања, разговоре и сл. тек кад одеш сазнаш да је попуњено или неко од старих радника има свог човјека, па је ствар ријешена или је партијски, или већ мјесец дана ради... Да, ријеч је и о приватним предузећима и организацијама. О Јавним: Град Приједор расписао Конкурс за 17 позиција у јануару, још нема никаквог одговора, само случајно сазнање да људи који су без Конкурса доведени као приправници прије 3-4 године и Уговори им се продужавају сваких 2-3 мјесеца, сад треба да потпишу за стално, па је то та формалност због које је расписан Конкурс! Три дана сам гањао папире - низашта. Радницима који зарадјују бар просјечну плату у РС желим сретан 1. Мај, осталима желим пуно среће у октобру, кад немају храбрости ни данас изаћи на улице, не знам да ли су шта и заслужили!

ОДГОВОРИТЕ