Шта мучи најбогатије држављане на свијету?

Нафта и гас учинили су Катар најбогатијом земљом на свету - довољно богатом да на стадионе и инфраструктуру за Светски фудбалски куп 2022. потроши 200 милијарди долара.

Свијет 01.05.2014 | 07:51
Шта мучи најбогатије држављане на свијету?

Би-Би-Си (ББЦ) пише да буквално неограничено богатство ипак није донело "потпуну срећу" малом емирату, пошто доноси и друштвене промене које се не свиђају свима.

Крајем априла, температура је у Дохи још пријатна, па се породице опуштају у поподневним сатима уживајући на осунчаном шеталишту на обали Персијског залива. Лето у Катару траје од маја до септембра, а температуре свакодневно прелазе 38 степени Целзијуса, често достижу и 47.

Панорама главног и највећег града Катара много се променила у последњих неколико година: куле од челика и стакла "израсле" су као вештачка шума у пределу на којем је некада била само пешчана обала.

"Постали смо урбани", примећује за ББЦ др Калтам ел Ганим, професор социологије на Катарском универзитету: "Наш друштвени и привредни живот се променио - породице се све више одвајају, потрошачка култура је превладала".

Катар је најбогатија земља на свету, са БДП по глави становника од чак 102.000 долара. Следе Лихтенштајн (89.000), Бермуди (86.000), Макау (82.000) и Луксембург (78.000).

Према подацима ЦИА, отприлике 14 одсто домаћинстава у Катару су доларски милионери, а 2013. је незапосленост била свега 0,1 одсто.

Пре мање од једног века, Катар је живео у крајњем сиромаштву, да би данас постао лидер у богатству.

Искоришћавање енергетских извора започело је четрдесетих година прошлог века, а пре тога, Катарани су живели од риболова и вађења бисера.

Катар располаже трећим светским резервама природног гаса, а залихе нафте су 15 милијарди барела.

Образовање је бесплатно, као и здравствена заштита. Послови су гарантовани, као и становање. Вода и струја су бесплатни.

У Катару не постоји порез - не плаћају га ни странци.

Ти подаци су јасни. Ствар која је мање јасна је колико су тако брзе промене утицале на друштвени живот.

ББЦ примећује да се у Дохи на сваком кораку "осећа притисак". Град је велико градилиште, у којем су целе области у изградњи, или срушене због нове изградње. Због саобраћајних гужви, грађани све више времена проводе ван куће и та атмосфера ствара стрес.

По извештајима локалних медија, данас се 40 одсто катарских бракова завршава разводом. Више од две трећине грађана, одраслих и деце, пати од гојазности.

У друштву у којем држављани Катара чине мањину - однос странаца и домаћих је отприлике седам на један - староседеоци кажу да расте фрустрација младих да им странци узимају најбоље послове.

Од укупно 1.800.000 становника, само 280.000 су Катарани. Како су писале београдске "Новости", у Катару живи и ради и око 2.000 грађана Србије.

Држављани дозволу за изградњу куће добијају "за трен ока", а држава им касније рефундира половину трошкова градње. Ипак, само држављани могу да поседују куће, јер је забрањена продаја земље странцима.

За странце је, пак, изграђено вештачко острво код Дохе, Перла, где станови - које странци могу да купе - коштају и до пола милиона долара.

У трци за развојем, ипак, све су јача осећања да је нешто важно изгубљено, примећује ББЦ.

Живот просечне катарске породице потпуно се променио. Децу углавном одгајају дадиље са Филипина, из Непала, Индонезије, а повећава се културолошки и генерацијски јаз.

Ум Калаф, жена од шездесетак година чије је лице скривено иза традиционалног вела, каже за ББЦ да је живот био "прелепо једноставан" у њеној младости. Сада, изгубљена је та "породична интима", додаје.

Катар је апсолутистичка монархија, којом још од средине 19. века влада династија Ал Тани - која је "испратила" бахреинске, османлијске и британске владаре, да би земља стекла независност 1971. године.

Од прошле године, шеф државе је осми емир Катара, Тамим бин Хамад ал Тани. Најмлађи арапски лидер, који има 34 године, пита се за све и забрањена је било каква критика на његов рачун - укључујући медије.

Кад је реч о медијима, седиште светски позната мреже "Ал џазира" је у Катару.

Алкохол је у Катару дозвољен - у одређеним зонама. Такве зоне ће се током Светског првенства у фудбалу звати "зоне за забаву".

Катар има само једног копненог суседа - Саудијску Арабију, с којом има потписан одбрамбени споразум. У Катару постоји и ваздушна база за америчку и британску војску. Ипак, како је писао "Њујорк тајмс" позивајући се на процуреле дипломатске депеше, Катар је имао "најлошије резултате" кад је реч о борби против тероризма.

Истовремено, великодушни емират је увек расположен да финансира различите "побуњеничке" и исламистичке покрете: Хамас на Блиском истоку, Муслиманску браћу у Египту, побуњенике широм арапског света током Арапског пролећа, писали су западни медији.

Катар је прва арапска земља која је добила организацију Светског купа.

Апсолвенткиња новинарства Маријам Дахруџ примећује да, како се приближава Светски куп, људи се у Катару плаше: "Ођедном, цео свет жели да нас види. Ми смо затворено друштво, а они желе да дођу и донесу своје различитости. Како онда ми да изразимо наше вредности?"

И ту фудбалску причу, међутим, прате контроверзе са, наравно, пуно новца. После написа листа "Телеграф" о могућој куповини првенства, истражитељи Фифе започели су истрагу: лист је, наиме, објавио да су бивши потпредседник Извршног одбора ФИФА Џек Ворнер и чланови његове породице добили скоро два милиона долара од фирме која је учествовала у кандидатури Катара за првенство.

Катар је 2010. добио организацију Светског купа, а до тада се никад репрезентација те земље није квалификовала ни за једно финално међународно фудбалско такмичење. Критичари овог избора питали су се и како ће врела клима утицати на наступе играча, па је предлагано и да се такмичење одржи током зиме.

Истрага ФИФА о случају избора Катара још је у току, а емир је одлучан да до 2022. претвори Катар у "земљу из бајке". Заправо, мала држава, од нешто више од 11.000 квадратних километара, већ изгледа бајковито.

Како су писале "Новости", у екстравагантном Катару постоји фудбалски стадион Халифа са еркондишном, клизалиште које ради и на 45 степени, базен за коње, шопинг мол који је савршена реплика Венеције. У шали се обично каже да је држављанин Катара који има једну кућу, један ауто и једну жену - сиромашан човек...

Фармер Али ел Џехани служи гостима топло, пенушаво камиље млеко и, а сматра да се развој Катара - како преноси за ББЦ - одвија пребрзо:

"Некада - кад си се богатио ако радиш, а ниси ако не радиш - било је много боље."

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

01.05.2014 11:11

Вишак новца

ОДГОВОРИТЕ