9 разлога због којих никад нећете бити богати

Постоји максима која каже да се богатство одржава три генерације у једној породици. Једна стекне, друга троши, а трећа докрајчи. Наравно, постоје и изузеци од овог правила. Према неким стручњацима, постоји много потенцијалних милионера, а да би то постали, морају да искорене неке лоше навике. Према финансијским стручњацима, никад нећете постати богати ако имате неку од следећих навика:

 

Занимљивости 29.04.2014 | 09:39
9 разлога због којих никад нећете бити богати

1) ПРЕТЕРАНО ТРОШЕЊЕ - Ако уживате у трошењу новца, нисте једини. Према једном новом истраживању, 52 одсто људи претрано троши из навике, а многи од њих узимају од онога што су уштедели, док се 22 одсто њих ослања на своје кредитне картице. Ако сваког месеца потрошите сав свој новац, немате баш неке шансе да постанете богати. Почните да обраћате пажњу на то на шта вам новац сваог месеца одлази, видите где можете смањити трошкове и направите реалистичан месечни буџет који ће вам омогућити да платите своје рачуне и уштедите.

2) НЕДОВОЉНА ШТЕДЊА - Веома мали број људи заправо уме да штеди, а то би требло да вам буде приоритет ако желите да будете богати. Све што можете, одвајајте на страну, кадгод вам ненадано остане вишак новца.

3) ИМАТЕ ПРЕВИШЕ ДУГОВА - Одређени дугови су добар предуслов за финансијски успех, као на пример куповина некретнина или покретање посла, али неки дугови нису. Када враћате дугове, враћате прво оне са највећим каматама.

4) НЕМАТЕ ПЛАН - Без јасно дефинисаног плана не можете постати богати. Можда вам прављење финансијског плана звучи тенденциозно, али не мора да буде и лако се можете навићи на то.

5) НЕМАТЕ ФОНД ЗА ХИТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ - Стручњаци тврде да морате да имате фонд за хитне случајеве у који сте прилагали бар последњих шест месеци. Живот је непредвидив, па када нисте осигурани на овај начин, незгодна ситуација може да прерасте у катастрофу.

6) ПОЧЕЛИ СТЕ КАСНО - Време брзо пролази. Баш као и код вежбање, најтеже је почети. Чак и ако имате дугове, мала примања и много трошкова, можете уштедети бар мало.

7) ВИШЕ СЕ ЖАЛИТЕ НЕГО ШТО СЕ ПРЕДАЈЕТЕ - „Не зарађујем довољно“, „Живот је превише скуп“, „Нема шансе, никад се нећу извући из дугова“ – ако ово често мислите или говорите, прстаните. Ако не промените начин размишљања, ништа се друго неће променити. Престаните да се жалите и тражите изговоре. Уместо тога, преузмите одговорност за своје навике и усредсредите се на то да их измените.

8) ЖИВИТЕ ЗА ДАНАШЊИ ДАН И НЕ МИСЛИТЕ НА СУТРА - Није забавно размишљати о далекој будућности, пензионисању и сличном, али једном и то треба да урадите. Проблем је у томе што импулсивно трошење води у дугове. Учините себи услугу и не примењујте принцип „купи сада, брини после“, него се пребаците на „уштеди сада, обогати се после“.

9) УЛАГАЊЕ СВЕГА У ЈЕДНУ СТВАР - Можете имати среће ако уложите све у једну ствар. Али то је исто као и добиртак на лутрији и није стратегија којом треба да се водите. Стављање свег новца у једну ствар се не препоручује јер са собом носи велики ризик. Уложите на више страна.

 

Коментари / 0

Оставите коментар