"Опрез на путевима и ћутите о политици"

Лоши путеви и још лошији возачи, подручја покривена минама из претходног рата, те руиниране зграде са којих пријети опасност по пролазнике у врху су упозорења на страним интернет сајтовима из области туризма или званичних институција, а на које скрећу пажњу туристима који желе да посјете БиХ.

Босна и Херцеговина 28.04.2014 | 14:18
"Опрез на путевима и ћутите о политици"


Такође, туристе упозоравају да је политика врло осјетљива тема, а и да ситне крађе нису за занемарити.

"Избјегавајте причу о политици јер свака национална страна има своју истину у вези с прошлим ратом. У супротном ризикујете да будете увучени у бескрајни разговор који нећете моћи разумјети", истакао је
један посјетилац сајта виртуалтоурист.цом, који у вези с посјетом БиХ препоручује чак 119 потенцијалних опасности на које треба обратити пажњу.

Такође, чести су савјети туристима да, уколико се ипак одлуче за посјету БиХ, воде рачуна о  могућностима насилних протеста, те да имају у виду да је стопа криминалитета у земљи веома висока.

Слично мишљење грађанима и потенцијалним туристима нуде и земље попут Велике Британије, на чијем сајту Владе стоји како се треба припазити џепароша у јавном превозу, док аустралијска влада упозорава на
опасност од насилних протеста и терористичких напада.

Асја Хаџиефендић-Мешић, портпарол Туристичког удружења БиХ, сматра како је неукусно на једном мјесту сабрати све оно што нема добру оцјену у једној земљи, те што уједно и представља велики шамар
комплетном туристичком сектору у БиХ.

"Од самог почетка развоја постратног туризма се суочавамо са предрасудама везаним за БиХ с аспекта сигурности туриста и пуно напора и труда смо уложили да разбијемо те предрасуде. На нашу срећу, кроз нашу земљу су прошли милиони страних туриста који нису имали примједбе ни на један сегмент у туристичкој понуди", казала је она.

Лоше инфраструктуре нису стереотипи, већ реалност на којој треба радити, каже Барашин.


Према њеним ријечима, туристи који посјећују БиХ су безбједни, али је то питање поново постало актуелно због нестабилне политичке ситуације у земљи у протекла два мјесеца.
"Те сцене су завршиле на насловним странама свјетских медија и негативан имиџ БиХ се поново вратио, док су спортски и културни мотиви гурнути у страну", оцијенила је она.

Слично мисле и у највећој туристичкој организацији у Републици Српској, гдје оцјењују како оваква  запажања и савјети појединих интернет портала и амбасада сигурно одвраћају дио туриста од посјете БиХ.
"Мањи је број оних туриста који на то реагују, али јасно је да нам то наноси штету. Генерално гледано, БиХ све више постаје изазов за туристе и та упозорења не руше у толикој мјери углед земље као  неистражене туристичке дестинације", сматра Остоја Барашин, директор Туристичке организације Бањалуке.

Међутим, како додаје, савјети по питању лоше инфраструктуре нису стереотипи већ реалност на којој треба радити с обзиром на то да је она један од фактора који битно утичу на долазак туриста.

"Инфраструктура мора бити приоритет. Минска поља су такође проблем, али ми настојимо да им објаснимо како, у ствари, опасности нема уколико се поштују водичи и обиљежени правци кретања", казао је он,
додајући како је  маркетинг, посјета сајмовима и довођење страних тур-оператера у земљу добар начин да се прикаже реална слика БиХ као туристичке земље.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нидзо

28.04.2014 13:01

У свијету смо талибани, а министар туризма узима 5000 км плату, упс 3500!

ОДГОВОРИТЕ